‘Alles achter de netwerkstekker is van Dekker’

33

Weet u wat LiFi is en welke toepassingen ermee mogelijk zijn? AENC Groep legt het als adviserend leverancier, meedenkend partner en innovator pur sang graag uit, net als alle andere noviteiten. Begonnen als leverancier van losse artikelen is het bedrijf uitgegroeid tot een moderne organisatie in audiovideo, kantoorautomatisering, softwareontwikkeling en lichtaansturing.
Een gesprek met directeur-eigenaar Arjan Dekker en teamleider marketing Marco Krijgsman over meedoen in de top, verbindingen leggen, intelligente software, virtual reality en stap voor stap de nieuwe wereld ontdekken.

Dekker kocht AENC Groep in 2000, toen alleen nog een automatiseringsbedrijf. Hij begon al snel met het aanbieden van audiovisuele middelen. “We wilden deze markt openbreken, want we vonden dat er te grote marges op beamers en projectoren zaten. Dus profileerden wij ons als een organisatie waarbij onnodig teveel betalen niet in het woordenboek voorkwam. Behoud van goede en snelle service daarentegen wel.” Het concept sloeg aan. “Na het eerste jaar hadden we al een marktaandeel van bijna 7 procent in Nederland,” vertelt Arjan.

Stabiele klantomgeving
Managed Services werd het speerpunt van de IT-tak binnen de groep. “Vooraf duidelijkheid verstrekken over werkwijze, prijs en service. We zagen niets in uurtje-factuurtje. Zeker niet in de automatiseringsbranche. Dat zorgt namelijk voor conflicterende belangen. Gaat m’n IT-omgeving onderuit, moet ik er ook nog voor betalen om het te herstellen, denken klanten dan namelijk. En AENC Groep had juist storingen nodig om te kunnen factureren. Daarom hebben wij het omgedraaid. Het maandbedrag staat vooraf vast, waardoor onze klanten weten waar ze aan toe zijn en niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Hulp bij incidenten is inclusief. AENC Groep heeft ook baat bij een zo stabiel mogelijke klantomgeving, want dat scheelt op onze interne kosten.” Deze methode sloeg dermate goed aan, dat ook de IT-tak van AENC Groep van meet af aan hard groeide. “Of het revolutionair was? Nou, meer een kwestie van gewoon ons boerenverstand gebruiken. Meedoen in de top met de beste merken, het MKB ontzorgen op IT-gebied en transparant zijn: meer was het niet.” zegt Dekker.

Techniek maakt werken nog makkelijker
Er is altijd iets nieuws om het nog beter te doen, zo is de overtuiging van AENC Groep. Van lieverlee verschoof de focus van fysieke producten naar complete totaaloplossingen. “De opmerking ‘Alles achter de netwerkstekker is van Dekker’ wordt op kantoor met enige regelmaat gemaakt. Ludiek natuurlijk, maar het dekt de lading goed” zegt Arjan lachend. De afgelopen jaren heeft de innovatieve organisatie niet van de daken geschreeuwd wat ze allemaal in huis heeft. “We zijn altijd vrij bescheiden geweest, maar hebben besloten om onze innovaties meer voor het voetlicht te brengen. De techniek biedt eindeloze mogelijkheden om werk voor mensen en organisaties nog makkelijker te maken. Die boodschap willen wij, met concrete voorbeelden, graag verspreiden. Naast IT-beheer beschikken wij bijvoorbeeld ook over een volwaardig IT-projectteam. Gespecialiseerde en gecertificeerde professionals met alle kennis en kunde van IT. Zij begeleiden complexe IT-projecten van A tot Z. Van advies en projectmanagement tot testen en nazorg. Voor het Wartburg College werd bijvoorbeeld, binnen een speciale cloudomgeving, een grondige herziening van hun IT-systemen gerealiseerd. Roostermakers kunnen nu zonder extra gedoe hun lessen inplannen. En docenten en leerlingen kunnen overal inloggen, onafhankelijk van de plek, tijd en het device. Het Nieuwe Werken is niet meer weg te denken in de maatschappij anno nu. Grote klanten als Fokker, Veth Propulsion en Merba hebben het ingevoerd, maar kleinere organisaties net zo. AENC Groep adviseert graag in oplossingen op maat.”

We all need connection
AENC Groep heeft vestigingen in Alblasserdam, IJsselmuiden, Meerkerk, het Belgische Kontich en het Zweedse Stockholm. De slogan ‘we all need connection’ wordt nationaal en internationaal aangehangen. Dekker: “Het credo is tweeledig. Zonder verbinding komt er geen communicatie op gang, dat ten eerste. Daarnaast ben ik een mensen-mens en hecht ik er veel waarde aan om goed voor m’n medewerkers te zijn. Ook daarin wil AENC Groep de beste zijn, op dat gebied wil ik ook een gevoel van verbinding creëren.” Als uitvloeisel van een uitgebreide trainingssessie met medewerkers werd vorig jaar de ‘AENC grondwet’ opgesteld, bestaande uit drie punten. “De eerste pijler is verantwoording & consequentie. Gaat er iets mis? Schuif de schuld dan niet direct af op een ander, maar bekijk wat je zelf kunt bijdragen aan de oplossing. Punt 2 is respect. Voor collega’s, maar ook voor klanten. Gevloek bijvoorbeeld willen we op de werkvloer niet horen. Als derde aandachtspunt is gekozen voor het woord ‘autonoom’. Je mag bij AENC Groep zijn wie je bent en vinden wat je vindt,” aldus Dekker. Krijgsman: “Vanuit deze visie staat bij ons altijd de klantbehoefte centraal. Waar loopt iemand tegenaan en wat kunnen wij vervolgens betekenen? We beginnen eerst met luisteren anders ontstaat er geen verbinding. Want dat is altijd het uitgangspunt. Onze website is ook op die manier ingekleed. Thema’s als Het Nieuwe Werken, onderwijzen en trainen, vergaderen, presenteren en spreken, informeren en licht aansturen staan daarbij centraal.”

Gekleurde Erasmusbrug
Over dat laatste thema vertelt Dekker nog graag iets leuks. “In 2012 voorzag ik al dat lichtaansturing via de netwerkkabel zou gaan lopen. Die ontwikkeling is nu volop gaande en zorgt voor mooie, nieuwe toepassingen. Intelligente software en sensoren zijn bijvoorbeeld in staat om een heat map van een gebouw te maken, waardoor slimmer met licht, ruimtes en efficiency kan worden omgegaan. Ook waren wij er verantwoordelijk voor dat de Erasmusbrug rood en wit kleurde na het kampioenschap van Feyenoord. Dankzij speciale led-verlichting kan deze in verschillende kleuren verlicht worden.” Noviteiten zijn er in overvloed. “Recente innovaties zijn bijvoorbeeld het boeken van een flexwerk- of vergaderplek via een scherm, waarop collega’s en gasten dus ook in één oogopslag kunnen zien wie waar zit. Dat scheelt flink zoeken. Ook sensoren in bureaus, zogeheten beacons, zorgen voor gemak, zoals het draadloos opladen van mobiele telefoons. In september verwachten we de release van deze uitvinding.” Marco vult aan: “We zijn ook druk met virtual reality. We hebben op onze website een aantal voorbeeldruimtes virtueel ingericht met onze oplossingen, zodat je direct kunt zien hoe de praktijk eruit komt te zien. De mogelijkheden zijn eindeloos. We kunnen zelfs de ruimte bij de klant 3D opnemen en virtueel van onze oplossingen voorzien. En desnoods een paar opties achter elkaar, zodat kiezen nog makkelijker wordt.”

Sneller en veiliger dan WiFi
En tot slot nog antwoord op de openingsvraag. Want wat is LiFi nu precies? Dekker: “LiFi is de afkorting van Light Fidelity en realiseert communicatie tussen apparaten via lichtimpulsen van led-verlichting. Waar WiFi radiogolven gebruikt, gebruikt LiFi licht. Dit maakt de communicatie niet alleen veel sneller, maar ook veiliger. Want licht kan, in tegenstelling tot radiogolven, niet door de muur. Ook de toepassing is simpel. Want in principe kan elke led-lamp in huis of kantoor worden omgebouwd tot knooppunt in het netwerk. Het enige wat er in de lamp moet, is een chip die de lichtbundel moduleert.” LiFi is ook significant sneller dan WiFi. “Honderden keren zelfs en sneller dan de snelste glasvezelnetwerken. Hoe de toekomst er met LiFi uitziet? Dan staan we bijvoorbeeld in een museum en horen en zien we via de led-verlichting op ons mobieltje meer over het schilderij waar we voor staan. Of in grote winkelcentra wordt GPS handmatig door de gebruiker doorgegeven aan de verlichting, om zo door de winkelpaden te navigeren of speciale aanbiedingen te vinden. Stap voor stap ontdekken wij de nieuwe wereld. Uiteraard houden we u op de hoogte. Middels het platform Port of Business leest u gedurende het jaar nog veel meer over alle nieuwigheden en hun praktische toepassingen.”

Best Managed Company 2017
AENC Groep behoort dit jaar tot een van de beste geleide bedrijven van het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Dat maakte Deloitte enkele maanden geleden bekend. De kwalificatie maakt onderdeel uit van het Best Managed Companies programma van Deloitte. Uit de verschillende BMC-onderzoeken is AENC Groep als een van de Best Managed Companies naar voren gekomen. Deloitte organiseert het Best Managed Companies programma voor het negende achtereenvolgende jaar. Hiervoor beoordeelt Deloitte bedrijven aan de hand van het Business Maturity Model, dat zowel het interne als externe bedrijfsprofiel in kaart brengt. Op zoek naar de best geleide bedrijven binnen het Nederlandse midden- en grootbedrijf worden de strategie, bedrijfsvoering, mate van innovatie en financiële resultaten van de deelnemende bedrijven onder de loep genomen. Het Best Managed Companies programma richt zich op Nederlandse ondernemingen die een omzet kennen van minimaal 25 miljoen euro, financieel gezond zijn en een aandeelhoudend of zelfstandig bevoegd management hebben.

Deel dit artikel: