Partnernieuws

De fiscale ruimte in het Belastingplan 2020

795
RBP_1146

Verstegen Najaarsbijeenkomst

Twee dagen na Prinsjesdag organiseerde Verstegen accountants en adviseurs haar jaarlijkse cliëntenbijeenkomst. Evenals voorgaande jaren vond deze plaats in de Augustijnenkerk in Dordrecht. Het thema van de meer dan goed bezochte bijeenkomst was ‘Geef ambitie de ruimte’. En wie kun je bij zo’n thema beter als gastspreker uitnodigen dan André Kuipers?!

Maar voordat de voormalig astronaut aan zijn boeiende inleiding begon, was het woord aan belastingadviseur Dick Klop (Partner bij Verstegen accountants en adviseurs en member of MGI Business Solutions Worldwide). Dat hij slechts één dag en twee avonden de tijd had om zich te verdiepen in de plannen van het kabinet voor 2020 en volgende jaren en de presentatie voor te bereiden was niet aan hem te merken. Hij nam de bezoekers in een vlot tempo en op heldere wijze mee in het Belastingplan 2020. Over dat het nog steeds goed gaat met de BV Nederland, de overheidsschuld verder is afgenomen en, zeker ten opzichte van de ons omringende landen, dat het goed gaat met onze economie. Daar waar Duitsland bijvoorbeeld een lichte krimp laat zien, groeit onze economie nog steeds. Voor volgend jaar is de verwachting echter dat de economische groei ook in ons land zal afnemen, maar er nog wel steeds een groei van zo’n 1,5% zal zijn. Natuurlijk zijn we hierbij ook voor een deel afhankelijk van hetgeen er buiten onze landsgrenzen gebeurt en waar we weinig of geen invloed op uit kunnen oefenen. Denk hierbij aan de gevolgen van de Brexit en aan onder meer de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast zijn de hoge huizenprijzen en de verdere verlaging van de rente door de ECB een punt van zorg. Maar Dick Klop begon zijn inhoudelijke deel met goed nieuws: de koopkracht gaat er vermoedelijk met gemiddeld 2,1% op vooruit in het nieuwe jaar. Maar het slechte nieuws is dat de ondernemers dit grotendeels betalen…

Tweeschijvenstelsel

De invoering van een tweeschijvenstelsel zou aanvankelijk pas in 2021 plaatsvinden, maar dat gebeurt nu al in 2020. Dit betekent dat er volgend jaar nog slechts twee belastingtarieven gelden. Reeds vorig jaar heeft het kabinet de lijnen uitgezet voor deze zogenoemde ‘vlaktax’, die nu dus versneld wordt ingevoerd. De nieuwe tarieven en percentages in box 1 van de inkomstenbelasting (belastbaar inkomen uit arbeid en het woningbezit), inclusief premies volksverzekeringen, bedragen voor 2020 in de eerste schijf tot een belast- baar inkomen van 68.507 euro 37,35% en daarboven in de tweede schijf 49,50%. Ook gaf Dick Klop een toelichting op de hoge heffing in box 3. Eigenlijk is er maar één oplossing op dit moment en dat is sparen in de BV! Maar er gloort licht aan de horizon! Het Kabinet wil de box 3-heffing in 2022 ingrijpend hervormen. Voor spaarders zien die plannen er goed uit, maar beleggers zullen er op achteruit gaan.

Geen miljoenennota zonder wijzigingen rond de auto van de zaak
Zoals gebruikelijk, is ook de belasting rond de auto van de zaak weer aan veranderingen onderhevig in de miljoenennota. Voorlopig is het fiscaal nog aantrekkelijk om elektrisch te rijden, maar vanaf 2026 is er geen onderscheid meer tussen elektrisch en niet-elektrisch rijden. Tenminste als er niet volgend jaar weer een verandering voor de deur staat. Per 1 januari aanstaande stijgt de bijtelling voor het privégebruik van elektrische auto’s naar 8% over maximaal 45.000 euro (dit jaar nog 4% over 50.000 euro). Daarboven is de normale bijtelling van 22% van toepassing. De komende jaren zal de bijtel- ling voor elektrische auto’s verder worden verhoogd naar 12% in 2021, 16% in 2022 en 17% in 2025. Ter- wijl het bedrag waarvoor de bijtellingspercentages gelden met ingang van 2021 verder verlaagd zal worden tot 40.000 euro. Vanaf 2026 is er dus geen enkel verschil meer qua bijtelling tussen elektrische auto’s en een conventionele auto.

Overige wijzigingen

Uiteraard werden ook de wijzigingen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), met onder andere een wijziging in de ketenregeling en de transitievergoeding toegelicht. Daarnaast kent ook de Werkkostenregeling (WKR) een wijziging met een verruiming in de vrije ruimte en een onbelaste vergoeding van de Verklaring Omtrent Gedrag. Ten slotte blikte Dick Klop nog vooruit naar toekomstige plannen van de overheid. Zo kon hij melden dat het Ministerie van Financiën dit jaar is gestart met zes onderzoeken naar een nieuw belastingstelsel. Kortom: “de belastingen blijven ons bezighouden, maar Verstegen weet waar de fiscale ruimte ligt”, zo besloot Dick Klop zijn presentatie.

Mensen horen niet thuis in de ruimte

Vervolgens was het podium voor André Kuipers, die de aanwezigen meevoerde in zijn ambities om ruimtevaarder te worden. Al op jonge leeftijd trok de ruimte hem en toen hij dan ook een advertentie in de krant zag staan dat er vijf astronauten werden gezocht heeft hij er, na enige aarzeling (waarom zouden ze mij kiezen?), op gereageerd. Wellicht tot zijn eigen verbazing werd hij uitgenodigd voor een gesprek en kwam hij door de selectieprocedure. Je hebt vier soorten mensen volgens André Kuipers: dromers, denkers, doeners en durfals. Hij behoort in elk geval tot de laatste categorie. Hij vertelde over de zware opleiding die hij heeft gevolgd en die onder meer veel impact heeft gehad op zijn privéleven. Tijdens zijn presentatie ging hij in op de eerste raket die de ruimte in ging, de eerste mens in de ruimte, de wedloop tussen Rusland en de Verenigde Staten, de eerste mens op de maan, maar ook de intense samenwerking tussen Rusland, de Verenigde Staten, Europa en Japan. Iedereen luisterde geboeid naar André Kuipers die zijn verhaal ondersteunde met prachtige foto’s en vooral indrukwekkende filmpjes. Het was prachtig om de geschiedenis van de ruimtevaart en die van een ruimtevaarder te ervaren, maar ook om te zien wat voor vele toepassingen de diverse ruimtereizen tot op heden al hebben opgeleverd. Dit gaat van ontwikkelingen op het gebied van medicijnen, navigatiesystemen, communicatiesatellieten, weersatellieten tot verzameling van data, zoals metingen van ontbossing, de dikte van ijsoppervlakte, luchtvervuiling en ga zo maar door. We staan er meestal niet bij stil, maar de ruimtevaart heeft de mensheid al heel veel producten opgeleverd. Naast het hiervoor genoemde kun je ook denken aan brandwerende materialen, zonnepanelen et cetera. Het was een bijzonder inspire- rend en indrukwekkend verhaal.

Tijdens de afsluitende borrel werd er dan ook nog flink nagepraat over de belastingplannen voor 2020 en volgende jaren, maar met name ook over André Kuipers. Er bleek veel bewondering voor hem. Enerzijds moet je maar het lef hebben om in zo’n raket te stappen, op een plaatsje te zitten dat niet veel groter is dan een maxi-cosi en waar je je amper kunt bewegen, je behoefte in een luier moet doen en een ruimtereis die allerlei risico’s met zich meebrengt. De drijfveren van André Kuipers om astronaut te worden moeten dan ook wel heel erg groot zijn geweest. De conclusie van een ieder was dat het weer een bijzonder inspirerende en leerzame bijeenkomst was met voldoende ruimte om hier met elkaar over na te praten.