Overig

Drechtsteden in de ban van nog meer samenwerking

592

De Drechtstedengemeenten bundelen hun energie om de economische kracht van de regio verder te versterken en de aantrekkelijkheid van het gebied voor bedrijven, organisaties, investeerders en inwoners te vergroten. Daarop aansluitend luidde het thema van de jaarlijkse, gezamenlijke bijeenkomst van negen regionale ondernemersverenigingen ditmaal: ‘Drechtsteden in de ban van!’, met als ondertitel ‘de rem er af’.

Tijdens het event op 21 september zetten de leden van negen regionale ondernemersverenigingen uit de Drechtstreek het licht op groen voor het instellen van een economisch sociale raad of economic Board van statuur en doorzettingskracht. Het belangrijkste doel daarvan? De regio nadrukkelijker op de kaart zetten en de samenwerking tussen de bedrijven in het Drechtstedengebied optimaliseren. Zo’n 400 regionale ondernemers luisterden aandachtig naar de plannen voor het nieuwe initiatief tijdens de bijeenkomst in het Postillion Hotel Dordrecht. Maar voor het daarover ging kwam als eerste de Dordtse burgemeester Arno Brok, tevens voorzitter van het Drechtstedenbestuur, in die laatste hoedanigheid aan het woord over de economische effecten van de miljoenennota op de eigen regio. Het was een verhaal met twee kanten. Blij was hij bijvoorbeeld met de groeiende samenwerking in de Drechtsteden op tal van terreinen. Met name de ondernemersverenigingen uit de regio zwaaide hij lof toe. Maar Brok bleef ook realistisch en plaatste ook enkele kanttekeningen. “We zien in de troonrede dat de werkgelegenheid stijgt, maar in onze regio achterblijft. Dit vraagt van u als ondernemers dus meer inspanningen,” aldus Brok. Reden genoeg voor hem om een pleidooi te houden voor duurzame samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en de overheid. “Want de stedelijke gebieden, dus ook de Drechtsteden, blijven de motor van onze economie.” Brok onderstreepte ook de noodzaak om met elkaar de leefbaarheid in de regio te verbeteren, te investeren in de infrastructuur en de veiligheid op het spoor te optimaliseren. Zijn uiteindelijke conclusie: “Onze regio blijft op sociaal en economisch gebied achter. En dat vergt wat van ons allemaal.”

Zijn toespraak vormde de opmaat naar de noodzaak om een economic Board in de regio in het leven te roepen. En het was Anouk van Eekelen, nieuwe wethouder in Papendrecht, met economie en de Drechtsteden in haar portefeuille, die daarover verder het woord nam. Ze hield een enthousiast pleidooi voor het in leven roepen van zo’n Board. Een idee dat ze samen met Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht, handen en voeten wil geven. Waarom? “Juist om kansen te benutten en onderwijs, bedrijfsleven en de politiek meer met elkaar te laten samenwerken.”

Definiëren van wat ondernemers bindt

Vervolgens was het de beurt aan vier toppers uit het regionale bedrijfsleven om hun zegje te doen middels het format van een CEO-forum. Het waren Joop Mijland van containerterminal Alblasserdam, Leen de Koning van Amega, Peter Rietberg van Van Leeuwen Buizen en Peter van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die een betoog hielden. Een kwartet dat glashelder duidelijk maakte hoe belangrijk samenwerking voor het bedrijfsleven is. Maar ook innovatie en het definiëren van wat de ondernemers bindt scoorden hoog. En uiteraard werd de noodzaak van goede infrastructuur met name genoemd. Oók over het water. Andere thema’s die met name werden genoemd: meer aandacht voor het aantrekken van bedrijven in de regio, want die zijn nodig, plus een pleidooi voor HBO-onderwijs in Dordrecht. Al met al een reeks van wensen. De aanwezige ondernemers reageerden positief op de aangedragen suggesties. Eén ding werd tijdens deze bijeenkomst duidelijk: de wil om de handen waar mogelijk ineen te slaan is beslist aanwezig.