Partnernieuws

Een werkplek voor mensen met een beperking

675
ASVZ Tweewieler De Gadering

Begin volgend jaar opent ASVZ de deuren van Aveling 500. Het voormalig leegstaande kantoorgebouw biedt ruimte aan bedrijven en studio’s voor cliënten van ASVZ. In Aveling 500 worden onder andere een wasserette, een naaiatelier, een productiebedrijf, een fietsenwinkel en een fietscafé gehuisvest. Bedrijven die plaats bieden aan mensen met een arbeidsbeperking.

In dit artikel zoomen we in op Tweewieler de Gadering. De cliënten van ASVZ houden samen met personeel en vrijwilligers al meer dan tien jaar de zaak draaiende. Aan het woord zijn werknemer Vincent van den Berg, begeleider Joop van Gils en vrijwilliger/begeleider Roy Nuyens van Tweewieler de Gadering uit Hoogvliet. Elk hebben zij hun eigen bijzondere verhaal.

Vakkundig werk

Tweewieler de Gadering (TdG) heeft als doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel te laten nemen aan het arbeidsproces. De medewerkers van het bedrijf van ASVZ houden zich bezig met de verkoop van nieuwe en tweedehands fietsen en het uitvoeren van servicebeurten en reparaties. Naast particuliere klanten weten ook steeds meer ondernemingen Tweewieler de Gadering te vinden. Niet alleen omdat ze het bedrijf een warm hart toedragen, maar ook omdat er service en vakkundig werk verricht wordt.

Gelukkiger

Vincent: “Sinds vijf jaar werk ik bij Tweewieler de Gadering en heb het erg naar mijn zin. Daarvoor ging ik naar de dagbesteding, alleen vind ik dit werk veel leuker en ben ik nu gelukkiger. Ik word hier echt als mens behandeld en ben er als persoon erg door vooruitgegaan. Zo ben ik een stuk socialer geworden, voorheen was ik veel meer op mezelf.” Joop knikt instemmend en borduurt voort op Vincent zijn woorden. “Vincent had moeite om zijn draai te vinden in de maatschappij. Met intensieve zorg binnen ASVZ en door zijn werk is het hem gelukt om voor zichzelf op te staan en andere keuzes te maken.” Vincent vertelt wat zijn werkzaamheden zijn. “Ik beheer de voorraad, haal boodschappen, haal en breng fietsen bij klanten en zet koffie. Deze werkzaamheden passen het beste bij mij.” Joop: “TdG functioneert als een echt bedrijf, echter gaat het ons in de eerste plaats om de medewerkers. Zij moeten zich hier thuis voelen. Gelukkig lukt dat goed. Inmiddels werken hier al 18 man.”

“Tweewieler de Gadering heeft al heel wat succesvolle verhalen opgeleverd”

Geluk van de mens voorop

Dat het bij ASVZ om mensen gaat, kan Roy be- amen. Vanwege een meerdere gezondheidsproblemen was hij niet meer in staat om voor een regulier bedrijf te werken. “In mijn voormalige baan als fietsenmaker heb ik veel druk en stress ervaren en lukte het me niet meer om daarmee om te gaan. Nadat ik langzaam aan weer uit een dal geklommen ben, wilde ik weer onder de mensen komen. Zeven jaar geleden ben ik als vrijwilliger bij TdG begonnen en binnenkort treed ik zelfs in dienst als begeleider,” zegt Roy trots. “Bij ASVZ geloven ze in me en hebben ze me laten groeien bijvoorbeeld door mij opleidingen te laten volgen. Ik heb nu de papieren op zak waardoor ik ook als leermeester kan fungeren. Ik wil graag mijn kennis overdragen aan de medewerkers. Bovendien heb ik door mijn verleden zelf veel geleerd. Ik heb nu zelf de rust en het geduld om mensen te begeleiden, waarbij ik het geluk van de mens vooropzet.” Joop onderschrijft dit. “Door mijn zoon met het downsyndroom ben ik in aanraking gekomen met ASVZ. Een hele fijne organisatie die zich inzet voor iedereen met een verstandelijke beperking. Ik stond aan de wieg van TdG nadat ik de overstap heb gemaakt vanuit de haven. Daar heb ik nog geen dag spijt van. Het vertrouwen en geloof in deze mensen, heeft al heel wat succesvolle verhalen opgeleverd.”

Aveling 500

Joop geeft aan dat door het succes van Tweewieler de Gadering het onderkomen van de fietsspecialist uit zijn jasje is gegroeid. Mede om die reden zal de fietsenwinkel begin volgend jaar verhuizen naar Aveling 500 in Hoogvliet. Het voormalig leegstaande kantoorgebouw biedt tevens ruimte aan andere bedrijven en studio’s voor cliënten van ASVZ. “Omdat we inzien dat onze cliënten een enorme groei doormaken als ze van dagbesteding naar werkplek gaan, hebben we besloten om meer bedrijven te starten. Zo zullen zich in Aveling 500 ook een wasserette, een naaiatelier en een productiebedrijf huisvesten,” licht Joop toe. Met een glimlach vervolgt hij: “Daarnaast zal er naast Tweewieler de Gadering een fietscafé geopend worden. Voor onze klanten, maar ook voor omwonenden die hier terecht kunnen. Tevens bieden we vergader- en lesruimte aan. Op verschillende wijze kan het bedrijfsleven ons ondersteunen en niet alleen door producten of diensten af te nemen. Zo zijn er ook bedrijven die wasmachines of tafels adopteren. We vragen aan bedrijven die zich aan ons willen committeren mee te denken hoe we elkaar kunnen versterken.”

Over ASVZ

ASVZ is een zorgpartner die diagnostiek, behandeling en begeleiding op maat biedt voor mensen met een verstandelijke beperking en of psychische problematiek. Dat kunnen (jong)volwassenen, ouderen, kinderen of gezinnen zijn. Zij doet dit in Midden- en Zuid-Holland en West- en Midden-Brabant en richt zich vooral op wat deze mensen wél kunnen. Door dit als uitgangspunt te nemen, worden mensen krachtiger en zelfredzamer. Om die reden richt ASVZ zich steeds meer op werkplekken voor haar cliënten, vertelt Sectormanager Dagbe- steding Lex Eikenaar. Dat kan in verschillende vormen zijn. Naast het in dienst (betaald c.q. onbetaald) nemen van een cliënt van ASVZ kunnen wij ook werkzaamheden van bedrijven op onze eigen locaties uitvoeren. Daarnaast is het mogelijk om werkzaamheden binnen een bedrijf uit te voeren onder begeleiding van ASVZ. Er zijn vele manieren om samen te werken en daar gaan we graag met bedrijven over in gesprek.

Redactie en Fotografie: Bianca van Helden