Eerste elektrische GPU op Rotterdam The Hague Airport

62

Op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is de eerste elektrische (GPU) Ground Power Unit afgeleverd. Het grote voordeel van deze ‘eGPU’ is dat deze veel vriendelijker is voor mens en milieu. De eGPU levert 90% reductie van het aantal schadelijke emissies, waaronder fijnstof op de werkplek ten opzichte van de op luchthavens traditioneel gebruikte GPU op diesel. Aviapartner zal als eerste afhandelingsbedrijf ter wereld deze eGPU in gebruik nemen in de dagelijkse operatie. De eGPU is de afgelopen periode ontwikkeld door het in Denemarken gevestigde bedrijf ITW GSE in samenwerking met een aantal partners, waaronder de Schiphol Group.

De eGPU wordt aangesloten op een vliegtuig wanneer de motoren uitgeschakeld zijn. De unit wekt een spanning op die gebruikt kan worden om elektrische systemen van het vliegtuig te kunnen blijven gebruiken. Dit zonder dat de motor van het vliegtuig of de Aircraft Power Unit (APU) ingeschakeld hoeft te zijn. De eGPU wordt gebruikt tijdens de afhandeling van een vliegtuig tussen landing en take off. De passagiers-, bagage- en vliegtuigafhandeling op Rotterdam The Hague Airport is primair de verantwoordelijkheid van Aviapartner in opdracht van de op de luchthaven opererende luchtvaartmaatschappijen.

Rotterdam The Hague Airport heeft in het kader van innovatie en duurzaamheid onder meer als doelstelling om in de toekomst zo veel mogelijk voer- en werktuigen op het luchthaventerrein elektrisch te laten rijden en de innovatieproeftuin van de regio te zijn. Na de elektrische bus is de elektrische GPU opnieuw een unieke stap om dit doel te bereiken.

Aviapartner zal de eGPU de komende maanden uitgebreid in de dagelijkse praktijk van de operatie gaan testen. Deze geïmplementeerde “living lab” is een wereldprimeur binnen de luchtvaartsector en geeft invulling aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Aviapartner en Rotterdam The Hague Airport waarin gezamenlijk gewerkt wordt aan innovaties op de luchthaven.

Deel dit artikel: