Fieldlab Green Economy Westvoorne geopend

38

Wethouder Bert van der Meij opende onlangs, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de industrie van Mainport Rotterdam, hogeschool en universiteit, rijks-, provinciale- en gemeentelijke overheid en overig genodigden, het Fieldlab Green Economy Westvoorne, gevestigd in een cabin aan het Slag Baardmannetje, noordoever Oostvoornse Meer, feestelijk geopend. Door een druk op de knop konden de aanwezigen kennis nemen van het digitale uitwisselplatform www.fieldlabwestvoorne.nl.

Vanaf dit moment wordt in het Fieldlab geëxperimenteerd, geïnnoveerd, ontwikkeld, getest en gedemonstreerd op ecologische ontwikkeling, duurzame energiewinning en circulaire economie. Daarmee draagt het Fieldlab Green Economy Westvoorne bij aan de economische ontwikkeling van het eiland Voorne Putten en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dit geeft een krachtige impuls aan de gehele regio en biedt versterking aan de lokale concurrentiepositie en de leefbaarheid in het gebied.

Het Fieldlab is binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aangewezen als dé plek waar jonge mensen kennis opdoen, bedrijven vraagstukken inbrengen, overheden faciliteren en de natuur optreedt als leermeester. Het is een unieke locatie om te observeren, te leren en te imiteren. Studenten kunnen de ongekende mogelijkheden van de omgeving ontdekken, bijvoorbeeld in zomerprogramma’s waar recreëren en studeren hand in hand gaan. Innovatieve bedrijven gebruiken het gebied voor proefopstellingen en zogenaamde living-labs. En de recreant of passant mag als hij/zij dat wil ook een steentje bijdragen aan deze ontdekkingstocht; alles speelt zich immers open en transparant af in de buitenlucht.

Het Oostvoornse Meer is geschikt als testruimte voor materialen of technieken die onder water toegepast moeten worden. Langs de kant of op het duin hebben wind, zon, zoute lucht en vocht vrij spel. Proefmaterialen worden hier continu blootgesteld aan de elementen. 
De locatie is bij uitstek geschikt om concepten uit het laboratorium, de collegebanken of vanuit de bedrijven in de open ruimte te testen. Denk aan het ontwikkelen en testen van drijvende zonnepaneelvelden op een drijfinstallatie van gerecyclede grondstoffen. Of aan polymere bakken voor het kweken van waterplanten en mosselen. Wanneer het Fieldlab succesvolle producten ontwikkelt die lokaal geproduceerd kunnen worden, biedt de zone ook mogelijkheden voor de slimme maakindustrie. De samenwerking met het Fieldlab en het project Smart Safe & Resilient Mainport (SSRM) maakt het mogelijk om economisch rendement uit banen en bedrijfsvestigingen te halen. Ook bestaat de mogelijkheid om ontwikkelde producten internationaal in de markt te zetten. De nabijheid van het HIC en de samenwerking met andere Fieldlabs (in Brielle en Spijkenisse) maken het mogelijk om de innovaties na succes te implementeren en te verhandelen naar Deltagebieden wereldwijd die identieke uitdagingen en kansen kennen.

Overheden en onderwijs als bondgenoten om bedrijven te verleiden in te stappen 
In het Fieldlab wordt de behoefte van bedrijven en multinationals naar een circulaire economie expliciet gemaakt. De concurrentiepositie wordt op een bijzondere wijze versterkt door te leven met en te leren van de natuur. Een redelijk onverwachte wending in de industriële en stedelijke Metropoolregio. De natuurlijke omgeving functioneert hier als inspiratiebron voor bedrijfsprocessen en producten, om deze beter, slimmer, én aantrekkelijker te maken: ‘Business Innovation through Nature’.

Deel dit artikel: