Gabriël Oostvogel ontvangt Rotterdammert bij afscheid van de Doelen

42

Op maandag 8 januari nam de Doelen na 17 jaar op feestelijke wijze afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikte hem bij deze gelegenheid de Rotterdammert uit, een gemeentelijke onderscheiding als erkenning voor zijn verdiensten voor de stad. Hij werd geprezen als een verbinder in het Rotterdamse culturele veld, die met veel visie en bereidheid tot samenwerking een brug naar andere culturen sloeg. Daarbij stond het brede (culturele) belang voor de stad altijd voorop. Hij maakte met zijn team de Doelen tot een muzikaal huis voor iedereen, van alle leeftijden en culturen.

Vele collega’s en vrienden uit de Nederlandse culturele sector, trouwe bezoekers en gasten uit het zakelijke en gemeentelijke netwerk, genoten van een zeer gevarieerd programma dat de grote diversiteit van het aanbod in de Doelen goed liet zien en horen. Op deze door Mijke Loeven gepresenteerde avond toonden speciale gasten en artiesten – vaak op muzikale wijze – welke bijdrage Gabriël Oostvogel heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Doelen tot een van de belangrijkste podia van Nederland. Naast persoonlijke woorden van Johan Moerman (directeur Rotterdam Festivals), Anton Vliegenthart (collega-directeur de Doelen), George Wiegel (directeur Rotterdams Philarmonisch Orkest) en Jan Loorbach (Raad van Toezicht de Doelen) waren er optredens van jazztrompettist Eric Vloeimans, pianist en cabaretier Mike Boddé, spoken word talent YMP, de internationaal befaamde Kaapverdische zangeres Dina Medina, André Heuvelman solo op trompet en een gelegenheidsensemble uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

“De onderscheiding de Rotterdammert is een symbool voor de blijvende dank waarmee de stad Rotterdam terug mag denken aan de persoon Gabriël Oostvogel, en zijn werk bij de Doelen, zeventien mooie jaren lang”, aldus burgemeester Aboutaleb.

Als afscheidscadeau gaven veel gasten gehoor aan de wens van Gabriël Oostvogel om een bijdrage te leveren aan het wegnemen van een belangrijke drempel voor Rotterdamse scholieren voor een bezoek aan de Doelen. Een bedrag van € 8.780 werd gedoneerd aan Stichting De Doelen Steunfonds voor gratis busvervoer van Rotterdamse schoolkinderen naar kinderconcerten in de Doelen. Gabriël Oostvogel zal in het vervolg van zijn loopbaan zijn expertise inzetten als zelfstandige in het culturele en maatschappelijke veld.

Deel dit artikel: