Metropole wil weer tot de gevestigde orde behoren

529

“Metropole is een volwaardig restaurant waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Het is geen restaurantje spelen wat we hier doen,” verheldert Jeroen Andriesse meteen wanneer het concept van het Gorinchemse etablissement ter sprake komt. Op het zonnige terras in de binnenstad vertelt hij over de onderscheidende visie, de keuze voor lokale leveranciers, de mogelijkheden voor het bedrijfsleven en integratie en participatie.
Het pand van Metropole heeft een rijk verleden. Het werd in 1887 gebouwd als hotel. Gorinchem had in die tijd als handels- en garnizoensstad flink behoefte aan extra slaapplekken. “In 1912 is het herbouwd tot de huidige omvang en kreeg het de naam ‘Metropole’. De gegoede burgerij liet zich er graag zien. Het was in Gorinchem echt the place to be.” Andriesse doet er hard zijn best voor om dat gevoel anno nu ook te creëren. “Ruim 10 jaar geleden is de hotelfunctie komen te vervallen en heeft Metropole de restaurant- en vergaderfunctie behouden. ” En niet zomaar een restaurant, want mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen er op alle gebieden de kans zich te ontplooien. Het bevorderen van hun integratie en participatie in de samenleving en het scheppen van voorwaarden en mogelijkheden waardoor een maximale kans wordt geboden op een reguliere baan zijn twee belangrijke doelstellingen van Metropole. “Het is mooi om te constateren dat het allebei lukt. Wanneer er hier nieuwe mensen beginnen met werken, willen ze bijna allemaal het liefste in de keuken staan. Niet omdat ze dat altijd leuker lijkt dan bijvoorbeeld de bediening, maar omdat de keuken een veilige, beschermde omgeving biedt. Het is vervolgens heel leuk om te zien dat velen op den duur zoveel zelfvertrouwen opdoen, dat ze later toch ook andere werkzaamheden vervullen. Terwijl ze daarvan eerst dachten dat zoiets onmogelijk zou zijn.” Iedereen heeft andere capaciteiten, het is alleen zaak om ze te vinden en te benutten, weet Andriesse. “Mijn ervaring helpt daarbij. Ik kwam na de Middelbare Hotelschool in de horeca terecht, maar het werken op de meest onmogelijke tijden ging tegenstaan. Na mij een periode te hebben toegelegd op bedrijfscatering, werd ik assistent-bedrijfsleider bij een resocialisatieproject in de GGZ. Daarna kwam er een functie bij een Rotterdams hotel/restaurant dat werd geëxploiteerd door Philadelphia op mijn pad, gevolgd door een periode bij Den Witten Haen in Dordrecht. Het werken met mensen met een handicap bleek me goed te liggen. Ik ben iemand die graag met de werkvloer in contact blijft. Toen deze kans zich aandiende bij Metropole, zo’n 1,5 jaar geleden, wist ik daarom meteen dat ik hem moest grijpen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dagbesteding goed genoeg of het hoogst haalbare is voor iemand met een handicap. Bij Metropole bewijzen we het tegendeel. Iedereen draait hier op zijn of haar eigen niveau mee.”

Lokaal lekker
Er zijn tegenwoordig best wat horecagelegenheden waar mensen met een handicap een belangrijke plek innemen. Toch komt dat niet altijd helemaal goed uit de verf, meent Andriesse. “Dat komt doordat de zorg en horeca tegengestelde belangen hebben. De nadruk in dergelijke restaurants ligt vaak vooral op de zorg, waardoor er te weinig aandacht en tijd overblijft voor het horecagedeelte. Metropole werkt daarentegen nauw samen met Syndion en met elkaar is heel duidelijk afgesproken om het anders te doen.” Dat slaat aan, want Gorinchem en omstreken heeft Metropole ‘nieuwe stijl’ steeds beter kennen. “Particulieren, maar ook de zakelijke markt hebben wij veel te bieden. Van dinsdag tot en met zaterdag is Metropole geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur en voor partijen daarnaast op aanvraag. Van lunch tot high tea en van diner tot gezellige borrel; het is allemaal mogelijk bij Metropole. Ook zakelijke ontmoetingen, zoals vergadering, cursus of training, zijn prima bij ons te organiseren. Achter het restaurant is een speciale ruimte beschikbaar met alle benodigde faciliteiten voor zakelijke bijeenkomsten. Wij serveren hier desgewenst een arrangement op maat bij.” Grote kans dat meerdere producten uit de eigen regio komen, want Metropole hanteert het credo ‘Lokaal Lekker’. “We werken samen met diverse lokale en regionale leveranciers. Een ijsboer uit Meerkerk, distilleerderij Rutte uit Dor-drecht, kaasboerderij Booij uit Streefkerk en Olala Chocola en groentehandel Tropicana uit Gorinchem, om enkele voorbeelden te noemen. Natuurlijk nemen we ook producten af bij de groothandel, maar aan het steunen van de lokale middenstand hechten we ook veel waarde. En hopelijk onderscheiden we ons daarmee ten opzichte van anderen.” Hoe ziet Andriesse de toekomst van Metropole? “Ik hoop dat we, net zoals vroeger, weer tot de gevestigde orde gaan behoren en dat gasten onze filosofie weten te waarderen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdienen hun plek in de maatschappij. Hopelijk kunnen we dat vanaf deze mooie plek in Gorinchem nog heel lang waarmaken.”

Deel dit artikel: