Netics wint Innovation Award ZHZ 2018

50

Feestelijk lustrum-uitreiking Innovation Award ZHZ

De winnaar van de Innovation Award ZHZ 2018 is Netics – The Innovation Engineers. Dit werd bekend tijdens de lustrum uitreiking van de Innovation Award ZHZ op woensdag 6 juni bij het Van der Valk Hotel ARA in Zwijndrecht. Het bedrijf uit Alblasserdam ontving de prijs voor het bedenken van de GEOWALL®: een eenvoudige, goedkope, milieuvriendelijke en robuuste beschoeiing van lokaal beschikbare geperste baggerspecie. Het betreft een simpele techniek die ervoor zorgt dat lokaal beschikbare baggerspecie ter plekke kan worden omgezet in een constructief element van grond.

Erkenning

Bijna 250 aanwezigen waren getuigen van de feestelijke uitreiking van de Innovation Award ZHZ aan Hugo Ekkelenkamp en Eldert Besseling van Netics. De bedenkers van de GEOWALL® ontvingen de prestigieuze award uit handen van Edward Heerema van Allseas. Volgens de jury valt de prijs Netics te eer, omdat het bouwen met baggerspecie een innovatie met zowel een grote economische als maatschappelijke impact is. “De GEOWALL® is een business model gebaseerd op een vorm van circulaire economie waar prima geld mee te verdienen is,” aldus juryvoorzitter Kees Jan Mes. Hugo Ekkelenkamp en Eldert Besseling gaven aan trots te zijn op het winnen van de award. “Er waren zoveel goede inzendingen, dit hadden we echt niet verwacht. Met de prijs krijgen we nu ook erkenning vanuit de regio. Het gebied waar het allemaal begonnen is en waar het idee ontstaan is.”

Da Vinci College MBO-prijs en Amega Super Stage

Behalve de uitreiking van de Innovation Award ZHZ waren er de avond ook prijzen voor MBO-studenten van het Da Vinci College die een uitmuntende prestatie op hun leerbedrijf hebben geleverd en werd de Amega Super Stage uitgereikt. Ilirian Citaku is de winnaar van de MBO-prijs van het Da Vinci College. De tweedejaars student Bouwkunde liep stage bij Tekenplus in Gorinchem en viel op vanwege zijn ambitie en zeer gedegen kennis. Een eervolle vermelding was er voor Wali Yaucoubi en Sullaiman Jalloh. Raymond van Driel, eveneens student van het Da Vinci College, kreeg van Suzanne Kuiper (HR-directeur Amega groep) een Super Stage aangeboden. De gedreven student krijgt de kans om tijdens zijn stage alle facetten van Amega te leren kennen.

De presentatie van de Innovation Award ZHZ was in handen van Jet Sol. Ondanks de uitbundig schijnende zon gaf ze aan dat het deze editie prijzen regende.

NexTecH Scholarships

Tijdens het evenement werden eveneens de NexTecH Scholarships door Astrid Kee en Bert Bult uitgereikt. Elk jaar kent NexTecH Scholarships toe, elk ter waarde van € 8.400 gedurende een studieperiode van vier jaar. Ze zijn voor Havo- of VWO-scholieren die een profielwerkstuk hebben gemaakt op het gebied van techniek en het bestuur van NexTecH door middel van een motivatiebrief hebben overtuigd. De gelukkigen zijn Niels Burgers van het Insula College, Tristan Heijkoop van het Dalton College en Ewoud Cornelissen, Karlijn Peters en Niem Schneider van het Johan de Witt College, die de Scholarship delen.

MKB-katalysatorfonds

De Innovation Award ZHZ is een mooi podium voor innovatieve ondernemers in de regio. Zij verdienen de aandacht en waardering ook, omdat innovatie de motor is van de regionale economie. Het MKB-katalysatorfonds is er ook op gericht om innovatieve ondernemers te ondersteunen bij het realiseren van hun plannen. Het is mooi om te zien dat twee van de subsidie-aanvragers dit jaar genomineerd waren voor de Award. Het ging daarbij naast prijswinnaar Netics, ook om het bedrijf Edorado uit Dordrecht, dat in de Duurzaamheidsfabriek (Maakhal) een volledig elektrische speedboot ontwikkelt, voorzien van draagvleugeltechniek.

Geslaagd en sfeervol event

De Innovation Award ZHZ is een gezamenlijk initiatief van Werkgevers Drechtsteden en Port of BUSINESS en mag zich inmiddels verheugen in een breed draagvlak bij bedrijven, instellingen en de regionale en lokale overheden. Dit komt onder meer tot uiting in een divers samengesteld bestuur, een deskundige jury, een collectief van kennispartners en een ervaren Raad van Toezicht. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd en sfeervol event. Naast dat innovatieve bedrijven en jong talent uit de regio in de spotlights stonden was er tijdens een culinair spektakel ook volop gelegenheid om te netwerken.

Extra feestelijke editie jubileumjaar

De Innovation Award ZHZ beleefde haar jubileumjaar. Na vijf jaar mag de uitreiking van de Innovation Award zich onmiskenbaar het grootste event in Zuid-Holland-Zuid noemen. Omdat ook de organisatie van de Innovation Award ZHZ blijft innoveren koos zij dit jaar voor een nieuw concept op een zeer bijzondere locatie. De extra feestelijke editie vond dit jaar plaats in de tuin van het Van der Valk Hotel Ara in Zwijndrecht.

Uitbundig schijnende zon

Het weer was de organisatie gunstig gezind. De uitbundig schijnende zon gaf nog meer cachet aan het feestje. Tussen de uitreikingen door konden de aanwezigen genieten van zomerse creaties en verrassende gerechten verzorgd door Van der Valk Hotel Ara. Denk aan malse lamskoteletjes, sappige sukadesteaks en verse coquilles. Bovendien was er zelfs een heuse 3-d printer kok aanwezig. Na de uitreiking kon er onder het genot van heerlijke desserts bij- en nagepraat worden.

Laten zien waar je goed in bent

Voordat de uitreikingen van start gingen werden de bezoekers getrakteerd op opzwepende klanken van een djembé band. Voorzitter Teun Muller sprak vervolgens als eerste het publiek toe. Hij stelde dat de de meeste innovaties van bedrijven in de regio nog steeds niet zichtbaar voor de buitenwereld zijn. “Met innovatie kun je laten zien waar je goed in bent.” Samenwerking is volgens hem hierbij het kernwoord.

Da Vinci College MBO-prijs 2018

Behalve de uitreiking van de Innovation Award ZHZ waren er die avond nog meer prijzen, zoals de Da Vinci College MBO-prijs voor een MBO-student van het Da Vinci College die een uitmuntende prestatie op zijn leerbedrijf heeft geleverd. Uit handen van burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht ontving Ilirian Citaku een cheque ter waarde van € 250,-.

Succesvolle stage

Ilirian Citaku vervult een succesvolle stage bij Tekenplus, een vooruitstrevend en innovatief bedrijf dat zich sterk maakt om het beheer en onderhoud van gebouwen eenvoudig en betaalbaar te maken. Ilirian is een tweedejaarsstudent die zich met veel enthousiasme stort op een carrière van bouwkundig tekenaar. Tijdens de stage draait hij mee als volwaardig teamlid. Een prestatie voor een tweedejaars student.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding was er voor Sullaiman Jalloh en Wali Yaacoubi. Zij onderscheiden zich door hun enorme nieuws- en leergierigheid. Ze zijn erg gemotiveerd om door te stromen naar niveau 2 en kiezen bewust voor de bouw en duurzaam bouwen. Enthousiast bouwen ze mee aan Natuurhuis in Zwijn-drecht helemaal gemaakt van restmateriaal of hergebruikt hout. Burgemeester Kolff en Marloes de Vries van het Da Vinci College gaven aan trots te zijn op deze leerlingen die ambitie tonen en daarom terecht letterlijk in het zonnetje werden gezet.

Meest innovatieve mbo-school in Europa

Het Da Vinci College is uitverkozen tot meest innovatieve mbo-school in Europa. Dat het Da Vinci College een vooruitstrevende school is wordt wel onderstreept door de uitreiking van de MBO-prijs.

Super Stage Amega

Voorgaande schooljaren wonnen Sylvia Goud en Rinske Klomp de ‘Amega Super Stage’. Dit jaar viel de eer te beurt aan de talentvolle student Raymond van Driel van het Da Vinci College. Hij kreeg de Super Stage bij Amega en de daarbij horende oorkonde aangeboden door Suzanne Kuiper (HR-directeur Amega groep).

Niet zomaar een stage

Als introductie werd er een video gepresenteerd met een terugblik op een Super Stage bij Amega. Hieruit blijkt dat het niet zomaar een stage is, maar een stage die ergens toe kan leiden. Naast dat de studenten de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met verschillende activiteiten en afdelingen, kunnen zij zich ook goed voorbereiden op de keuze voor het beroep dat de eerste stap zal vormen in hun carrière.

Succesvolle student

Raymond van Driel kreeg van Suzanne Kuiper te horen kreeg dat als succesvolle student op het Da Vinci College is uitgekozen voor de Amega Super Stage. “Op school ben je opgevallen door het positieve effect dat je op de groep hebt en je ambities.” Raymond gaf aan zin te hebben in de stage en ervan droomt een goede monteur te worden en het liefst met auto’s van het merk Volkswagen aan de slag gaat. En ook daarvoor is Raymond bij Amega aan het goede adres.

Technisch talent

Amega investeert al jarenlang in toekomstig talent. Zij vindt het belangrijk om scholieren de mogelijkheid te bieden praktijkervaring op te doen. Als één van de grootste werkgevers van de regio is Amega altijd op zoek naar gemotiveerde werkgevers. De prima werksfeer en uitdagende werkzaamheden maken het aantrekkelijk om voor Amega te werken en stage te lopen. Een jong technisch talent zoals Raymond van Driel is dan ook van harte welkom bij Amega.

Scholarships NexTecH

Tijdens het evenement werden de Scholarships door Astrid Kee en Bert Bult van NexTecH uitgereikt. De gelukkigen zijn Niels Burgers van het Insula College, Tristan Heijkoop van het Dalton College en Ewoud Cornelissen, Karlijn Peters en Niem Schneider van het Johan de Witt College, die de Scholarship delen.

Om technici voor de regio te behouden zijn de scholarships ingesteld. Elk jaar kent NexTecH Scholarships toe, elk ter waarde van € 8.400 gedurende een studieperiode van vier jaar. Ze zijn voor Havo- of VWO-scholieren die een profielwerkstuk hebben gemaakt op het gebied van techniek en het bestuur van NexTecH door middel van een motivatiebrief hebben overtuigd. Astrid Kee en Bert Bult zijn van menig dat de profielwerkstukken van de winnende studenten er duidelijk bovenuit staken en van hoge kwaliteit waren.

NexTecH Scholarship

NexTecH bestaat 100 jaar en levert een actieve bijdrage aan de technologische en innovatieve ontwikkeling in de regio Zuid-Holland Zuid. Ze stelt daarom onder andere financiële middelen beschikbaar aan jongeren die kiezen voor een technische studie, in de vorm van het NexTecH Scholarship. De vorm van het Scolarschip is een studiebeurs verspreid over 4 jaar om een technische opleiding te volgen aan hbo of wo.

De winnende profielwerkstukken:

Escaperoom op Arduino

Niels Burgers van het Insula College heeft een Escaperoom gemaakt waarbij met aanwijzingen de gebruiker kan ontsnappen uit de kamer. Niels heeft aangetoond veel te hebben geleerd met het gebruik van elektronica en het gebruik van programmeertaal.

De verhouding loft en afstand in golf

Tristan Heijkoop van het Stedelijk Dalton College heeft een model gebouwd om de balvlucht bij golf te simuleren. Hij heeft bekeken of er een duidelijke verhouding is tussen loft en afstand en geconcludeerd dat dit niet het geval is. Tristan heeft de onderzoeksvraag heel erg goed uitgewerkt in theorie en een eigen model gebouwd dat de werkelijkheid benadert.

Robotpil

Ewoud Cornelissen, Karlijn Peters en Niem Schneider van het Johan de Witt Gymnasium schetsten een wenkend perspectief voor diabetes patiënten om met behulp van een implantaat en robotpil de bloedsuikermetingen en toediening van insuline te kunnen doen. Dit alles wordt gekoppeld met een intelligentie connectie met de smartphone.

Young professionals

Dat steeds meer bedrijven en organisaties begrijpen dat samenwerken tot innovatie leidt bewijst het gezamenlijk initiatief van Fokker Technologies, Damen Shipyards Group, Koninklijke Boskalis Westminster en Heerema Fabrication Group. Door de jury is aan het bestuur voorgesteld een eervolle vermelding toe te kennen aan één van de ingediende projecten, namelijk: Drecht Cities Young Professionals een project van de Economic Development Board Drechtsteden. Het betreft hier young professionals die aan de hand van thema’s met innovaties aan de slag gaan. Steven Soederhuizen (Vice president van Aerostructures Fokker) vertelde die avond enthousiast over de young professionals. “Door onze innovatiekracht te bundelen ontstaan er nieuwe ideeën en komen er nieuwe oplossingen op tafel. Dit kan alleen door onze deuren open te zetten en de groep een kijkje achter de schermen te laten nemen bij andere bedrijven.”

Genomineerden Innovation Award ZHZ

De jury van de Innovation Award ZHZ heeft uit negen inzendingen van hoog niveau vier genomineerden gekozen. Edorado uit Dordrecht, Maqqie uit Sliedrecht, Mampaey Offshore uit Dordrecht en Netics uit Alblasserdam. Alvorens er tot de uitreiking werd overgegaan kregen de aanwezigen filmpjes te zien van de bedrijfsbezoeken van de volgende genomineerden:

Edorado

Edorado ontwikkelt een snelle, volledig elektrisch aangedreven, speedboot voorzien van actief aangestuurde draagvleugels. Edorado richt zich op de internationale snelgroeiende elektrische boot markt voor private eigenaren.

Maqqie

Maqqie automatiseert en digitaliseert de processen van uitzendbureaus en maakt hun dienstverlening daarmee in veel gevallen overbodig! Maqqie zet het businessmodel van de branche arbeidsbemiddeling op z’n kop.

Mampaey Offshore

Het iDL systeem is een automatisch afmeersysteem. Dit systeem maakt snellere en veiligere afmeerprocedures mogelijk. Het is flexibel en modulair en kan worden gebruikt worden op schepen, terminals en havens.

Netics

De GEOWALL® is een eenvoudige, goedkope, milieuvriendelijke en robuuste beschoeiing van lokaal beschikbare geperste baggerspecie. Het betreft een simpele techniek die ervoor zorgt dat lokaal beschikbare baggerspecie ter plekke kan worden omgezet in een constructief element van grond.

Werkwijze jury

Ook dit jaar was het proces van jurering een intense aangelegenheid! De jury o.l.v. Kees-Jan Mes, directeur bij Pon Power, heeft in een viertal bijeenkomsten uiteindelijk een keuze kunnen maken.

In de eerste bijeenkomst is een discussie gevoerd over de definitie van ‘innovatie’, de beoordelingscriteria en wegingsfactoren. Deze beoordelingscriteria zijn ook gepubliceerd zodat kandidaten op de hoogte zijn van inzendingen beoordeeld gaan worden. In de volgende bijeenkomst deelde de jury de eerste indrukken, werd geoefend met de matrix en de werkwijze eventueel bijgesteld. De derde bijeenkomst was bedoeld om te komen tot de, dit jaar vier, genomineerden (Edorado, Mampaey Offshore, Maqqie en Netics).

Economische én maatschappelijke impact

De vier genomineerden zijn allen bezocht door twee leden van de jury. Tijdens de laatste bijeenkomst is aan de hand van de eerder vastgestelde matrix een keuze gemaakt. Voorafgaand aan deze keuze hebben alle juryleden, mede aan de hand van de bedrijfsbezoeken, uitgebreid hun mening kunnen geven. De matrix bestaat uit grofweg twee onderdelen, namelijk het meten van de economische én maatschappelijke impact. Onder het eerste kopje werd onder andere de ‘time to market’, de omvang van vraag en kwaliteit, de omvang van de benodigde financiering en de kans van slagen beoordeeld. Voor de maatschappelijke impact werden zaken als bijdrage aan de circulaire economie, de bijdragen aan de maatschappelijke challenges, de houdbaarheid op termijn en de compliance van wet- en regelgeving beoordeeld.

Hoog niveau

De jury bestond, naast de voorzitter Kees-Jan Mes, uit Leo Blankenstein (VAF Instruments), Marcel Wilschut (Albert Schweitzer ziekenhuis), Maurits de Haan (ondernemer, Provinciaal Statenlid), Evert de Gijsel (ING), Koos Leeuwestein (Cofano), Marco Kirsenstein (FME) en Wouter van der Wiel (Iv-infra). De jury werd secretarieel ondersteund door Arie van den Herik. Vermeldingswaardig is nog dat de jury uiteindelijk een negental inzendingen heeft ontvangen. Naar de mening van de jury allen van een kwalitatief hoog niveau. In de aanloop naar de nominatie zijn deze allemaal door het secretariaat bezocht. Dit met de intentie om te komen tot een echt goed voorbereide indiening. Naast deze negen zijn er ook nog enkele bedrijven bezocht die uiteindelijk hebben afgezien van aanmelding.

En de winnaar is…

Na uitgebreide beraadslagingen werd de matrix ingevuld en is de winnaar bekend! Dit jaar is de keuze gevallen op Netics, ‘the innovation engineers’! uit Alblasserdam. Zij ontwikkelde een succesvol concept met ‘bouwen met baggerspecie’: de GEOWALL® als beschoeiing van baggerspecie. Op alle onderdelen van de matrix scoorden ze bovengemiddeld. Mede omdat het al een bewezen concept is gebleken en een grote bijdrage levert aan de circulaire economie.

Over Netics 

NETICS is al sinds de start gericht op innovatie en staat sinds de oprichting in de MKB Innovatie Top 100 van Nederland. Elk jaar is het bedrijf gedreven om met nieuwe innovaties om zo het verschil te kunnen maken. De focus ligt daarbij op het vergroten van waterveiligheid in de wereld in combinatie met het verminderen van het gebruik van primaire, zeldzame en dure grondstoffen. Baggerspecie vormt daarbij meestal de basis.

De GEOWALL

De GEOWALL® werd eind 2013 uitgevonden binnen het R&D-programma, waarbij er onderzoek werd gedaan naar het zo hoogwaardig als mogelijk inzetten van baggerspecie. De GEOWALL® maakt het mogelijk om er een bouwblok van te maken. De afvoer van baggerspecie als afval kan zomaar 10 euro per kuub kosten. Nu levert het als bouwblok tientallen euro’s per kuub op. De afgelopen jaren is er flink gewerkt aan de verfijning van technieken en recepturen.

Niet verwacht

Hugo Ekkelenkamp en Eldert Besseling van Netics ontvingen de Innovation Award ZHZ 2018 uit handen van van Edward Heerema van Allseas, onder andere bekend van de Pioneering Spirit, het grootste schip van de wereld. De winnaars waren zichtbaar opgetogen met de prijs. “Er waren zoveel goede inzendingen, dit hadden we echt niet verwacht. Met de prijs krijgen we nu ook erkenning vanuit de regio. Het gebied waar het allemaal begonnen is en waar het idee ontstaan is,” aldus de bedenkers van de GEOWALL®.

De Innovation Award ZHZ is een gezamenlijk initiatief van Werkgevers Drechtsteden en Port of BUSINESS en mag zich inmiddels verheugen in een breed draagvlak bij bedrijven, instellingen en de regionale en lokale overheden. De organisatie feliciteert de winnaars van de Innovation Award ZHZ, de winnaar van de Da Vinci College MBO-prijs, de Super Stage van Amega en de Scholarships van NexTecH.

Deel dit artikel: