Transport & Logistiek

Proef elektrische deelauto

245

Rotterdam start met Share’nGo. Dat is de eerste aanbieder van een ‘free floating’ elektrisch autodeelsysteem. Met dit systeem mag de auto bijna overal in Rotterdam gratis geparkeerd worden en hoeft het niet terug naar een station.

De gemeente start op 4 juli met een proef van 12 maanden, met 20 auto’s. Dat aantal loopt in de loop van het jaar op naar 150 auto’s. Share’nGo streeft ernaar uit te breiden naar andere steden in Nederland. De organisatie is al actief in China en Italië.

Het systeem

Via de app van Share’ngo kunt u compacte en wendbare stadsauto’s boeken. Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • Voor een maandtarief van 35 euro kunt u dagelijks 60 minuten in een deelauto rijden. Elk volgend uur kost 2 euro.
  • Ook zonder abonnement kunt u een deelauto’s huren. De kosten zijn dan 0,28 euro per minuut. Er zijn ook bundels: 100 minuten voor 24 euro, 200 minuten voor 46 euro of 500 minuten voor 110 euro.

Parkeren kan gratis in het servicegebied (nu nog beperkt tot het centrum) en alleen maar op een openbare parkeerplaats op de openbare weg. Gebruikers zijn minimaal 18 jaar oud en moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.

Mobiliteit

Rotterdam staat voor grote uitdagingen. De stad groeit, ruimte wordt schaarser en de economie verandert. Het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder maken. Daarom kiest de gemeente ervoor om nieuwe deelconcepten een kans te geven.

Om de stad ook in de toekomst aangenaam en bereikbaar te houden voor Rotterdammers en bezoekers, moet mobiliteit een andere invulling krijgen. Auto delen kan een belangrijke rol spelen. Zo kunnen we met minder auto’s zuiniger omgaan met onze ruimte en met elektrische auto’s minder CO2 uitstoten.

Meer informatie

Wilt u uw auto delen of bent u op zoek naar een deelauto? Op de pagina van Ritjewegvindt u alle aanbieders en kunt u makkelijk de kosten vergelijken.

Gaat u voor ‘Huren van de buren’ of voor ‘Zakelijk delen’? Op de website van Autodelenleest u praktische tips, ervaringen van autodelers en vindt u deelorganisaties.

Liever een elektrische deelscooter voor een deur tot deur oplossing? Dan kunt u terecht bij Felyx. En voor een elektrische deelfiets als de slimme schakel van het OV heeft Gobike 23 uitleenstations.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here