Relatieavond Hoek en Blok biedt tsunami aan technologie

85

‘Goede ondernemers zien versnelling in technologie aankomen’

Sliedrecht, 14 november 2017 – Blockchain, kunstmatige intelligentie, internet of things en 4-d printers. De bezoekers aan de jaarlijkse relatieavond van Hoek en Blok – accountants, belastingadviseurs, juristen – kregen heel wat technologie over zich uitgestort. Noodzakelijk volgens ‘technology believer’ en co-auteur van het boek ‘Management in Singularity’, Stephan van den Broek. “Goede ondernemers maken tijd in hun agenda vrij om technologische ontwikkelingen bij te houden.”

Wat betekent de zelfrijdende auto voor jouw business model, vroeg Van den Broek de zaal vol ondernemers. Hij raakte hier en daar duidelijk een gevoelige snaar. “Of wat te denken van de 3d-print mogelijkheden die straks als een tsunami over ons heen rollen. Als ik nu met de bank aan het onderhandelen was over de financiering van een betonmolen, zou ik nog eens goed achter de oren krabben.”

Naar buiten kijken
Van den Broek wilde er maar mee zeggen dat ondernemers vaak te druk zijn met dagelijkse dingen en te weinig ‘naar buiten kijken’. “Technologie ontwikkelt zich niet lineair, maar exponentieel. We denken heel lang dat er niets aan de hand is, maar plotsklaps worden we er door ingehaald. Goede ondernemers zien die versnelling aankomen.” De grootste trends op dit moment zijn kunstmatige intelligentie, het intelligent worden van spullen doordat alles op internet ‘connected’ wordt en het feit dat de materiaalcomponent verdwijnt. “Een Tesla bestaat maar uit 700 onderdelen, terwijl vergelijkbare auto’s er 3.500 hebben. Muziekdragers als lp’s zijn helemaal verdwenen. Dat is waar digitalisering om draait. En als die toeslaat, dan weet je dat de prijs ervan naar nul gaat. De postzegel werd een gratis email en fotocamera’s zijn vervangen door een functie op je telefoon.”

Grip op IT-afhankelijkheid
Dat nieuwe technologie met hacks en andere cybercrime niet alleen maar hosanna brengt, gaf Van den Broek grif toe. Het was een mooi moment om Steven Verkaart te introduceren. Deze aan Hoek en Blok verbonden Register IT Auditor adviseert bedrijven hoe grip te houden op hun IT-afhankelijkheid. “Ga er niet vanuit dat het goed geregeld is. Breng de risico’s in kaart en zorg dat je je IT-basics qua security op orde krijgt. Dat geeft rust en ruimte om te ondernemen. IT is onmisbaar en biedt legio kansen, maar kan ook tot hoofdbrekens en ontzettend veel hoofdpijn leiden. Dat kun je beter voorkomen.” Verkaart ging samen met juriste Letty Voets en fiscalist Ad Versluis van Hoek en Blok in op verschillende praktische thema’s die spelen rondom digitalisering, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens, aansprakelijkheid bij digitale fraude en subsidiemogelijkheden bij innovatietrajecten.

Deel dit artikel: