Rotterdam krijgt Sport Innovatie Centrum voor duursporten

301

Op de Willem-Alexander Baan komt een Sport Innovatie Centrum voor duursporten. Drijvende kracht erachter is Sportgeneeskunde Rotterdam, dat samen met Rotterdam Topsport het initiatief nam.

Als partner van Rotterdam Topsport denkt en werkt Sportgeneeskunde Rotterdam al langer mee aan het sportmedisch beleid van de organisatie. De Regionale Talenten Centra in de regio kunnen een beroep doen op advies en begeleiding en topsporters die zich melden bij Rotterdam Topsport komen in aanmerking voor keuringen, sportmedische adviezen en behandelingen.

De oprichting van het Rotterdamse Sport Innovatie Centrum is een volgende stap in de samenwerking. Ook de stichting Willem-Alexander Baan, het Erasmus Medisch Centrum, de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam zijn erbij betrokken. “Het is bedoeld om de wetenschappelijke sportmedische kennis over duursporten te vergroten en het ecolandschap van de sport in de regio te versterken”, zegt Bastiaan Booij, directeur en mede-eigenaar van Sportgeneeskunde Rotterdam. Het innovatiecentrum wordt toegankelijk voor top- en breedtesporters.

Inspanningstests
Sportgeneeskunde Rotterdam legt zich al jaren toe op tests, analyses, advies en begeleiding van (duur-)sporters, en dan met name hardlopers en wielrenners. “We voeren de inspannings- en vermogenstests uit in ons laboratorium. Nu hebben we ook de mogelijkheid om veldtests te doen: sportspecifiek en realistisch! De omgeving van de Willem-Alexander Baan en de faciliteiten van de roeibaan en gebouwen zijn daar ideaal voor. Uiteraard zullen we ook andere duursporten erbij betrekken – roeien en triatlon voorop.”
De apparatuur is inmiddels aangeschaft en ook al getest, vertelt Booij. “We hebben de investeringen gedaan en zijn al begonnen – gewoon op z’n Rotterdams, hè – maar de officiële start is pas eind dit jaar. Dan willen we de onderzoeken ook commercieel inzetten… Voor topsporters, professionele wielerploegen en dergelijke, maar ook voor amateursporters.”

Erkend specialisme
Op 1 januari 2016 ontstond Sportgeneeskunde Rotterdam door de fusie van SMA Rotterdam en Sport Medisch Centrum Maasstad. De hoofdvestiging bevindt zich in het Ikazia Ziekenhuis. Ook in Nesselande (de buitenpoli van het IJsselland Ziekenhuis), Dordrecht en De Lier kunnen sporters terecht. Met tien medewerkers – drie sportartsen, twee bewegingswetenschappers en ondersteunend personeel – is het centrum een van de grootste praktijken van het land.
De fusie viel samen met de erkenning van de sportarts als medisch specialist. “Een duidelijke verbetering én een erkenning van het vak”, zegt Booij. Het zorgde ervoor dat consulten en behandelingen van (sport-)blessures en aanverwante zorg tegenwoordig worden vergoed vanuit de basisverzekering.
“Patiënten komen daardoor in een vroeger stadium. In het verleden gebeurde het nogal eens dat men eigenlijk te laat kwam; pas nadat bleek dat de huisarts en de fysiotherapeut de klacht niet konden verhelpen. Soms pas na twaalf tot achttien maanden blessureleed. Dan is de klacht een stuk moeilijker te behandelen. Nu kunnen onze artsen de zorgvraag sneller en efficiënter behandelen. Met doorgaans een beter en sneller resultaat.” Dat de praktijk in het Ikazia Ziekenhuis is gevestigd, maakt het mogelijk dat patiënten snel en ter plaatse terechtkunnen voor foto’s, MRI-scans, bloedonderzoek en dergelijke.

Keuringen, analyses en (trainings)advies
Voor andere diensten, zoals sportmedische onderzoeken, kunnen de meeste mensen hun aanvullende verzekering aanspreken. Bij Sportgeneeskunde Rotterdam kunnen sporters namelijk ook terecht voor keuringen, onderzoeken en advies. “We helpen hier topsporters, maar dat is eerlijk gezegd een kleine groep. Er komen natuurlijk veel meer breedtesporters, van wie er velen heel fanatiek en serieus met hun sport bezig zijn. Die helpen we graag om zichzelf te verbeteren.”
Sportgeneeskunde Rotterdam heeft een goede reputatie op het gebied van bewegingsanalyse en
-advies. “Onze specialisaties daarin zijn hardlopen en fietsen. Bij hardlopers analyseren we hun bewegingen onder meer met een dynamische drukplaatmeting op de loopband. Op basis van de uitkomsten zijn diverse adviezen mogelijk: aanpassing van de trainingen, andere schoenen, steunzolen… Wielrenners en mountainbikers kunnen hier op hun eigen fiets hun ideale positie en houding laten aanmeten om optimaal te presteren en blessures te voorkomen of te verhelpen.”

Bedrijven
Ook door bedrijven en hun werknemers kan Sportgeneeskunde Rotterdam worden ingeschakeld, vertelt Booij. “Voor bedrijfskeuringen en voor uitgevallen werknemers die weer aan het werk gaan. Nee, we hebben geen bedrijfsartsen; die gaan over de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Wij kijken naar de belasting van mensen die veel dezelfde bewegingen maken tijdens hun werk – bijvoorbeeld aan de lopende band – en hoe ze met gerichte training hun bewegingsapparaat sterker maken zodat ze zonder last en pijn weer kunnen werken. We stellen ook persoonlijke trainingsprogramma’s op voor mensen die herstellende zijn van kanker.”

Deel dit artikel:

1 REACTIE