Siemens koopt Rotterdams IT- bedrijf voor 628 miljoen euro

74

Siemens neemt het van oorsprong Rotterdamse softwarebedrijf Mendix over. Met de overname is een bedrag van maar liefst 628 miljoen euro gemoeid. Volgens Mendix oprichter Derek Roos zal de vestiging in Rotterdam door de overname flink verder groeien.

‘We waren al druk met het werven van nieuw personeel, maar nu hebben we nog veel meer mensen nodig. Onze ambitieuze plannen worden nu namelijk verder versneld en vergroot,’ aldus Roos.

Mendix is een jong bedrijf. 13 jaar geleden besloten drie studiegenoten (Derek Roos en de broers Derckjan en Roald Kruit) te doen wat nog geen enkel softwarebedrijf deed: namelijk snelle computerprogramma’s ontwikkelen die het meteen werken.

Ze begonnen op een zolderkamer, maar na een paar jaar ruilden zij die in voor een pand aan de Westzeedijk. Ze haalden grote bedrijven als Hema, Achmea en KPN als klant binnen. Aan de Westzeedijk groeiden ze al snel uit hun jas en betrokken een pand aan de Gedempte Zalmhaven. Inmiddels is Mendix gevestigd in ‘De Rotterdam’ aan de Wilhelminakade op de Kop van Zuid. Inmiddels maakten ze ook de oversteek naar de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat nu in Boston.

Kantoor Rotterdam
Rotterdam blijft belangrijk, zegt de nu 39-jarige Roos. ‘Hier werken we momenteel met 220 mensen, dat is de helft van al ons personeel. Door de overname zullen alle kantoren worden uitgebreid, dus ook Rotterdam.’

Siemens heeft Mendix ingelijfd met het oog op de vlucht die internet-toepassingen als virtual reality, Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie nemen. Alle apparaten die het Duitse elektronicaconcern maakt, van wasmachines tot treinen, zijn straks met het web verbonden. Een  vaak gebruikt voorbeeld is de koelkast die op basis van de inhoud een boodschappenlijst kan maken en deze doorsturen naar de supermarkt. Voor dit soort applicaties heeft Siemens Mendix nodig.

Mendix had al ambitieuze plannen met deze slimme applicaties en weet zich nu geruggesteund door een multinational als Siemens. Onder de vleugels van Siemens blijft Mendix overigens een zelfstandig opererend bedrijf. Roos: ‘Zo behouden we onze snelheid en cultuur, die essentieel zijn voor ons succes.’

De miljoenenovername heeft nog een voordeel. Alle 420 werknemers zijn aandeelhouder en profiteren allemaal van de deal. Zij moeten wel delen met de drie grote investeerders in Mendix.

Deel dit artikel: