Staatssecretaris Tamara van Ark op werkbezoek bij Amega

61

Kick-off Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen bij Ames Audi centrum in Dordrecht

In het kader van de kick-off van het programma Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen bracht Staatssecretaris Tamara van Ark op maandag 14 mei een werkbezoek aan Amega. In de werkplaats van het Ames Audi centrum – onderdeel van de Amega groep b.v. – vertelde Paul Ligthart (werkplaatschef Ames Audi centrum) dat medewerkers van Amega zo veilig mogelijk proberen te werken met gevaarlijke stoffen.

Goede voorlichting en juiste bescherming
Na een hartelijk ontvangst met koffie en gebak werden de leden van het ministerie en de campagnepartners met een korte toespraak welkom geheten door Bertho Eckhardt (Algemeen Voorzitter BOVAG) en Niels ter Brake (directeur Amega Groep b.v.). Tijdens de daaropvolgende presentatie werd al snel duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk item is voor Amega. Als toonaangevende automotive onderneming neemt Amega haar verantwoordelijkheid en is zij in 2012 gestart om duurzaamheid verder te professionaliseren binnen de organisatie. Zo is Amega Erkend Duurzaam gecertificeerd, scheidt ze haar afval steeds beter en reduceert ze het energieverbruik! Daarnaast is er binnen Amega is veel aandacht voor de individuele medewerker. De veiligheid en gezondheid van medewerkers staat voorop. Monteurs die dagelijks werken met gevaarlijke stoffen als dieselrook en accuzuur worden goed voorgelicht en krijgen de juiste bescherming aangereikt.  “Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen, kun je veel narigheid voor zijn,” aldus Paul Ligthart.

Veilig en gezond werken
Eenmaal in de werkplaats nam Paul Visser het woord over het beleid omtrent het werken met gevaarlijke stoffen. “Alle nieuwe mensen worden ingewerkt aan de hand van een checklist met o.a. gevaarlijke stoffen en hoe je hier mee om moet gaan. Ook komt veilig en gezond werken maandelijks terug in het werkplaatsoverleg.” Paul Ligthart zie vervolgens: “Om te voorkomen dat onze medewerkers dieselrook inademen, wordt bij het binnen- en naar buitenrijden een roetfilter geplaatst. Tijdens onderhoud en reparatie van de auto’s wordt een afzuiger op de uitlaat geplaatst. Zo worden de uitlaatgassen veilig afgevoerd en blijft het niet in de werkplaats hangen met alle gevolgen van dien. Het bijvullen van accuzuur en aircovloeistof gebeurt tegenwoordig via een gesloten systeem. Onze monteurs hoeven de stoffen niet meer aan te raken.” Aan de hand van voorbeelden gaf hij een uitgebreide toelichting.

Goed voorbeeld
Vervolgens gaf Eckhardt net als de vorige sprekers aan dat het sleutelwoord van de bijeenkomst ‘bewustwording’ is. De Staatssecretaris kon dit alleen maar beamen en zei tot slot: “Gevaarlijke stoffen zijn een sluipmoordenaar. Om de dagelijkse gezondheid op de werkvloer te garanderen is veiligheid het allerbelangrijkste. Daarom trapt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het vierjarig programma af gericht op de preventie van beroepsziekten. Complimenten voor de aanpak van Amega. Een goed voorbeeld van een manier van werken die we hopelijk straks in heel Nederland kunnen uitrollen.”

 

Deel dit artikel: