Overig

(Uit)sparen bij de Belastingdienst

923

Sparen bij de fiscus is al even verleden tijd. Dit komt omdat de regels omtrent de rente van de Belastingdienst met ingang van 2013 zijn gewijzigd. Hierdoor moet u vrijwel altijd rente betalen als u belasting verschuldigd bent aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal slechts in uitzonderlijke situaties rente aan u vergoeden als zij geld aan u verschuldigd is.

De rente die de Belastingdienst hanteert is belastingrente. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting bedraagt nu 8,05%. Voor alle andere belastingen is de rente 4%. Deze rente is veel hoger dan de rente die u op uw spaarrekening zal ontvangen. Mede door de hoge rente is het van belang om te weten over welke periode u de rente moet betalen, in welke gevallen u deze rente verschuldigd bent en hoe u de rente zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting geldt dat u belastingrente verschuldigd bent als u belasting moet betalen en uw aanslag op of na 1 juli volgend op het belastingjaar wordt opgelegd. Voor het belastingjaar 2015 dus vanaf 1 juli 2016. De rente wordt dan berekend over een periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. U krijgt geen korting op de rente als u de aanslag voor de uiterste betaaltermijn betaald hebt.

Voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting geldt dat er geen belastingrente wordt berekend als u al vóór 1 april van het volgende jaar aangifte doet. Voorwaarde hierbij is wel dat de Belastingdienst de aangifte zonder correcties volgt. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2014 was deze termijn nog verruimd tot 15 april 2015.

Als u uw aangifte inkomstenbelasting of de aangifte vennootschapsbelasting na 1 april, maar binnen de daarvoor gestelde termijn indient, krijgt u geen boetes. Toch kunt u “gestraft” worden met de hoge belastingrente.

U kunt de belastingrente zoveel mogelijk voorkomen door een voorlopige aanslag aan te vragen. Als dit verzoek is ingediend vóór 1 mei van het volgende jaar wordt ook geen belastingrente berekend over het bedrag dat u op deze aanslag hebt betaald. Het bedrag van de voorlopige aanslag kunt u in principe zelf kiezen. In de loop van het jaar kunt u deze aanslag eventueel wijzigen als de winst of uw inkomen toch hoger of lager blijkt te zijn.

Hebt u al een voorlopige aanslag ontvangen? Ook dan is het belangrijk om te controleren of het bedrag op deze aanslag nog klopt met de huidige situatie. Eventueel kunt u de aanslag wijzigen. Toch is het niet verstandig om vooraf te veel belasting te betalen. De te veel betaalde belasting krijgt u uiteraard terug, maar u krijgt hierover geen rente vergoed.

Sparen bij de Belastingdienst is vrijwel niet meer aan de orde. Uitsparen behoort daarentegen door de hoge belastingrente wel tot de mogelijkheden. Als u op tijd bent, kunt u namelijk de hoge belastingrente zoveel mogelijk voorkomen. Is u uw (voorlopige) aangifte over 2015 al ingepland?