Overig

Van overaanbod op de kantorenmarkt tot aan florerende horeca

528

De economie zit in de lift! Welke invloed heeft dat concreet op de vastgoedsector? Peter van Nederpelt, directeur van Ooms Makelaars, laat zijn licht schijnen op de bedrijfshuisvestingsmarkt, transformaties en de grootschalige restauratie van het eigen, monumentale kantoorgebouw aan de Maaskade.

Op de kantorenmarkt bespeurt Van Nederpelt nog steeds overaanbod. Transformatie naar woonappartementen is een manier om de leegstand tegen te gaan. “In Rotterdam kan dat ook heel goed, omdat ruim de helft van de leegstaande kantoren zich binnen de stadsring bevindt. Op een centrale locatie is het natuurlijk veel eenvoudiger om een woonfunctie te creëren, want in zo’n gebied zijn overige leefvoorzieningen al volop aanwezig.” Als voorbeeld van een geslaagde herbestemming van leegstaande kantoorpanden noemt Van Nederpelt het Wijnhavengebied. “In de jaren vijftig was daar veel bedrijvigheid, rondom het toen moderne kantorencentrum. Het raakte echter gedateerd, waardoor steeds meer leegstand ontstond. Door functievermenging gaat wonen en werken daar nu hand in hand.” Aan de Westzeedijk vond ook een succesvolle transformatie plaats. “Het oude belastingkantoor is omgetoverd tot een uitstekende woninglocatie. Dat gaat om 12.000 vierkante meter die nuttig zijn getransformeerd.” Toch is herbestemmen niet altijd dé oplossing. “In sommige gevallen is vernieuwen en verduurzamen beter. Daar hebben wij zelf ook voor gekozen door onze uitvalsbasis aan de Maaskade te verbouwen. Enkele jaren geleden rees de vraag of de Rotterdamse vestiging van Ooms Makelaars hier nog wel toekomstperspectief had. Verhuizen of intern transformeren waren de opties. Uiteindelijk hebben we voor het laatste gekozen. De monumentale aspecten van het pand zijn volledig intact gebleven, maar de indeling en uitstraling zijn grondig aangepast. Ook is er een nieuwe fundering aangebracht onder het pand. We hebben nu weer een gebouw om trots op te zijn. Zo zijn de brick walls echte eyecatchers. De geslaagde metamorfose heeft ook zijn weerslag op onze mensen. Zij zijn extra gemotiveerd geraakt door hun vernieuwde werkplek.”

De bedrijfsruimtemarkt is goed. Vooral booming is de logistieke sector. “Daarmee gaat het heel goed. De Rotterdamse havens zijn nagenoeg vol, met een bezettingsgraad van 90 tot 95 procent.” Ook over de winkelmarkt spreekt Van Nederpelt, zij het iets voorzichtiger, positief. “Er is licht herstel. Gedurende de crisis zijn veel retailers omgevallen, maar de A1-locaties zijn over het algemeen nog goed gevuld. Kijk maar naar de Lijnbaan, Meent, Kruiskade en Hoogstraat. Maar hoe verder naar de randgebieden, hoe lastiger het wordt. De loopstroom vanaf het stationsgebied naar de Markthal is qua winkelmeters uitstekend gevuld, maar daaromheen is het moeilijker.” Doen eigenaren van winkelgebieden in de randgebieden wel voldoende om de aantrekkelijkheid te vergroten? “Het probleem is vaak dat er veel verschillende type beleggers, met verschillende belangen en mogelijkheden zijn. Bij plannen voor revitalisatie van een winkelgebied is de insteek van een institutionele winkelbelegger enerzijds en een particulier die één winkel als zijn pensioen heeft anderzijds natuurlijk levensgroot. Wanneer partijen niet meedoen komt dit de uniforme uitstraling niet ten goede, dan ontstaan er gaten. Dat wil trouwens niet zeggen dat de winkel die achterblijft vervolgens minder waard is of minder bezoekers trekt. Het gaat meer om de uitstraling die minder wordt.” Over de horeca is Van Nederpelt duidelijk: daarmee gaat het gewoon goed. “Of het nu gaat om de De Kaap, Binnenrotte, Meent of Hofbogen: overal floreert de horeca. Onze huidige 24-uurs economie en de toenemende toerisme draagt daar zeker aan bij. In mijn jeugd was er door de weeks niks te beleven in de stad. Een hele positieve ontwikkeling.” Als het gaat om de woningmarkt is Rotterdam voor wat betreft nieuwbouwprojecten bezig met een inhaalslag. “De vraag in en rondom het centrum is momenteel groter dan het aanbod. De woontorens Boston en Seattle, op de Kop van Zuid, zijn inmiddels verkocht. Terwijl de oplevering pas in het eerste kwartaal van 2018 is. Ook voor het project De Muse op de Wijnhaven is er enorm veel belangstelling. Dat geeft wel wat aan.” Door alle positieve ontwikkelingen maakt Ooms Makelaars zelf ook weer een flinke groei door. Onlangs opende de achtste vestiging van de organisatie haar deuren in Berkel en Rodenrijs, puur gericht op de woningmarkt.