Overig

VitrumNet innoveert met ‘digitale buizenpost’

737

Het Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk is een regionaal point-to-point glasvezelnetwerk voor zakelijk gebruik. Onder de naam VitrumNet wordt het netwerk geëxploiteerd.Uniek zijn het regionale karakter en de open structuur, waardoor er volledige vrijheid is in de gebruikte diensten en het type verbindingen. Dit garandeert maximale flexibiliteit in combinatie met een zeer hoogwaardige en betrouwbare glasvezelinfrastructuur.

Aan het woord is de directeur van de Breedband Drechtsteden Groep, Wico van Helden. We praten met hem over het innovatieve regionale glasvezelnetwerk. “Snelle en betrouwbare verbindingen zijn van steeds groter belang voor de bedrijfsvoering. Daarnaast is het voor vrijwel elk bedrijf van belang om gegevens digitaal veilig met elkaar uit te wisselen, om zo de privacy te borgen en de kans op datalekken en cybercrime te verkleinen. De onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van het regionale point-to-point netwerk maakt nieuwe gebruiksvormen mogelijk.”

Privacy, veiligheid en snelheid

Van Helden licht die gebruiksvormen toe: “Denk bijvoorbeeld aan ICT-dienstverleners die in de regio werkplekken beheren, partijen die airconditionings op afstand bedienen en beheren, administratiekantoren die digitale administraties van relaties op afstand beheren, bedrijven met meerdere regionale vestigingen en bedrijven die verbonden zijn met een regionaal datacenter. Zij werken met privacygevoelige zaken die niet voor derden bestemd zijn. Voor alle bedrijven en organisaties die te maken hebben met confidentiële gegevens is het netwerk een uitkomst, zeker met het oog op de nieuwe wet Bescherming Persoonsgegevens die per 1 januari is ingegaan. Door de directe één-op-één verbindingen van VitrumNet kunnen die gegevens rechtstreeks digitaal tussen locaties gecommuniceerd worden, zonder dat de informatie het netwerk verlaat of dat daar onbevoegden bij kunnen. Eigenlijk vergelijkbaar met de ouderwetse buizenpost, waarbij de buizen alleen van punt naar punt getransporteerd kunnen worden. Door gebruik te maken van eigen verbindingen kunnen configuraties en oplossingen gecreëerd worden, die niet via het publieke internet lopen, maar direct tussen de locaties. Daardoor ontstaat een veel eenvoudiger beheermodel, waarbij bedrijven zelf grip hebben op de privacy, veiligheid, snelheid en beschikbaarheid.”

Digitale voordeur

Van Helden vertelt, dat ook steeds meer (ICT-)bedrijven, bewust van de risico’s en afhankelijkheden van het huidige internet, kiezen voor het Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk van VitrumNet. “Bedrijven zijn steeds afhankelijker van digitale verbindingen voor de bedrijfsvoering. Vaak wordt dit via internetverbindingen gedaan. Omdat het internet steeds vaker en voor steeds meer toepassingen wordt gebruikt, worden de afhankelijkheden en risico’s dagelijks groter. Net als een snelweg raakt het internet steeds voller en ook de cybercriminaliteit neemt hand over hand toe. Door de wereldwijd alsmaar toenemende bandbreedtes, cybercrime en DDoS-aanvallen wordt het steeds belangrijker om uitwijkmogelijkheden te hebben en minder afhankelijk te zijn van publieke internetverbindingen.” Met haar unieke systeem zorgt VitrumNet ervoor, dat bedrijven niet onnodig kwetsbaar zijn en dat derden niet – zoals bij publieke internetverbindingen – bij de digitale voordeur kunnen komen. Van Helden legt uit, dat derden bij publieke verbindingen alleen een sleutel nodig hebben om binnen te komen. “Als bedrijf ben je op die manier afhankelijk van internet en als het niet werkt, brengt dat de continuïteit in gevaar. Ik verwacht dat regionale point-to-point netwerken de komende jaren veelvuldiger worden toegepast in heel Nederland. Het is een prachtige basis om te innoveren. Met het Breedband Drechtsteden netwerk hebben we daarmee echt een uniek streepje voor.”

Innovatie

Met bijvoorbeeld de toepassing voor het Albert Schweitzer ziekenhuis met vestigingen in Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Sliedrecht gaat de innovatie van VitrumNet nog een stap verder. Van Helden: “Het Albert Schweitzer ziekenhuis maakt niet alleen gebruik van de kracht van het regionale netwerk, maar ook van de bijbehorende dienstverlening. De glasvezelverbindingen vormen daarmee het fundament van de totale regionale ICT-infrastructuur van deze ziekenhuizen. Daarnaast is voor dit netwerk gekozen vanwege de certificering als Goed Beheerd Zorgnetwerk (GBN). Daardoor kunnen patiëntgegevens over het netwerk worden getransporteerd. De GBN-certificering, de veiligheid van het netwerk, de hoge bandbreedtes en mogelijkheden voor redundante en directe verbindingen met datacenters vormen de basis voor een verdere modernisering van de ICT-infrastructuur.” Van Helden zegt tot slot: “Reacties van gebruikers brachten ons op het idee om het Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk verder te ontwikkelen tot een digitale marktplaats met vrij aanbod van diensten. Een gebruiker kan daarbij diensten aanbieden, afnemen of beide. Gebruikers zijn vrij in de keuze van dienstverleners. Dat is met name voor regionale organisaties van belang: partijen kunnen onderling veilige verbindingen realiseren en zelf de regie houden over het dienstenaanbod.”