Overig

Wat kan bedrijfsleven leren van topsporter

866

Wat bepaalt of iemand succesvol wordt in zijn of haar sport? Topsporters combineren hun talent met training, focus en doorzettingsvermogen. Maar hoe werkt dat, wat maakt hen beter dan anderen en wat is er voor nodig om titels en medailles te winnen?

De Rotterdamse vestiging van Mercuri Urval, gespecialiseerd in werving, selectie en ontwikkeling van werknemers, gaat daar onderzoek naar doen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Rotterdam Topsport, waarvan het bedrijf sponsorpartner is.

Bedrijven kunnen leren en profiteren van topsporters. “Ook na hun carrière”, stelt Karin Tak, business unit manager van Mercuri Urval Rotterdam. “Topsporters hebben focus en doorzettingsvermogen en presteren ook onder moeilijke omstandigheden. Die eigenschappen kunnen ze ook in het bedrijfsleven inzetten.”

“Nu worden (oud-)topsporters vaak ingezet voor PR en reclame”, vult senior management consultant Kees Kalkman haar aan. “Maar ze kunnen van grotere waarde zijn dan puur als uithangbord. We verwachten dat ons onderzoek zal aantonen hoe. Misschien zijn we wel toe aan een herdefiniëring van talent. We gaan ook proberen het succesvolle topsporters-DNA voor alle branches en persoonlijkheidsprofielen te definiëren.”

Uitzicht

Mercuri Urval helpt al bijna vijftig jaar wereldwijd werkgevers bij recruitment en ontwikkeling op management-, specialist- en executive niveau. In Nederland heeft Mercuri Urval drie vestigingen: in Amersfoort, Eindhoven en Rotterdam.

In Rotterdam is Mercuri Urval al sinds de jaren 70 present, vanaf het moment dat het Zweedse bedrijf in Nederland actief werd. Het kantoor is onlangs verhuisd: van Braingate naar gebouw De Brienenoord even verderop op het Capelse bedrijvenpark Rivium. “Vanaf de negende etage hebben we een waanzinnig uitzicht op de stad”, zegt Tak. Ze werkte al eerder voor deze vestiging, maar was daarna zes jaar landenmanager in China. Begin dit jaar keerde Tak terug en kreeg ze de leiding over de Rotterdamse vestiging.

Internationale focus

Door het hele kantoor hangen grote foto’s van branches waar Mercuri Urval voor werkt. Alle, zo blijkt. In de Rotterdamse regio zijn haven, industrie, dienstverlening en overheid begrijpelijkerwijs  sterk vertegenwoordigd. De internationale focus van het bedrijfsleven hier maakt dat Tak en haar collega’s ook regelmatig internationaal actief zijn. Desgewenst betrekken ze daar collega’s in andere landen bij.

“De meeste klanten schakelen ons in voor werving & selectie”, aldus Tak. “Daarin zijn we actief van midden- tot executive-niveau. Daarnaast houden we ontwikkelgerichte assessments en psychologische tests – enkelvoudig en in projecten. We helpen organisaties op allerlei manieren bij het verbeteren van hun prestaties. Door het selecteren van de juiste mensen voor de juiste functie. We kijken naar meer dan het cv alleen. Onze assessments helpen ook de persoonlijkheid vast te stellen. In 94 procent van de gevallen zitten we spot on. Want we wegen vooral ook de organisatie, het team en de functie mee. Een match moet van beide kanten kloppen.”

Dat betekent onder meer met aandacht voor de samenstelling van een team, de cultuur van een bedrijf. “We gaan daar ver in”, zegt Kalkman. “We bieden ook coaching, van individuen en teams. Bijvoorbeeld bij fusies en overnames. Je ziet dat in zo’n proces uitvoerig due diligence wordt gedaan. De financials analyseren: wat kopen we? Maar de medewerkers vergeten ze vaak. Uiteindelijk zijn het de mensen die het moeten doen. Zíj bepalen het succes.”

Werken met plezier

Bij Mercuri Urval hebben ze volop ervaring in de begeleiding bij dat soort processen. Tak: “Hoe mix je twee verschillende DNA’s en voorkom je polarisering? Als je het goed aanpakt maken ze elkaar sterker en wordt 1 plus 1 écht 3. Dat gaat niet vanzelf. Wij weten uit ervaring hoe je ervoor zorgt dat medewerkers plezier hebben in hun werk en doen waar ze goed in zijn.”

Kalkman: “Vaak gaat dat samen.” Voor degenen die niet meer op hun plaats zitten, kan Mercuri Urval door outplacement en loopbaanbegeleiding zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer erop vooruitgaan.

“We zorgen ook voor het vanaf nul opbouwen van nieuwe teams of afdelingen”, vertelt Tak. “Zo hebben we vanuit Rotterdam de nieuwe raffinaderij van Staatsolie in Suriname helpen opzetten. Sinds de start in 2012 hebben we meer dan 500 assessments afgenomen.”

Kalkman komt terug op de topsporters van het begin: “Je hebt niets aan een elftal Messi’s. Bij het samenstellen van een team kijken we naar kennis, vaardigheden en ervaring van de leden, maar ook naar zaken als hun karakters, interesses en motivatie. Als je de juiste mensen bij elkaar brengt, wordt het totaal meer dan de som der delen. Dat vergroot voor bedrijven hun kans op succes.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:
@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport