Water & Maritiem

Luchtvaart komt zeevaart en zeevarenden te hulp

988

Zeevarenden kunnen dankzij luchtbruggen van KLM weer worden ingevlogen ter aflossing van hun collega’s, die inmiddels al maanden extra aan boord zijn. Zij konden door de coronapandemie niet van boord, maar krijgen nu eindelijk weer de kans om thuis bij hun families te zijn. KLM komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Wereldwijd wachten inmiddels meer dan 150.000 zeevarenden al maanden op aflossing. Voor de Nederlandse reders gaat het om zo’n 12.000 zeevarenden. Het transport over zee geldt als logistieke ruggengraat van de wereldhandel, maar liefst 90 procent van alle goederen wordt over zee vervoerd. Om de zeeschepen veilig te kunnen laten varen is het reizen van zeevarenden van en naar zeeschepen essentieel.

“De coronapandemie heeft geleid tot ernstige reisrestricties, die ook nog eens van land tot land verschillen. Geannuleerde vluchten kwamen daar bovenop. Zo werd het in korte tijd vrijwel onmogelijk voor zeevarenden om van de zeeschepen naar huis te reizen en andersom”, zegt directeur van redersvereniging KVNR Annet Koster. “We zijn KLM zeer erkentelijk dat dit initiatief door hen is omarmd en dat de luchtbruggen nu realiteit zijn. Dat brengt zeevarenden, hun families en reders rust.”

KLM gaat nu het plan in uitvoering brengen, dat samen met de KVNR en Boers Crew Services tot stand is gekomen, om de bemanningsaflossingen weer op gang te brengen. De (Nederlandse) reders hebben het meest behoefte aan luchtbruggen tussen enerzijds Amsterdam, dat dichtbij veel grote zeehavens in Noordwest-Europa ligt, en anderzijds de Filippijnen, Rusland, Oekraïne, Indonesië en Polen, woonlanden waar de meeste zeevarenden vandaan komen.

KLM vliegt nu al tussen Amsterdam en Warschau en KLM is in overleg met Russische en Oekraïense overheden en luchtvaartautoriteiten om toestemming te krijgen voor vluchten naar Kiev en Sint Petersburg. Vanaf 26 mei gaat KLM 4 keer per week vliegen tussen Amsterdam en Manilla met Bangkok als tussenstop.

Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: “Met de strategische ligging van onze hub op Schiphol in combinatie met de Rotterdamse en Amsterdamse havens was KLM al sinds lang een grote wereldwijde vervoerder van zeevarenden. Veel van de klanten verenigd onder de KVNR zijn dan ook grote corporate klanten en relaties van KLM. Mooi dat we juist in deze tijden onze loyaliteit aan dit segment kunnen tonen met deze ’luchtbrug’. Het initiatief past ook helemaal in het weer verder opstarten van ons netwerk.”