Water & Maritiem

Havenautoriteiten bundelen wereldwijd kennis en kunde op het gebied van werkgelegenheid

285

Door digitalisering, automatisering en verduurzaming verandert de haven en het werken fundamenteel en onherroepelijk. De komende jaren neemt de werkgelegenheid in de havens verder toe. Naast sterke handen, zijn ook slimme koppen nodig. Tijdens de kick off van Human Port Capital bundelden de havenautoriteiten van New York, New Jersey, Vancouver, Los Angeles, Busan, Singapore, Barcelona, Riga, Le Havre, Livorno en Rotterdam hun krachten op het gebied van sociale innovatie om te zorgen dat havens ook in de toekomst vitaal en concurrerend blijven.

De kick off is de start van een samenwerkingsprogramma tussen verschillende internationale havens op het gebied van sociale innovatie en complexe HR vraagstukken. Uiteindelijke doel van de samenwerking is het opstellen van een gezamenlijk Human Capital Ports Action Program, waarin havenautoriteiten, onderwijs instellingen, gemeentes en havenautoriteiten wereldwijd samenwerken op het gebied van sociale innovatie.

‘De uitdagingen waarvoor we staan op het gebied van energietransitie en digitalisering kunnen pas een succes worden wanneer we ook effort stoppen in de sociale transitie. Door samen te werken en kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen met andere internationale havenautoriteiten in het Human Port Capital initiatief, zorgen we voor een nieuwe generatie havenmedewerkers. Uiteindelijk zijn het de mensen die het verschil maken.’ aldus Allard Castelein.

Werken in de haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam biedt -direct en indirect- werk aan zo’n 385.000 mensen, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.
Jaarlijks komen er in de haven van Rotterdam zo’n 2500 banen beschikbaar. Het betreft zo’n 450 vacatures in de containersector, honderden banen voor MBO’ers en HBO’ers, onder andere bij distributieloodsen. Ook de binnenvaart, wegtransport en maritieme dienstverleners zijn de komende jaren op zoek naar nieuwe collega’s. Zo is in de regio Rotterdam momenteel behoefte aan ruim 3000 vrachtwagenchauffeurs en zoekt de Douane in Rotterdam naar 300 nieuwe collega’s.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here