Internet of Things

Prijs voor Rotterdam als ‘digitale pioniersstad’

980

Rotterdam heeft de Linking Cities Award 2021 gewonnen voor haar prestaties op het gebied van Datasphere. Wat dat betekent? Simpel gezegd: verzamelde gegevens en de omgeving waar deze gegevens worden opgeslagen.

‘Rotterdam is een digitale pioniersstad op het nationale en Europese toneel’, laat de jury van de UNESCO Netexplo Linking Cities Award weten. De jury prijst Rotterdam met haar verschillende labs om baanbrekende innovaties te testen op gebieden als klimaatverandering, food tech en geneeskunde. En de manier waarop de stad blockchain en data gebruikt. (Blockchain is een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen; een bekend voorbeeld is de Bitcoin.)

Digitale 3D-versie van Rotterdam

Een voorbeeld daarvan is de ‘3D digital twin’, de digitale versie van onze stad, waarin onder meer de infrastructuur van de stad is vastgelegd. Dit model is open toegankelijk en maakt het makkelijker om samen te werken en uiteenlopende partijen te betrekken bij beslissingen. Via 3drotterdam.nl kan iedereen zelf databestanden downloaden, metingen uitvoeren of door 3D Rotterdam te lopen om bijvoorbeeld te kijken hoe de schaduwwerking op een bepaalde plek is door het jaar heen.

Rechten en belangen van Rotterdammers

Wethouder Roos Vermeij (Economie en Kleine Kernen) is blij met de award. ‘Het is een mooie bevestiging dat we als stad op de goede weg zitten. De ambitie is dat Rotterdam in 2025 een digitale voorbeeldstad is. Een stad die vooroploopt bij het inzetten van digitale oplossingen voor maatschappelijke, fysieke en economische opgaven. Digitalisering helpt ons om onze ambitieuze doelstellingen op het gebied van verduurzaming, circulariteit en inclusiviteit te bereiken.’

Om daar te komen werkt de gemeente Rotterdam nauw samen met bedrijven, kennisinstellingen, andere overheden en natuurlijk Rotterdammers. Ondernemers krijgen volop de ruimte om baanbrekende innovaties te ontwikkelen en tegelijk worden de rechten en belangen van de Rotterdammers beschermd, zodat iedereen kan profiteren en niemand achterblijft. In feite gaat deze prijs vooral daarover: ‘achter de schermen’ zijn de zaken goed op orde.

Tien meest innovatieve steden

In totaal werden tien prijzen uitgereikt voor de meest mondiale innoverende en verbindende steden, de zogenaamde linking cities. Dat zijn de volgende steden met daarachter de categorie van de awards:

  • Berlijn (Duitsland) – Transport Networks
  • Buenos Aires (Argentinië) - Habitat
  • Detroit (USA) – Financing
  • Kigali (Rwanda) - Digital Transformation
  • Melbourne (Australië) - Attractivity
  • Mexico City (Mexico) - Resilience
  • Rotterdam (Nederland) – Datasphere
  • San Jose (Costa Rica) – Objective Zero Carbon
  • Seoul (Zuid Korea) – Education
  • Vancouver  (Canada) - Mobility.