Wij zijn het nieuwe jaar 2018 net begonnen en de eerste confrontaties met de gevolgen van het veranderende klimaat hebben we alweer achter de rug. Voor het eerst zijn in Nederland alle stuw mogelijkheden die ons moeten beschermen tegen de risico´s van hoog water tegelijkertijd gebruikt. De reden hiervoor was de hevige Westerstorm die zeewater onze rivieren en kanalen in stuwde. In dezelfde week dienden we zogenaamde wateroverloop gebieden te gebruiken om ons te beschermen tegen te hoge rivierwaterstanden als gevolg van de hevige regenval in o.a. België en Duitsland. Volgens klimaat experts zullen deze extremen alleen maar erger worden de komende jaren door de opwarming van de aarde en met name de oceanen. Duidelijke bewijzen dat we ons gedrag op aarde moeten veranderen en ons moeten houden aan strengere milieu akkoorden. De begrippen duurzaamheid, vergroening en MVO zullen steeds verder verankerd worden in onze samenleving.
Gelukkig zijn veel grote organisaties en ´economen´ zich hier terdege van bewust. Zo las ik vorige maand in het AD een interview met Allard Castelein (topman van Havenbedrijf Rotterdam N.V.) onder de titel ´Het is nu meedoen of wegkwijnen´ waarin hij zijn ambitie uitspreekt om van de Haven van Rotterdam de schoonste Haven van de wereld te maken.
Ook las ik onlangs een column van Willem Vermeend onder de titel ´Vergroen de economische groei´. Hij pleit hierin voor investeringen in nieuwe technologieën die de wereld schoner moeten maken, bijvoorbeeld door te investeren in produceren van waterstof.
Investeren in vergroening, een belangrijk aspect van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), heeft ontegenzeggelijk ook invloed op het Financieel (Economisch) Management van organisaties en de overheid en het beleid dat we voeren.
Dr. M.F. (Margreet) Boersma-Narcis heeft als lector Duurzaam Financieel Management hier al de nodige stukken over geschreven, onder andere in haar rede van 16 oktober 2013 onder de titel: ‘De hebzucht en angst voorbij’. Een interessante rede (en aanrader) waarin zij ingaat op noodzakelijke denk- en gedragsverandering. Zaken als verandering in het belang van de KPI ‘Return on Investment’ waarbij de niet financiële aspecten (als duurzaamheid op langere termijn) veel minder zwaar wegen dan cashflow op korte termijn. Historisch gezien heeft dit de keuze voor investeringen met rendement op korte termijn altijd beïnvloed. Ook geeft zij haar visie over verandering van beleid ‘van winst naar waarde creatie’ , over ‘hoe organisatie het meest duurzaam bestuurd kunnen worden’, over ‘financieel ethisch leiderschap’ en over de ‘social impact’ die iedere organisatie of persoon kan hebben op veranderingen van een organisatie of de maatschappij ten gunste van duurzaamheid. Het belang van voldoende aandacht hiervoor is inmiddels tot een groot aantal multinationals en politici doorgedrongen, helaas nog niet tot iedereen.
In 2018 zal HighQ een workshop verzorgen over Business control en Social Impact’, dit sluit uitstekend aan op bovenstaande ontwikkelingen.
Neem contact met ons op als u interesse heeft om hieraan deel te nemen via info@HighQ.nl of via 0348-460411 en vraag naar Nicole van Arnhem of Frans de Vos.