Zomaar een nihil aangifte insturen omdat de echte aangifte niet betaald kan worden, wordt nogal eens gezien als een gangbare manier om een tijdelijk liquiditeitstekort in een onderneming op te lossen. Maar pas op, voor je het weet heb je een gevangenisstraf te pakken.
Uit de uitspraak van Hof Den Bosch op 13 maart 2018 blijkt dat. Een verdachte kreeg een gevangenisstraf voor 18 maanden opgelegd waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.
In deze zaak werd de handelwijze van een Zuid Limburgse ondernemer beoordeeld. In het jaar 2012 waren er zogenaamde nihil aangiften gedaan in het eerste en tweede kwartaal, op die manier “bespaarde” de ondernemer € 315.044. Dit was de fiscus was een doorn in het oog. Uiteraard werd de ondernemer gevraagd waarom hij de nihil aangifte had gedaan (had laten doen). De ondernemer melde dat hij de nihil aangiften heeft laten doen, omdat hij de echte belastingaangiften niet zou hebben kunnen betalen. Daar voegde de ondernemer nog aan toe dat hij van plan was om later, door middel van een suppletie aangifte, als nog de belasting te voldoen. De rechter merkte daarover fijntjes op dat door middel van een suppletie aangifte melden dat eerder gedane aangiften onjuist waren, niet met zich mee brengt dat die eerdere onjuiste aangiften als nog juist worden.
Tijdens de terechtzitting bleek overigens dat een en ander kennelijk bij een voornemen is gebleven, want het financiële nadeel was toen nog steeds niet ongedaan gemaakt.
De rechter was vervolgens van mening dat door het niet doen van de aangiften en afdrachten de gemeenschapsbelangen werden geschonden. Het systeem van de omzetbelasting is mede gebaseerd op het vertrouwen dat de ondernemers juiste aangiften doen en dat de Belastingdienst op basis daarvan de verschuldigde omzetbelasting of teruggave daarvan vaststelt. In het systeem van de omzetbelasting ontvangen ondernemers belastinggeld en dragen dat na aftrek van de eigen betaalde belasting af aan de Staat. Ten minste dat is het systeem. In feite hebben ondernemers dus een periode van een maand of kwartaal belastinggeld in de onderneming. Mooi dat de Staat dat ondernemers toe vertrouwd, maar dat schept verplichtingen.
Naar de mening van de rechter heeft in de onderhavige zaak de ondernemer daarvan grof misbruik gemaakt, met als gevolg dat de rechter de ondernemer een periode van retraite verschaft in een van ’s lands penitentiaire inrichtingen.