Partnernieuws

MKB onderschat risico’s van cybercrime

981

Het aantal dreigingen voor de dataveiligheid, zoals hacks en malware, neemt al jaren toe. Toch wordt het belang van sterke security binnen het MKB massaal onderschat, aldus financieel dienstverlener Centraal Beheer. Als cybersecurity expert kan De Gezonde Digitale Organisatie (DGDO) niet anders dan dat volmondig bevestigen.

Veel ondernemers in het MKB denken dat ze goed genoeg beschermd zijn, of dat hun bedrijf niet interessant genoeg is voor cybercriminelen. Een zeer onverstandige manier van denken, die tot zeer grote risico’s voor de continuïteit kan leiden.

Kennis niet in lijn met de praktijk

Eén op de twee bedrijven is in het verleden al eens slachtoffer geworden van een vorm van cybercrime, meldt Centraal Beheer op basis van onderzoek onder 300 bedrijven. Toch blijft security bij veel bedrijven een onderschoven kindje. Een groot deel van de mkb’ers heeft slechts een aantal basismaatregelen getroffen om hun IT te beveiligen, die amper of nooit worden geüpdatet.

Bovendien is er vaak niet al te veel kennis over wat er moet worden gedaan om data veilig te houden. Het zijn zaken die de deur wijd open zetten voor cybercriminelen, die vervolgens kinderlijk eenvoudig hun slag kunnen slaan. Dat kan leiden tot forse financiële schade, deuken in het bedrijfsimago en flinke consequenties voor de productiviteit en continuïteit van de organisatie.

Interne bewustwording eveneens hard nodig

Uit het onderzoek blijkt dat het niet alleen schort op het gebied van technische beveiliging. Ook ontbreekt het vaak aan bewustwording om risico’s te voorkomen. Zo is het vaak niet bekend dat het zeer verstandig is om wachtwoorden regelmatig te veranderen.

Daarnaast beseffen veel medewerkers niet dat hun eigen handelen aan de basis staat van de meeste beveiligingsincidenten. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat 60% van alle incidenten vanuit medewerkers zelf afkomstig is. Denk hierbij aan het openen van phishing-mails of het gebruiken van apps uit malafide bronnen.

Lees ook: Whitepaper Het onzichtebare gevaar

Sterke beveiliging geen hogere wiskunde

De mkb’er die security niet serieus neemt, loopt onnodige risico’s die de toekomst van zijn organisatie op het spel kunnen zetten. En dat terwijl het helemaal niet moeilijk is om jezelf goed te beveiligen.

Allereerst is het belangrijk dat je eigen medewerkers veilig werken. Wijs hen op manieren om phishing-mails te herkennen en zorg dat zij enkel apps downloaden uit officiële app-stores. Daardoor wordt een groot deel van alle ellende al voorkomen.

Het gebrek aan eigen kennis kan worden gecompenseerd door security uit te besteden. In ruil voor een vast maandelijks bedrag profiteert ook de mkb’er van supersterke beveiliging op basis van hoge standaarden.

Meer weten of vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie over cybersecurity en het bewust maken van je medewerkers? Wij helpen mkb’ers graag op weg naar een digitaal gezonde organisatie. Bel DGDO op tel. 088-633 1070 of maak een afspraak voor een nadere kennismaking!

Dit artikel is partnernieuws en is geschreven door Marcel Versteeg van De Gezonde Digitale Organisatie