Industrie

Nieuwe start voor Rhoonse stort

1389
Rhoonse stort opening

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de bodemsanering van de voormalige stortplaats ‘Rhoonse stort’. Donderdag 21 november werd het project officieel afgerond in aanwezigheid van omwonenden, burgemeester Jolanda de Witte, wethouder Martijn Heezen en gedeputeerde Berend Potjer. De komende maanden worden nog enkele afrondende werkzaamheden uitgevoerd.

“Voor de bodemsanering van de Rhoonse stort hadden we grond nodig die we in de naastgelegen Zegenpolder hebben gewonnen. Hierdoor konden we gelijk ook een deel van de plannen voor het Buijtenland van Rhoon realiseren”, vertelde gedeputeerde Potjer tijdens de opening. “In dit gebied zijn agrarisch ondernemers en natuurbeschermers samen aan de slag om nieuwe combinaties van landbouw, natuur en recreatie mogelijk te maken. We gaan van de ‘Rhoonse stort’ naar een ‘nieuwe start’ als entree van dit bijzondere gebied.”

“Wij zijn blij met deze nieuwe start! Albrandswaard is de groene long in een stedelijke omgeving; dankzij de bodemsanering kunnen we op deze plek nog meer groen en recreatiemogelijkheden in de regio bieden. Nu de werkzaamheden voor het grootste deel afgerond zijn zie je de samenhang van het gebied met het Buijtenland van Rhoon en de Rhoonse Grienden nog beter”, aldus Jolanda de Witte, burgemeester van Albrandswaard.

Fietspad

Tijdens de officiële oplevering van het bodemsaneringsproject werd ook het fietspad langs de Albrandswaardsedijk weer in gebruik genomen. Dit fietspad, dat veel gebruikt wordt zowel door forensen als recreanten, was tijdens de werkzaamheden tijdelijk buiten gebruik gesteld. Burgemeester De Witte – zelf enthousiast fietser en gebruiker van het fietspad – en gedeputeerde Potjer reden als eersten op de fiets een stukje over het opnieuw aangelegde pad.

Eten met de buren

Aansluitend genoten omwonenden, ondernemers, aannemer en andere betrokkenen samen van een eenvoudige maaltijd. Dit “Eten met de buren” was een gebaar van aannemer Ploegam – Den Ouden en de provincie naar al die mensen die het geduld hadden opgebracht voor de onvermijdelijke overlast die een project als dit met zich meebrengt.

Werkzaamheden

De Rhoonse stort is een voormalige stortplaats langs de Oude Maas. Van 1960 tot 1968 is hier allerlei afval gestort tegen de rivierdijk; naast huisvuil ook bedrijfsafval en chemisch afval. Uit diverse bodemonderzoeken is gebleken dat de grond hierdoor ernstig vervuild was geraakt. De grond is nu afgedekt met een extra laag grond, waardoor deze ook in de toekomst geen risico meer vormt voor de omgeving.