Partnernieuws

Fintechspeler BEEQUIP groeit in drie jaar naar bijna 250 miljoen euro productie

3022

Rotterdam, 28 februari 2019 – In het derde jaar van haar bestaan groeide fintech leasemaatschappij BEEQUIP naar een jaarproductie van 244 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers over 2018. De totale portefeuille steeg naar bijna 400 miljoen euro. BEEQUIP financiert gebruikt materieel voor mkb-bedrijven in onder andere de bouw, infra en logistieke sector. Met behulp van een zelfontwikkelde fintech-oplossing verwacht het Rotterdamse bedrijf de productie in 2019 zonder veel extra medewerkers naar 340 miljoen euro te tillen.

Het jaar 2018 kenmerkte zich door verdere ontwikkeling van software-oplossingen waardoor klanten zelf een financieringsaanvraag kunnen doen. De eigen database stelt BEEQUIP in staat snel in te schatten hoeveel gebruikt materieel waard is, zodat de financiering ervan snel geregeld is. Voor groter materieel maakt BEEQUIP gebruik van eigen expertise – mensen uit het veld die zelf inschatten wat gebruikt materieel waard is. 

in staat snel in te schatten hoeveel gebruikt materieel waard is, zodat de financiering ervan snel geregeld is. Voor groter materieel maakt BEEQUIP gebruik van eigen expertise – mensen uit het veld die zelf inschatten wat gebruikt materieel waard is. 

Naast de financiering van gebruikt en nieuw materieel, kunnen ondernemers bij BEEQUIP hun bestaande materieel onderbrengen om zo meer liquiditeit te krijgen. Toegang tot financiering is een probleem dat vooral speelt bij kleine en middelgrote bedrijven, zo bevestigt ook de financieringsmonitor die het CBS op 28 januari 2019 publiceerde. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van het mkb behoefte heeft aan externe financiering. BEEQUIP lost dat probleem voor veel ondernemers op.

BEEQUIP groter dan totale crowdfundingbranche
Met een portefeuille van bijna 400 miljoen euro biedt alternatieve financier BEEQUIP, de Nederlandse economie meer financiering aan, dan de gehele Nederlandse crowdfunding branche bij elkaar. Het mkb helpen groeien met financiering vormt daarbij het uitgangspunt. 

“De basis van BEEQUIP blijft onveranderd: kennis van materieel, kennis van de financiering ervan en slimme ICT-oplossingen,” zegt Joris Linders, een van de oprichters van BEEQUIP. “De kennis van gebruikt materieel komt van onze experts. Zij komen uit het veld en hebben verstand van de materieelwaarde. Het zijn stuk voor stuk mensen die gek zijn van kranen, graafmachines of andere voertuigen en de taal spreken van de mkb-ondernemers die bij ons leasen. Dit combineren we met financieringsmogelijkheden, software en een dosis gezond ondernemerschap. Dat maakt ons model schaalbaar, waardoor we snel kunnen doorgroeien.”

Bestaand materieel op de balans
In tegenstelling tot de banken beoordeelt BEEQUIP in eerste instantie de waarde van het materieel. Daarna wordt pas gekeken of de klant voldoende cashflow heeft (of gaat maken) om het terug te kunnen betalen. Door de waarde van het materieel als uitgangspunt te nemen, kan BEEQUIP ook gebruikt materieel financieren, wat een stuk goedkoper voor de ondernemer is.

Door dit ‘omdenken’ wordt BEEQUIP steeds vaker gevonden door financiële tussenpersonen. Steeds meer van hen zien in het verkopen en terugleasen (sale-en-leaseback) van het materieel van hun klanten een mooie oplossing om de bestaande machine- of voertuigenparken te gelde te kunnen maken. “Het principe is heel simpel,” legt Linders uit. “Heb je bijvoorbeeld drie kiepwagens, dan kan je deze bij ons onderbrengen en terugleasen. Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop kan je direct gebruiken voor de aankoop van een vierde kiepwagen. Zo financier je je eigen groei, los van bijvoorbeeld een bankfinanciering. Deze kruisbestuiving tussen de klant en financiële middelen is een van de kernwaarden van BEEQUIP.”   

Over BEEQUIP
Als jonge scale-up helpt BEEQUIP mkb-ondernemers groeien door het aanbieden van leaseoplossingen voor gebruikt en nieuw zwaar materieel (equipment). Collega’s die verstand hebben van de bouw-, infra-, en logistieke sector beoordelen de waarde van het equipment. Zelfontwikkelde software zorgt voor snelheid. De combinatie van persoonlijke aandacht in een fintech scale-up maakt BEEQUIP tot een succes. BEEQUIP heeft een strategisch partnership met NIBC bank. Kijk voor meer informatie op www.beequip.nl