Financieel

In eerste week van mei 55 bedrijven failliet verklaard

828

In week 19 (4 tot en met 8 mei) zijn 55 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 24 minder dan in week 18. Rechtbanken doen vaak op dinsdag faillissementsuitspraken en dinsdag 5 mei was het bevrijdingsdag.

In de eerste 19 weken van 2020 zijn er 1.397 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 16 meer dan in dezelfde periode van 2019.

Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.

In week 19 zijn 46 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 18 minder dan in week 18. Daarnaast zijn er 9 eenmanszaken failliet verklaard, 6 minder dan een week eerder.

Meeste faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening

Van alle branches had de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) de meeste faillissementen, namelijk 8. Dat waren er 3 meer dan in week 18. Verder zijn er in de bouwnijverheid 6 bedrijven en in de eet- en drinkgelegenheden 5 bedrijven failliet verklaard. Van de 6 failliet verklaarde bedrijven in de bouwnijverheid waren er 4 een eenmanszaak. Net als in de meeste voorgaande weken van 2020 was de bouwnijverheid de sector met de meeste failliet verklaarde eenmanszaken.