2019 belooft weer een jaar vol interessante ontwikkelingen op het gebied van IT en telecom te worden. Met welke ontwikkelingen moet je zakelijk met name rekening houden? Welke technologieën bieden mogelijk nieuwe kansen voor je organisatie? Een greep uit de trends en ontwikkelingen die je in het nieuwe jaar kunt verwachten.
Telecommarkt groeit licht 2019
De marktonderzoekers van IDC melden dat de mondiale smartphonemarkt volgend jaar met 2,6% zal groeien. Deze groei zal een resultaat zijn van onder andere ontwikkelingen op het gebied van 5G en opvouwbare devices.
Het internationale ratingsbureau Moody’s verwacht dat de Europese telecomsector in 2019 stabiel zal blijven. Er wordt een groei van maximaal 1% verwacht. Moody’s verwacht dat deze relatief kleine groei vooral invloed zal hebben op de onderkant van de markt. De concurrentie zal hier toenemen. Het premium segment zal onverminderd sterk blijven.
Het einde van ISDN
Per 1 september 2019 komt er een einde aan ISDN. Deze gedateerde technologie maakt dan definitief plaats voor het alternatief hosted telefonie. Deze toekomstbestendige technologie voldoet veel beter aan moderne communicatiewensen. Veel organisaties zullen in de komende maanden de overstap maken naar deze techniek.
Hoeveelheid data blijft alsmaar groeien
Ook in 2019 zullen er naar verwachting weer records worden gebroken op het gebied van dataverbruik. Eerder dit jaar meldde Telecompaper al dat het mobiele dataverbruik in Nederland ieder jaar bijna verdubbelt. De populariteit van mobiel werken en de groei van online toepassingen zal de hoeveelheid data alleen nog maar doen toenemen.
Onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel ziet dat de smartphone voor 95% van de millennials het meest gebruikte device is. De laptop is met 90% een goede nummer twee. Die trend zal naar alle verwachting ook doorwerken op de werkvloer. Mobiel werken wordt daardoor nog populairder. Organisaties doen er goed aan hierop in te spelen om zo concurrerend te kunnen blijven.
Cryptomining-malware bezig aan opmars
Als gevolg van de datagroei zal ook het aantal online dreigingen blijven toenemen. Een opvallende rol is daarbij weggelegd voor cryptomining-malware. Deze malware gebruikt de rekenkracht van computers voor het delven van cryptovaluta.
Kaspersky zag het aantal besmettingen in 2018 groeien met 44,5%. Dat komt deels doordat cybercriminelen het discreet delven van cryptovaluta effectiever vinden dan het vragen om losgeld via ransomware. Volgens Toshiba zal er in 2019 meer vraag zijn naar alternatieven voor wachtwoorden. Gebruikers zouden het zat zijn om steeds maar weer nieuwe ingewikkelde wachtwoorden te bedenken. In plaats daarvan zal er in 2019 steeds vaker worden gekozen voor biometrische beveiliging.
Internet of Things wordt volwassen
De hoeveelheid devices voor het Internet of Things (IoT) groeit al jaren. Volgens het Franse marktonderzoeksbureau iDATE Digital groeit het aantal met het IoT verbonden devices jaarlijks zelfs met 10%. Dat zorgt voor steeds meer mogelijkheden.
Een goed voorbeeld daarvan is de zorgsector. Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, meldt dat 87% van de wereldwijde zorginstellingen in 2019 gebruik zal maken van het IoT. De technologie wordt vooral ingezet voor monitoring van patiënten en onderhoudstaken.
Kunstmatige Intelligentie wordt vaker ingezet
Volgens diverse bronnen, waaronder Forbes, zal ook kunstmatige intelligentie een steeds grotere zakelijke rol gaan spelen. De technologie zal worden ingezet om nog meer waarde uit data te kunnen halen, bijvoorbeeld via machine learning (zelflerend vermogen van devices). 90% van alle data is gecreëerd in het afgelopen jaar, aldus Forbes, maar slechts 1% wordt effectief gebruikt. Tegen 2020 zou dit moeten zijn gegroeid naar 4%. Dat lijkt weinig, maar is wel degelijk een gigantisch verschil ten opzichte van de totale hoeveelheid data.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze ontwikkelingen of zoek je een sparringpartner voor IT en telefonie uitdagingen binnen jouw organisatie? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs. We komen graag bij je langs om kennis te maken.
Dit artikel is partnernieuws en is geschreven door Marcel Versteeg