Partnernieuws

LLP (Limited Liability Partnership) het alternatief voor een VOF, BV en Maatschap

1614

Stel, je wilt een onderneming starten. Eén van de eerste keuzes is dan: in welke rechtsvorm gaan we dat gieten?

Bij de start is dat vaak een eenmanszaak en als je de onderneming start met meerdere personen, wordt vaak gekozen voor een VOF, een maatschap of een BV.

Bij een VOF ligt het aansprakelijkheidsrisico geheel bij de ondernemers. De vennoten/ondernemers lopen over het algemeen met hun gehele privévermogen risico. Bij een BV is dat weer beter afgeschermd, maar daar zit je gebakken aan de regels van uit het Burgelijk Wetboek (aandelen kapitaal – aandeelhouders vergaderingen etc etc). Ook de fiscale regels met betrekking tot bijvoorbeeld de beloning van de DGA, de zogenaamde gebruikelijk-loonregeling.

Inmiddels groeit het gebruik van de LLP (Limited Liability Partnership) behoorlijk. Op de wetgevingsagenda staat de modernisering van het personenvennootschapsrecht weer hoog genoteerd. De bedoeling van een en ander is de aansprakelijkheid van de vennoten te beperken.

De vraag is of dat dan ook wordt bereikt.

Waarom de LLP een succesvol alternatief is?

  • ruime inrichtingsvrijheid;
  • geen gebruikelijk loon;
  • geen vennootschapsbelasting;
  • continuïteitswaarborgen;
  • beperkte aansprakelijkheid en
  • mogelijkheid van fiscale transparantie.

Maatschap ook fiscaal transparant

Ook de maatschap is fiscaal transparant, wat betekent dat de maten individueel worden betrokken in de belastingheffing, maar in de maatschap zijn de maten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de maatschap.

Indien een maat lid is van de maatschap en de maatschap gaat een overeenkomst van opdracht aan, dan is die maat tegenover die opdrachtgever hoofdelijk aansprakelijk. Ook bestaat er een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de verschuldigde loon- en omzetbelasting.

Privé-aansprakelijkheid beperken met LLP

Door te kiezen voor een LLP als rechtsvorm, kunnen beroeps- en bedrijfsbeoefenaren de privé-aansprakelijkheid beperken. De LLP combineert namelijk de voordelen van beperkte aansprakelijkheid en fiscale transparantie in één rechtsvorm. De rechtsvorm bestaat sinds 2000 en wordt in Nederland volledig erkend.

De participanten in de LLP zijn niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming, de LLP is als rechtspersoon aansprakelijk. De LLP kent geen in aandelen verdeeld kapitaal en dient door tenminste twee (natuurlijke of rechts-)personen te worden opgericht.

De gebruikelijk-loonregeling (DGA salaris) is niet van toepassing. Door de in Nederland erkende fiscale transparantie van de LLP worden winsten in beginsel toegerekend aan de participanten en rechtstreeks bij hen belast in de (Nederlandse) inkomstenbelasting (afhankelijk van structurering). Beroepsbeoefenaren maken als ondernemer tevens aanspraak op ondernemersfaciliteiten.

Participanten die geen beroepsbeoefenaren zijn, worden in de inkomstenbelasting betrokken als resultaatgenieter (geen recht op ondernemersvrijstellingen). Wel hebben zij hun aansprakelijkheid beperkt.

Heeft u vragen over welke rechtsvorm het beste bij uw situatie past? Onze adviseurs helpen u graag verder.