Technische Innovatie

RAMLAB consortium ontvangt €10 miljoen voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

1588
Ramlab 3d metaalprinten
foto: Jan de Groen

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, ontvangt samen met haar consortium €10 miljoen euro Europese financiering voor grootschalige doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten met lastechnologie. Stimulering van deze zogenoemde WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie pakt RAMLAB samen met 20 Europese partners op. ‘We kunnen WAAM nu sneller op de markt brengen en toepasbaar maken voor het mkb’, aldus Vincent Wegener, Managing Director RAMLAB.

‘Met de financiering is het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de levensduur twee keer zo lang wordt. Daarbij kunnen we door de beheersing van de procescondities producten certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie’, zegt Wegener. Hij voorspelt dat 3D-printen ‘the next big thing’ voor Europese mkb’s in (groot)metaal wordt. ‘Voor het mkb komt de relatief dure 3D-printtechnologie binnen handbereik. Zo kunnen wij nu betaalbaar WAAM als service aan mkb’s aanbieden.’

300 extra banen

Producten gaan niet alleen twee keer zo lang mee door toepassing van de WAAM-technologie, maar zijn ook makkelijker te repareren. ‘Doordat we onderdelen lokaal produceren, besparen we bovendien op transportkosten met als bijkomend voordeel: CO2-reductie.’ Daarnaast noemt Wegener het voorbeeld van de 3D-geprinte scheepspropellers. ‘Dankzij het project kunnen we propellers gaan printen met meerdere materialen en nieuwe designs waarmee schepen minder brandstof verbruiken. Dat is goed voor de portemonnee en het klimaat.’ Wegener verwacht verder dat de doorontwikkeling op Europees niveau circa 300 banen oplevert. De WAAM-technologie zet RAMLAB in voor de aerospace-, automotive- en scheepvaartsector.

21 partners

In het project werken 21 partners uit verschillende Europese landen samen. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding. De komende 4 jaar staan in het teken van onderzoek en doorontwikkeling van de technologie. In het begin van het nieuwe jaar organiseert RAMLAB samen met de partners een kick-off op RDM Rotterdam.