Partnernieuws

Twaalf startups in vierde editie Mobility Lab

1090

Op 19 november jl. vond het digitale eindevent plaats van de vierde editie van Mobility Lab. Hét startup-programma op het gebied van mobiliteit ontving begin dit jaar maar liefst 56 aanmeldingen. Na speeddates met potentiele launching customers konden twaalf startups door. Citysteps heeft al een pilot lopen in Roermond en Byewaste heeft er een in Vlaardingen. De komende periode gaan nog eens vijf pilots in Brabant, Limburg en regio Rotterdam van start. “De openingen die je via Mobility Lab krijgt, zijn fantastisch. Een warm bad,” aldus een van de startups. De startups wisten dit jaar bijna een miljoen euro op te halen aan funding. 

Vierde editie Mobility Lab
Van de 56 aanmeldingen begin 2020 werden er 25 geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Aan hen de uitdaging om via online speeddates aansluiting te vinden bij een van de uitdagingen van de launching customers zoals RET, provincie Brabant, Irado en Dura Vermeer. Gedurende het 9 maanden durende programma krijgen de startups ondersteuning bij het vinden van een launching customer, maar ook bij marketing en communicatie of het vinden van funding.  Uiteindelijk waren er twaalf startups die ondanks de coronacrisis binnen Mobility Lab aan de slag konden met het opzetten van pilots, het ophalen van financiering of het doorontwikkelen van een prototype.

De startups van editie 4 van Mobility Lab
Concrete pilots
Byewaste
Deze startup richt zich op het recyclen van elektronisch afval. Onlangs startten zij een pilot in Vlaardingen waarbij ze een ophaalsysteem introduceerden dat het voor inwoners makkelijker maakt om onder andere elektronisch afval te recyclen.

Citysteps
Deze startup heeft het eerste deelconcept met elektrische steps in Nederland. Citysteps draait momenteel een pilot in Roermond die aansloot bij een tijdelijke afsluiting van de Maasbrug. De eerste pilot was een succes en is inmiddels verlengd.

Pilots die binnenkort starten
Envinity
Envinity bouwde een luchtzuiveringsunit die schadelijke fijnstof uit de lucht kan filteren. Deze startup gaat binnenkort aan de slag met de RET in Rotterdam en Ringelberg, een touringcarbedrijf.

RLG Products
RLG maakt een duurzame afwerking van fietspaden en wegen en gebruikt daarbij gerecycled glas in plaats van steenslag. Het product wordt de komende tijd getest in het laboratorium van Dura Vermeer.

Studio RAP
Deze startup ontwikkelt een algoritme op basis waarvan een ov-locatie kan worden omgebouwd naar een hub (een centrale locatie van waaruit verschillende vervoermiddelen kunnen worden gebruikt). Studio RAP heeft provincie Brabant gevraagd om een ontwerpend onderzoek te mogen doen rond station Lage Zwaluwe.

We all wheel
We all wheel maakt met name jongeren bewust van huftergedrag in het verkeer. Ze gaan in de provincie Zuid-Holland aan de slag met een campagne waarbij ze gebruik maken van extreme sporters en sociale media als tiktok.

Potentiele samenwerkingen en doorontwikkeling product
De volgende startups hebben een potentiele samenwerking en/of een doorontwikkeling van hun product gemaakt:

  • Buurauto (sociaal elektrisch deelvervoer)
  • ELB (fiscaal product waarmee het laten staan van een zakelijke leaseauto aantrekkelijk wordt)
  • Fietscampus010 (stimuleren fietsgebruik onder lastig te bereiken doelgroepen)
  • Skialabs (brengt mobiliteitsbewegingen in steden in beeld)
  • SteptoGo (platform deelfietsen en –steps)
  • Tripservice (reisplanner voor meerdere vervoermiddelen bij evenementen)
  • XYZ Dynamics (bestelbussen elektrisch hybride maken)

Initiatief
Mobility Lab is vier jaar geleden gestart als een initiatief van De Verkeersonderneming. Inmiddels hebben SmartwayZ.NL (Zuid-Nederland) en ZO Slim Bereikbaar (Brabant) zich aangesloten bij dit initiatief. Doel van het Mobility Lab is om startups in het werkveld van mobiliteit vooruit te helpen. De startups worden gedurende een half jaar geholpen met onder andere een concrete pilotomgeving en communicatie en marketingexpertise. 

Dit artikel is partnernieuws en is geschreven door Monique Monster Monster van De Verkeersonderneming