Partnernieuws

Rabobank investeert in overgang naar duurzame Food & Agrisector

1772
Voorkeur Dhr Blok Rabobank

Samen komen we het verst

Rabobank is vastberaden een belangrijke partner te zijn voor klanten en relaties in de overgang naar een duurzame Food & Agri sector. We spreken hierover met Remon Blok, directeur Food & Agri in het First Rotterdam gebouw, de prachtige locatie nabij Centraal Station waar Rabobank zeer recent haar intrek in heeft genomen.

“De wereldbevolking groeit hard. Naar verwachting zullen er in 2050 negen tot tien miljard monden te voeden zijn. Deze stijgende behoefte aan voedsel vraagt veel van het milieu, de boeren en alle anderen die een rol in de voedselketen hebben. Wij zullen de manier waarop wij ons voedsel verbouwen, verwerken en verorberen radicaal moeten herzien. En wij hebben daar minder dan één generatie de tijd voor”, begint Blok zijn verhaal. “Onze missie is: growing a better world together. We willen er dus samen voor gaan zorgen dat we de hele wereld kunnen voeden op een manier die de aarde én boerenbedrijven respecteert.”

Vier grote uitdagingen

Blok licht toe: “In Nederland zijn er vier grote uitdagingen op het gebied van Food & Agri. Dit zijn:
1. Duurzame verdienmodellen voor tuinders en boeren; bij een geringe opbrengst, kun je amper innoveren terwijl ze al zoveel doen. Dat moet beter om de verduurzaming een boost te geven.
2. Gezondere voeding; een gezondere levensstijl en beschikking over gezonde voeding voor alle mensen is een issue in Nederland. Dit kan ziekten voorkomen waardoor zorgkosten kunnen worden teruggebracht. Ook het verkleinen van de kenniskloof tussen dénken dat je weet wat je eet en daadwerkelijk wéten wat je eet is een aandachtspunt.
3. Beschikbaarheid van voeding; voor iedereen moet voldoende en gezonde voeding beschikbaar zijn. Nu en in 2050.
4. Voedselverspilling terugbrengen; 1/3 van ons voedsel wordt nu wereldwijd verspild. Dat moet anders. Als we nu niks meer zouden verspillen, was het voedselprobleem opgelost.

Als je kijkt waar het voedselverspilling het meest plaatsvindt, is dat overigens bij de consument thuis. Ongeveer 20% van alle voeding verdwijnt wekelijks in de prullenbak. Als je je daar bewust van bent, heb je al een stuk gewonnen. Het gaat ook om kennis. Er zijn nog genoeg mensen die een kiloknaller prefereren boven een duurzamer maar ook duurder stukje vlees omdat ze simpelweg niet alle in’s en out’s kennen.’

Rol van de Rabobank

“We zien het als onze taak om duurzame ondernemers te faciliteren in hun verdere groei en hun investeringen. Ook gaan we de discussie aan met onze klanten dat duurzaamheid niet langer een bijzaak is maar van wezenlijk belang. Daar moet dan ook een financiële beloning tegenover staan. Dat betekent dat wij als consument iets meer moeten betalen voor ons voedsel. Het gaat niet om enorme bedragen. Een cent op een liter melk is al heel veel voor een boer. De gemiddelde consument zal dat kunnen betalen. Voor de mensen die het krapper hebben, moeten we oplossingen bedenken. Als je minder verspilt, heb je minder uitval in de keten en zo ook minder verlies van verdiensten en blijft er meer over om duurzamer te kunnen produceren. Het hangt allemaal met elkaar samen.”

We hebben net zoveel passie voor de F&A sector als een boer dat heeft voor zijn vak

De kracht van het netwerk

Rabobank richt zich op alle ondernemers, van klein tot groot, die bijdragen aan een betere wereld. “Dat doen wij door te stimuleren, te faciliteren en speciale producten zoals leningsvormen voor duurzame investeringen met rentekorting, maar vooral door ons netwerk in te schakelen”, vertelt Blok. “Uitdagingen in de ene sector kunnen soms worden opgelost door zaken die in een andere sector voorhanden zijn. Zo hebben wij een bedrijf, gespecialiseerd in alternatieve eiwitten die mogelijk bruikbaar zijn in dierenvoer, in contact gebracht met een aantal subsidieadviseurs én met ons netwerk. We zijn verheugd dat de eerste gesprekken met onder andere een veevoederbedrijf tot stand zijn gekomen.”

Agrarische roots

Dat Rabobank over de kennis, de producten en het netwerk beschikt is wel duidelijk. Ook het unieke Food & Agri team speelt een belangrijke rol. Blok: ”Iedere dag zet mijn team zich voor meer dan 100 procent in voor de 3500 klanten in het gebied dat uit het grootste gedeelte van Zuid-Holland bestaat. Ze hebben niet alleen passie voor Food & Agri, hun roots liggen in een boerenbedrijf of ze zijn zelf nog boer. We spreken zo de taal van onze klanten, snappen wat het is om boer te zijn en kennen de wet- en regelgeving. Sommige collega’s staan om vijf uur op: gaan ze eerst melken bij de klant voor ze naar kantoor komen omdat ze het leuk vinden. We hebben net zoveel passie voor de Food & Agri sector als een boer dat heeft voor zijn vak.”

Tot slot

Blok ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Als agrariërs, de wetenschap, de politiek, financiële instellingen en consumenten de krachten bundelen en samenwerken, geloof ik echt dat we de sleutel in handen hebben tot een duurzame voedselketen die aan de stijgende vraag kan voldoen. Rabobank en het Food & Agri team zullen zich daar in ieder geval hard voor maken en ondernEmers helpen waar mogelijk.”