Aanleg vijf zonneparken gestart
HVC start met de aanleg van vijf zonnepaneelparken op vijf rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta. De zonneparken in Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp en Zwijndrecht met in totaal bijna 17.000 zonnepanelen wekken samen 6,6 MWh op.
Heemraad Leo Stehouwer van het waterschap, wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Barendrecht en directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof van HVC gaven vandaag in Barendrecht het officiële startsein voor de start van de bouw.
Barendrecht is met 7.000 zonnepanelen de grootste. Dan volgen Zwijndrecht (3.800 zonnepanelen), Middelharnis (3.300), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000). In totaal wekken de zonnepanelen genoeg energie op om in de totale energiebehoeften van deze locaties te voorzien.
Heemraad rioolwaterzuivering, duurzaamheid en energie Leo Stehouwer: “Positief dat we samen met onze partner HVC een groot deel van onze duurzaamheidsopgave kunnen realiseren. Samen met HVC geven we invulling aan de energiedoelstelling van waterschap Hollandse Delta, namelijk energieneutraal in 2030.”
Ruimte nuttig gebruiken voor zonne-energie
Bij de aanleg van de rioolwaterzuiveringen werd rekening gehouden met toekomstige uitbreiding. Op een deel van deze ongebruikte grond komen nu de zonneparken voor de opwekking van groene stroom. Er blijft nog voldoende terrein over voor eventuele uitbreiding.
Wethouder van de gemeente Barendrecht Tanja de Jonge: “Om in een gezonde leefomgeving comfortabel te kunnen wonen en recreëren moeten we overstappen naar duurzame energiebronnen. Zonne-energie speelt een belangrijke rol hierbij. In Barendrecht kijken we naar geschikte daken en zones langs infrastructuur. Het zonnepark van HVC en het waterschap is een voorbeeld van hoe het opwekken van duurzame energie goed past in het landschap langs de A29. Ik ben blij met de bijdrage van het zonnepark aan de Barendrechtse ambitie om CO2-neutraal te worden.”
Samenwerken aan duurzaamheid
In 2017 tekenden het waterschap en duurzame energie- en grondstoffenbedrijf HVC een overeenkomst om samen duurzame energieopwekking op waterschaplocaties te realiseren met zonne-energie en windenergie. Het doel is om te werken aan een energieneutraal waterschap in de toekomst. De realisatie van de vijf zonneparken is de eerste concretisering van deze samenwerking.
WSHD is, net als 5 andere waterschappen en 44 gemeenten, aandeelhouder van HVC. Voor de waterschappen zorgt HVC voor het transport en de verwerking van het rioolwaterzuiveringsslib. De duurzame ambities gaan daarnaast verder.
Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC: “Samen met de waterschappen zetten we in op hergebruik van waardevolle grondstoffen uit het slib en verduurzaming. Onder andere door zon- en windprojecten te realiseren, zoals nu bij waterschap Hollandse Delta.”
Het waterschap onderzoekt nog of ook de waterzuivering in Oostvoorne kan worden benut voor het opwekken van zonne-energie.