Overig

Batenburg Mechatronica biedt slimme oplossingen en meerwaarde op innovatief gebied

672

Een meedenkende, adviserende en innoverende partner; dat is Batenburg Mechatronica. De organisatie vertegenwoordigt niet alleen gerenommeerde merken, maar beschikt ook over een eigen productieafdeling.

Op het snijvlak van elektrotechniek en werktuigbouwkunde staan vernieuwen en het ontwikkelen van functionele toepassingen voorop. Dat geldt voor alle componenten die zij verkopen, zoals passieve elektronica componenten, Industriële PC’s en systemen, joysticks, weerstanden en sensoren. Een gesprek met directeur Gert-Jan de Waard over ambities, robotisering, gemiste kansen in het onderwijs en zijn blik op de toekomst.

Als onderdeel van verdere clustering van de activiteiten binnen Batenburg Techniek ging HPR Techniek per 1 januari 2015 verder onder de naam Batenburg Mecha-tronica. Na jaren als mechatronicaspecialist onder de paraplu van Batenburg Techniek te hebben geopereerd, was dat een logische stap. De Waard: “Batenburg Techniek is als technisch dienstverlener opgesplitst in de divisies Industriële Automatisering, Gebouwgebonden Installaties en Handel en Assemblage. Wij vallen in de laatste categorie en hebben in 2015 de activiteiten op een logische wijze geclusterd tot vier bedrijven. Deze nieuwe aanpak was voor ons aanleiding om de naam van de moeder te adopteren. Alle vier de bedrijven beginnen nu dus met Batenburg. Sinds de naamsverandering merk ik dat bedrijven ons beter weten te vinden. Als toeleverancier voor de maakindustrie, waaronder de maritieme sector, zijn wij daardoor een bekendere speler binnen de markt geworden.”

Veelzijdigheid

Een decentrale filosofie ombuigen naar eenduidigheid lukt niet binnen een dag, maar De Waard is tevreden over de progressie die in relatief korte tijd is geboekt. “Klanten zijn soms verbaasd over onze veelzijdigheid. Wij zijn distributeur van een aantal topmerken uit het buitenland, maar daarnaast ook zelf productontwikkelaar. Dat is binnen een dynamische branche als de onze een fijne toevoeging. Wanneer wij in de gaten krijgen dat een leverancier op een bepaald gebied achterblijft ten opzichte van concurrenten, is onze geoutilleerde productieafdeling in staat dat op te pakken. Het mooie van dit vak is dat er altijd verbeteringen mogelijk zijn. Neem in dat kader ook het zorgen voor een alternatief voor remweerstanden. Dat gebeurt vandaag de dag op een relatief milieuonvriendelijke manier. Wij zijn daar een schoner alternatief met terugwinning van energie voor aan het ontwikkelen.”

Bedrijfsbezoeken implementeren binnen studieprogramma

De maritieme sector is een substantiële afnemer van Batenburg Mechatronica, echter daarnaast wordt ook veel geleverd aan de machine- en apparatenbouw. Samenwerken en optreden als sparringpartner staat binnen Batenburg hoog op de agenda. “Zo zijn wij aangesloten bij Brainport Industries in Eindhoven, maar dichter bij huis ook actief binnen de RMD Campus, waar we lid zijn van de Internet of Things Academy. Met het initiatief worden machines en apparaten steeds vaker met elkaar verbonden om processen te optimaliseren en nieuwe businessmodellen te creëren. Integratie tussen systemen wordt immers steeds belangrijker. Bedrijven, developers en studenten op RDM Rotterdam werken hierbij samen.” De krachten worden dus wel gebundeld, maar volgens De Waard in veel te geringe mate. “Het technisch onderwijs sluit niet naadloos aan op de technische praktijk, omdat scholen te veel zijn gefocust op projecten in eigen huis en te weinig aan kennisoverdracht doen. Ik ben er voorstander van om dat juist al vroeg te doen, vanaf de middelbare school. Koppel in de brugklas een natuurkundeles over de elektrotechniek aan een bezoek aan ons bedrijf. Dan gaat het bij leerlingen toch veel meer leven? Wij kunnen alles over de werking van elektriciteit, spanning, weerstand en sensoren laten zien. Van buitenaf zijn wij niet het leukste of meest sexy bedrijf om voor te werken, maar ik ben er van overtuigd dat die perceptie verandert op het moment dat studenten hier een voet over de drempel zetten. Het is namelijk juist wel heel interessant en veelzijdig om voor een technische handelsonderneming te werken, op het snijvlak van techniek en commercie. We zijn internationaal georiënteerd en met een aan zekerheid grenzende baangarantie. Met zulke argumenten moeten er toch meer leerlingen voor een technische vervolgopleiding kiezen?”

Robotisering als kans

Ondanks dat het soms lastig is om als bedrijf technische medewerkers te vinden die ook commercieel zijn, ziet De Waard de toekomst positief tegemoet. “Robotisering biedt bijvoorbeeld voldoende kansen. Ik zie zulke ontwikkelingen niet als bedreiging, maar als mogelijkheid. Of het ten koste gaat van werkgelegenheid? Ik denk dat het vooral leidt tot andere banen. Dat was in het verleden namelijk ook het geval. Tot nu toe stonden robots in een werkcel. In de Duitse automotivesector wordt echter al gewerkt aan het ontwikkelen van robots die kunnen samenwerken met mensen. Dat zijn spannende zaken.” Nederland kan op dat gebied ook voorloper zijn, denkt De Waard. “De afgelopen jaren heeft de Nederlandse maakindustrie het met haar toeleveranciers goed gedaan in crisistijd. Ondanks dat de politiek niet altijd mee beweegt gaat het bedrijfsleven gewoon door. Ik geloof erin dat Nederland haar concurrentiepositie kan verstevigen. Je ziet nu al dat productie vanuit Azië weer wordt teruggebracht naar Europa, om tal van redenen. Door de robotisering zijn er volop kansen voor de industrie. Ik verwacht dat er voor Nederland in dit opzicht een mooie rol is weggelegd.