Overig

Sleutelrol voor het bedrijfsleven betere bereikbaarheid in de regio

527

Een goede bereikbaarheid is van economisch belang. Het projectteam werkgeversaanpak Drechtsteden vraagt werkgevers samen met haar te werken aan een leefbare en economisch gezonde regio. Tijdens een brainstormsessie op dinsdag 8 februari jl. bij Cordeel in Zwijndrecht werden er volop ideeën gespuid en tevens de eerste stappen gezet om de agenda en concrete projecten te bepalen.

Geïnteresseerde ondernemers, bestuurders en leden van werkgeversorganisaties gaven gehoor aan de oproep om mee te denken over een betere bereikbaarheid in de regio Drechtsteden. Voorafgaand aan de brainstormsessie gaf gespreksleidster Anna Schouten aan blij te zijn met de getoonde belangstelling voor de bijeenkomst. “De projectgroep ziet een sleutelrol voor het bedrijfsleven omdat een groot deel van de behoefte en dus ook de oplossingen bij het bedrijfsleven liggen. Een aantrekkelijke werkgever voor werknemers willen zijn, gaat vaak hand in hand met bereikbaarheid. Gezamenlijk kunnen we veel bereiken!”

Publiek-privaat platform

Schouten legt uit dat de werkgroep is begonnen met het bouwen van een publiek-privaat platform dat werkt met ambassadeurs. “Ambassadeurs gaan verder dan alleen meedenken, ze voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Voorafgaand aan de brainstormsessie hebben negen ambassadeurs zich aangemeld.” Aanwezige Eric Jellema van De Verkeersonderneming zegt hierover: “Samen met de ambassadeurs willen wij de agenda bepalen gericht op gedragsbeïnvloeding en het inzetten van slimme mobiliteit. Waar ligt de behoefte en  hoe kunnen we dit vertalen naar concrete projecten en specifieke mobiliteitsdiensten die de verkeersonderneming vanaf mei zal gaan aanbesteden voor de Drechtsteden.”

Ambassadeurs

Na een welkomstwoord van gastheer Sander Dekker van Cordeel Nederland BV namen de drie ambassadeurs van het eerste uur het woord. Hans Tanis, portefeuillehouder van het Drechtstedenbestuur: “Door samen te werken aan een verbetering van de bereikbaarheid komen we binnen de regio veel verder. We hebben een programma gehad om de filedruk te verminderen, maar er zijn meer plannen mogelijk en nodig. Dit is een initiatief waar ik warm voor loop; bedrijven nemen het initiatief en wij, de overheid, proberen het samen met De Verkeersonderneming te faciliteren.” Leen de Koning van de  Amega Groep zei vervolgens: “Wij van Amega verkopen auto’s en zijn er daarom van overtuigd dat we een onderdeel van de oplossing moeten zijn. Auto’s zullen een grote rol blijven spelen, maar wel op een andere manier. Vanmiddag zijn we bij elkaar gekomen om hier met elkaar over in gesprek te gaan en om elkaar te versterken. Er is hier vandaag zoveel kennis, energie en expertise aanwezig; laten we samen met de overheid, het bedrijfsleven en de ondernemersverenigingen de vervolgstappen zetten om daadwerkelijk iets te doen aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Laten we het goede voorbeeld geven en heel Nederland jaloers maken. Het is van economisch groot belang dat de regio niet dichtslibt en alles tot stilstand komt.”

Economisch belang

Jacob Klink nam het woord als vertegenwoordiger van ondernemersbehartiger Werkgevers Drechtsteden. Hij pleit ervoor om verder te kijken dan alleen de regio. “Om overstijgend te werken en een economisch gezonde en aantrekkelijke regio te blijven moet je verder kijken dan onze individuele organisatiegrenzen. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met de buurtgemeenten en de regio Rotterdam. Wij zijn heel enthousiast over dit platform omdat alle partijen hierbij betrokken zijn. Ik zie een reële kans om er wat van te maken!” Na de motiverende woorden van de ambassadeurs vatte Anna Schouten nog even kort de reden van de bijeenkomst samen. “Een bereikbare regio is van economisch belang, ook voor groei. De regio heeft nu al grote uitdagingen op het gebied van fileknelpunten en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het doel van dit publiek-privaat platform is de mobiliteitsbehoeften te vertalen in projecten en oplossingen. Deze brainstormsessie is een goed voorbeeld welke oplossingen er al worden toegepast in de regio die gekoppeld kunnen worden aan de behoefte van andere ambassadeurs. Een goed voorbeeld is de filecam op het terrein van het Van der Valk Hotel in Dordrecht. We kijken naar behoeften die we op de korte termijn met de expertise van het platform kunnen uitrollen, maar initiëren ook projecten die een langere weg nodig zullen hebben. Bijvoorbeeld vervoersmogelijkheden in de spits op bedrijventerreinen. Het platform is van en voor de ambassadeurs met één gezamenlijk  programma en diverse specifieke deelprojecten.”

Bierviltjes

De aanwezigen werd gevraagd om de reden van hun komst via stickers op ’taartpunten’ aan te geven. Want om de agenda te bepalen moet er eerst worden gekeken met welke motivatie organisaties aanwezig waren. Voor de meeste bezoekers was het verantwoordelijkheidsgevoel de voornaamste reden om naar Zwijndrecht af te reizen. Na de levendige discussie die hierover ontstond, ontvingen de deelnemers een aantal bierviltjes, want de beste ideeën ontstaan tenslotte in de kroeg.  Er werd gevraagd de behoefte van de individuele deelnemers op het gebied van duurzame bereikbaarheid te noteren aan de achterkant van de bierviltjes. En dat was niet tegen dovemansoren gericht. Binnen enkele minuten waren er tientallen bierviltjes volgeschreven met inspirerende plannen voor het verbeteren van de bereikbaarheid binnen de Drechtsteden. Van het stimuleren van het elektrisch fietsgebruik tot het ontwikkelen van een app voor het geven van reisadvies. Alle ideeën werden vervolgens in categorieën opgedeeld en zullen worden meegenomen om de uitvoeringsagenda de komende maand te presenteren aan het platform.

Succesvolle middag

Eric Jellema kijkt terug op een succesvolle middag. “In de ruimte was veel energie voor ideeën en draagvlak voor het platform. Bijna alle aanwezigen zijn enthousiast en bereid om betrokken te blijven of ambassadeur te worden zodat ze kunnen meedenken en meedoen.

Tevens zien de deelnemers het platform als een middel om vraagstukken in relatie tot de overheid te bundelen en samen te zorgen dat er antwoorden komen. Geen individuele initiatieven meer, maar een krachtig platform dat leidt naar concrete plannen en doen.”

Wilt u meer weten over ‘Drechtsteden slim en duurzaam bereikbaar’, meepraten of ambassadeur worden? Neem dan contact op met Anna Schouten T: 06-54 36 31 00 | E: anna.schouten@turn.nl