Overig

Buurt M/V geeft zetje vooruit en verkleint afstand tot arbeidsmarkt

584

Vanwege persoonlijke problemen of andere life-events raken mensen vaak op afstand van de arbeidsmarkt. Hun talenten en competenties blijven daardoor onbenut. Stichting Buurt M/V brengt hier verandering in en biedt hen kansen om zich te ontwikkelen.

De stichting is een jonge, dynamische organisatie die mensen vanuit een uitkeringssituatie inzet om deelnemers met een verslavings- of psychiatrische achtergrond te ondersteunen met praktische hulpvragen. Rijnmond Business interviewde Hannan El Garmouhi, directeur van de stichting die onder andere actief is in de regio Rotterdam.

Wat is Buurt M/V precies?

Hannan: Buurt M/V biedt praktische ondersteuning aan mensen met een verslavings- en/of psychiatrische achtergrond. Zodra deze mensen uitbehandeld zijn in klinieken of beschermde woonvormen en weer zelfstandig gaan wonen, treffen ze daar letterlijk alle troep uit hun oude leven weer aan. Denk aan schulden, gebrek aan structuur of het gemis van een sociaal netwerk. Buurt M/V ondersteunt hen in praktische zin om terugval te voorkomen en geeft ze een zetje om zelf hun leven weer op te pakken.

De stichting is onderdeel van de Antes groep en is ontstaan vanuit een behoefte die bij de cliënten en patiënten van Antes speelde.

Wie geven dat zetje? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Hannan: Precies, de Buurtmannen en Buurtvrouwen zijn mensen die eerder een uitkering ontvingen, en bij ons de kans krijgen om zichzelf binnen 23 maanden te ontwikkelen, werkervaring op te doen en weer volwaardig deel te nemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt.

De Buurtmannen en vrouwen gaan dus als vrijwilligers aan de slag?

Hannan: Nee, dat is wat Buurt M/V zo bijzonder maakt. Het werk als Buurtman of Buurtvrouw is een betaalde baan en buurtmannen/-vrouwen zijn voor 30 uur in de week bij Buurt M/V in dienst. De keuze voor 30 uur is bewust. Naast de afstand tot de arbeidsmarkt door een life-event of een gat in het cv, zitten ook veel mensen thuis door het feit dat ze werk moeilijk kunnen combineren met hun privéleven. Daarvoor hebben we de 30 uur en een flexibele baan in het leven geroepen zodat ze de 30 uur over vijf dagen kunnen verspreiden, daarmee zetten we hun talenten in en kijkt Buurt M/V voorbij de beperkingen om ook hen een kans te bieden.

Waaraan moet iemand voldoen die Buurtman of Buurtvrouw wil worden?

Hannan: De buurtmannen en vrouwen hebben soms wel  een startkwalificatie, soms zelfs een WO opleiding en soms geen startkwalificatie. Ze zijn niet allemaal per definitie opgeleid tot zorgprofessional. Sterker nog; we werven met name op sociale skills en soft skills. Communicatieve vaardigheden, zelfreflectie, ontwikkelingspotentieel en netwerk capaciteiten. Focus hierbij ligt op de persoon en diens competenties in plaats van de werkervaring. Ook belangrijk is de eigenschap om zonder waardeoordeel naar anderen te kijken.

Waarin is Buurt M/V anders dan andere aanbieders?

Hannan: Wij leveren geen zorg, wij leveren praktische ondersteuning in eigen leefomgeving. Dit doen we met een sterke Rotterdamse mentaliteit; door gewoon te doen in plaats van te bedenken wat we gaan doen. Waar je in de zorg vaak de nadruk ziet op het ziektebeeld en wat niet kan,  focust Buurt M/V zich op de mens en kijken we wat onze cliënten wel kunnen. Vandaaruit ondernemen we vervolgens actie. Dat zorgt ervoor dat we op korte termijn mooie resultaten kunnen boeken.

Vanuit het oogpunt van werkgelegenheid gaan we aan de slag met de werknemer die door werkgevers de rug is toegekeerd. Bij Buurt M/V kijken we juist naar competenties en levenservaring. Die levenservaring is van toegevoegde waarde bij het werk dat buurtmannen en buurtvrouwen doen. Dat kunnen ze overbrengen op de deelnemers.

Wat zijn de succesverhalen?

We merken dat deelnemers praktische ondersteuning erg fijn vinden. Letterlijk het leren leven, zorgen dat ze het leven weer op orde krijgen. Hulpverleners  in de zorg streven vaak naar het pamperen van cliënten in een hiërarchische relatie. Buurtmannen en -vrouwen communiceren juist op gelijkwaardig niveau met de deelnemers.

We zijn gestart in 2012 met 40 deelnemers. We zitten we al op 450 deelnemers. Dat zien we als een enorm succes, maar geeft gelijktijdig aan dat er behoefte is aan onze diensten. Op de zelfredzaamheidsmatrix van onze deelnemers zien we een enorme groei. Door onze hulp zet men op alle leefgebieden grote stappen. Aan de kant van buurtmannen en -vrouwen zien we uitstroom naar verschillende branches. We hebben uitstroom gehad in de vorm van een communicatiemedewerker, sport instructeur, maar ook naar banen in de zorg.

Hoe zie je Buurt M/V over 2 jaar

Hannan: Buurt M/V is nu enorm aan het groeien. Daar willen we aan doorbouwen en mensen in de stad Rotterdam of andere steden bereiken die behoefte hebben aan een zetje vooruit. Tot nu toe focussen we op mensen met een verslavings- of psychiatrische achtergrond. Maar dit zetje vooruit kunnen we natuurlijk inzetten voor veel meer doelgroepen.  Denk bijvoorbeeld aan  ouderen, maar ook vluchtelingen.

Belangrijkste is volgens mij dat het voor iedereen vanzelfsprekend wordt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt talenten en potentieel bezitten, die de stad kan benutten. Buurt M/V werkt nu in de regio’s Rotterdam, Drechtsteden, Voorne en de Bar-gemeenten. Liefst breiden we Buurt M/V uit over heel Nederland. Buurt M/V valt onder Antes, maar qua autonomie en bedrijfsvoering zijn we een onafhankelijke organisatie. Die ruimte hebben we ook nodig om als organisatie te blijven groeien, ontwikkelen en innoveren. En daarmee mensen en de buurt te verbinden.