Overig

Ondernemersontbijt Drechtsteden: de kracht van de regio

1070

De regio Drechtsteden heeft veel te bieden: mooie grote en kleine bedrijven, een buitengewoon goed arbeidsethos en een prima ligging met verbindingen over spoor, weg en water.
Kortom: een uitstekende plek om te wonen, te werken en te recreëren. Maar staan we wel voldoende op de kaart? Zijn we te bescheiden en moeten we ons beter verkopen? En doen we het wel goed zo?

Op woensdag 18 november komen deze onderwerpen aan de orde tijdens het Ondernemersontbijt Drechtsteden in zalencentrum De Lockhorst te Sliedrecht. Vanaf 7:30 uur staat er een ontbijt voor u klaar, waarna het programma begint.

Het Ondernemersontbijt is een initiatief van de Drechtsteden in samenwerking met acht ondernemersverenigingen uit de regio. De gemeente Sliedrecht is gastheer, vandaar dat wij even bellen met wethouder en regiobestuurder Drechtsteden Hans Tanis. “Het Ondernemersontbijt is een jaarlijks terugkerende ontmoeting met het bedrijfsleven. Het contact tussen overheden en het bedrijfsleven is de laatste jaren ontegenzeggelijk verbeterd, maar hoe kunnen we de kracht van de samenwerking beter benutten? Maar ook, wat zijn de sterke punten en wat zijn de zwakke plekken van de Drechtsteden? Wat kunnen de zes samenwerkende gemeenten daadwerkelijk betekenen voor onze economie, maatschappij en samenleving?”

Om al die vraagstukken aan te kunnen pakken, laten het  Drechtstedenbestuur en de zes colleges van burgemeester en wethouders een korte en krachtige analyse uitvoeren voor meer focus, versnelling, versterking en onderbouwing van keuzes. Deze zogenoemde sociaaleconomische analyse wordt momenteel door voormalig commissaris van de Koningin, de heer mr. G.J. Jansen uitgevoerd.”

De heer Jansen is begin september gestart met de voorbereidingen van zijn analyse. Op basis van een ‘foto’ door het Onderzoekcentrum Drechtsteden en een beschrijving van PricewaterhouseCoopers over de kracht van andere regio’s en samenwerkingsverbanden, zal Jansen de huidige aannames bevestigen of ontkrachten en zijn verwonderingen beschrijven. Hiervoor voert hij  ‘spiegelgesprekken’ met de zes colleges. En uiteraard praat Jansen ook met het bedrijfsleven, andere overheden en maatschappelijke partners. Op 26 november presenteert hij zijn rapport en aanbevelingen aan het Drechtstedenbestuur en de colleges.

“Het Ondernemersontbijt op 18 november is dus een belangrijke tussenstop,” vervolgt Hans Tanis. “Het is een mooie kans om ondernemers aan het woord te laten. Hoe kijken zij aan tegen het imago van de Drechtsteden? Wordt dit beeld gedeeld en is er de bereidheid om samen te werken aan een (nog) beter imago van de Drechtsteden? We staan voor forse sociaaleconomische opgaven. Met name voor de uitvoering van het regionaal MeerJarenProgramma willen wij ook nadrukkelijker de verbinding met het bedrijfsleven zoeken, zoals bijvoorbeeld bij de verbreding van de A15. In welke dossiers kunnen we zelf een waardevolle bijdrage leveren en in welke dossiers kunnen we beter gebruik maken van de kracht van anderen?”

Kortom: wat is de kracht van onze regio? Dat is het thema van het Ondernemersontbijt. Waar liggen kansen om uit regionaal perspectief de kansen in de toekomst te benutten? “Wij hopen uiteraard op een flinke opkomst van ondernemers die mee willen praten en mee willen denken over de toekomst van onze regio.”