Nieuw-Reijerwaard staat de komende jaren een grote verandering te wachten. Tot 2012 was het gebied in gebruik voor agrarische doeleinden en glastuinbouw, maar dit maakt plaats voor bedrijvigheid in de agrofoodsector. Een gesprek met Dirk Vermaat, die als wethouder onder meer Economische Zaken in zijn portefeuille heeft, over het Barendrechtse ondernemersklimaat, de crisis, infrastructuur, samenwerkingen en uitdagingen.
Vermaat omschrijft het ondernemersklimaat in Barendrecht als ‘prima’. “We beschikken hier over een grote diversiteit aan bedrijven. De AGF-sector is vanzelfsprekend onlosmakelijk verbonden met Barendrecht, maar er is nog veel meer. Van een innovatief chemisch laboratorium tot aan een wereldspeler op het gebied van hulpmiddelen bij slechtziendheid; de meest uiteenlopende organisaties zijn in Barendrecht vertegenwoordigd. Dat zorgde ervoor dat deze gemeente relatief mild is getroffen door de crisis. Diversiteit aan bedrijven maakt minder kwetsbaar, zo simpel is het eigenlijk. Wanneer hier met name bouwbedrijven of bouwgerelateerde organisaties waren gevestigd, had de vlag er ongetwijfeld anders bij gehangen. Natuurlijk zijn er ondernemers geweest die het niet hebben gered, moesten bedrijven werknemers ontslaan en kampt Barendrecht ook met kantorenleegstand, maar die cijfers liggen onder het landelijk gemiddelde.” Er spreekt dan ook een tevreden wethouder. “Het is aantrekkelijk voor bedrijven om zich in Barendrecht te vestigen. De infrastructuur is goed, de Rotterdamse haven dichtbij en de spoorverbinding is dik in orde. Bovendien is de beschikbaarheid van werknemers binnen de gemeentegrenzen hoog.”
Samen met zijn collega Lennart van der Linden (Sociale Zaken) bezoekt Vermaat met enige regelmaat Barendrechtse bedrijven. Actueel is onder meer de roep om meer parkeerruimte bij de diverse bedrijventerreinen. “De behoefte is groter dan op voorhand is ingeschaald. Dat is dus een punt waar we met elkaar over praten. We kunnen meer parkeerruimte creëren, maar daar staat het opofferen van een stuk groen tegenover. Een lastige discussie, want een bedrijventerrein wil natuurlijk ook niet de uitstraling van een stenen gedrocht hebben. Dat nodigt niet uit. Het is daarom zoeken naar een middenweg. Ik moedig bedrijven aan om zelf vervoersplannen te maken en eigen initiatief te tonen. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat er voor heeft gekozen om ’s ochtends en ’s middags een bus te laten rijden van en naar de dichtstbijzijnde tramhalte. Zo blijft de locatie goed bereikbaar voor medewerkers zonder daar heel veel parkeerruimte voor de deur bij nodig te hebben. Meer bedrijven mogen die eigen verantwoordelijkheid pakken. Als gemeente stimuleren we dat. Het is onze rol om voorwaarden te scheppen en waar nodig te ondersteunen. Niet in alles nemen wij het voortouw. We zoeken bijvoorbeeld veel liever samen met werkgroepen naar oplossingen.” Sinds de invoering van de participatiewet helpt de gemeente ook bedrijven die mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen. “Sinds 1 januari 2014 hebben wij als gemeente meer mogelijkheden om plaatsing van mensen uit een uitkeringssituatie te stimuleren. Dat heeft voor die groep al tientallen arbeidsplaatsen bij Barendrechtse bedrijven opgeleverd. Barendrecht heeft op allerlei gebieden veel gekwalificeerde inwoners. Daardoor is er relatief weinig werkloosheid. Nu de economie weer aantrekt, ontstaan er echter meer vacatures. Daarom kijken bedrijven ook over de gemeentegrenzen.”
Voor Nieuw Reijerwaard wordt intensief samengewerkt met Ridderkerk en Rotterdam. Ondanks de nodige haken en ogen is de krachtenbundeling intensief en zakelijk goed. “Er is één lijn gevonden om de circa 100 hectare die beschikbaar is voor bedrijfshuisvesting goed in te richten. Voor Barendrecht zullen de bedrijven die zich er vestigen versterkend zijn voor de al aanwezige agrologistieke bedrijven op BT-Oost.” Bij de realisatie van Nieuw-Reijerwaard heeft aandacht voor de aansluiting op het omliggende gebied en de aansluiting van het gebied op de bestaande bedrijventerreinen en het rijkswegennet ook zeker prioriteit. “We hebben daarnaast ook veel aandacht voor onze eigen bedrijventerreinen. We zijn bezig de infrastructuur te verbeteren, leggen nieuwe wegen aan en met name Dierenstein wordt enorm gerevitaliseerd.” WDP ontwikkelt daar een nieuw gebouw voor de uitbreiding van het bestaande retaildistributiecentrum van The Greenery en voor de logistieke activiteiten van Hagé International, de import-afdeling van het bedrijf. Hiermee concentreert The Greenery haar activiteiten op de hoofdlocatie aan de Dierensteinweg. Ook komt er in Barendrecht nieuwbouw voor de fustwasserij van Euro Pool System. De oplevering van beide panden, met een totale oppervlakte van meer dan 40.000 m2, wordt eind 2016 verwacht. “Deze impuls is goed voor The Greenery, de AGF-sector, bedrijven die een directe link hebben met The Greenery en de werkgelegenheid in Barendrecht. Bij de bouw van de nieuwe loodsen is duurzaamheid ook een belangrijk thema. Zo krijgen de panden zonnepanelen op het dak en is het op nog veel meer fronten toepasbaar. Ook dat is ondernemen anno nu.”