Overig

Werkgevers krijgen hulp aangeboden

774

WSPR, het WerkgeversServicepunt Rijnmond, bestaat sinds een jaar in haar huidige vorm. Helaas geniet deze mogelijk nuttige helpdesk nog niet de bekendheid die het zou moeten hebben. Daarom wil Ton van der Leck, algemeen manager van het WSPR, graag iets over zijn organisatie vertellen.

Het WSPR adviseert en ondersteunt werkgevers kosteloos bij personeelsvraagstukken. De belangrijkste taken van deze ‘overheidshelpdesk’ bestaan uit het beantwoorden van vragen over de nieuwe wet- en regelgeving, zoals de Flexwet, SROI en de Participatiewet. “Natuurlijk willen wij graag mensen aan het werk helpen, maar de voorwaarden van de werkgever staan centraal. Die bepaalt of iemand wel of niet geschikt is.

Werkgevers die zich tot ons wenden zijn, bijvoorbeeld sociaal ingestelde ondernemers die een bijdrage willen leveren aan de maatschappij door iemand in dienst te nemen, soms met een arbeidsbeperking. Die kunnen bij ons terecht. Het kan gaan om vast personeel of extra personeel vanwege een grote opdracht. Wij hebben ook nauwe banden met de uitzendbranche”, vertelt Van der Leck.

Sommige werkgevers zijn onwetend wat betreft de mogelijkheden om iemand te plaatsen. “Neem bijvoorbeeld een architectenbureau. Daar moet veel geprint worden. Best zonde om dat door de dure architecten zelf te laten doen. Neem daar iemand voor in dienst, ook op locatie. Of waarom een dure verpleegster de boterhammen laten smeren? Dit kan voordeliger.”

Volgens Van der Leck wordt het voor ondernemers steeds interessanter om het productieproces niet meer naar ver weg gelegen lage loon landen te verplaatsen,of juist terug te halen. (Reshoring). Lokaal produceren heeft veel voordelen, ook omdat de lonen in het buitenland hier en daar omhoog vliegen. “Neem bijvoorbeeld China. Daar zijn de loonkosten de laatste jaren maar liefst 300% gestegen. Bovendien brengt ver weg produceren allerlei bijkomende kosten met zich mee, zoals torenhoge transportkosten en kosten voor de tolk-vertaler. Alles duurt ook langer. Desgewenst helpt het WerkgeversServicepunt Rijnmond bij reshoring, het proces om productie weer naar Nederland te verplaatsen. In ieder geval bekijken we, samen met de bewuste ondernemer, of deze optie rendabel is.”

Een interessant detail is dat ondernemers niet naar het WSPR hoeven te komen. Het mag wel, maar in principe komt er een adviseur van het WSPR naar de werkgever. Natuurlijk niet als een vraag telefonisch afgehandeld kan worden, maar het is zeker geen uitzondering.

De Flexwet en de Participatiewet zijn in aantocht, maar nog lang niet iedere werkgever is voorbereid op wat wel en niet mag, of wat er wel of niet de bedoeling is. “De komende 10 jaar moeten er 125.000 banen gecreëerd worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarvan 100.000 door het bedrijfsleven. Per arbeidsregio wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het WSPR kan hier alles over vertellen, zowel over de inhoud als hoe hier rendabel en duurzaam invulling aan te geven. We zullen ons in de komende jaren moeten bewijzen. Hoe dan ook: de werkgever is de klant, want die bepaalt de voorwaarden.”

www.wsprijnmond.nl