Eindelijk kan er geld worden verdiend met gevels en daken door die te voorzien van panelen die 24 uur per dag kunnen draaien om energie op te wekken, lucht te zuiveren of gewoon reclame mee te maken. Het eerste voorbeeld van deze duurzame innovatie op een gevel werd donderdag 8 november geopend bij de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht.
Het bedrijf Cablean uit Sliedrecht ontwikkelde deze nieuwe technologie die binnenkort ook wordt geïnstalleerd tegen een gevel van de Amsterdam ArenA. Op die manier wil het stadion naast verduurzaming ook meer inkomsten genereren. Wereldwijd lopen nog meer projecten, zegt oprichter Peter van Dommele van Cablean. Het zou gaan om onder meer stadions, bedrijfspanden en infrastructuurprojecten. Ook overheden tonen volgens interesse in dit systeem.
“Met deze gevelsystemen kun je elke oppervlakte rendabel maken door energie op te wekken, lucht te zuiveren, regenwater af te vangen en te bufferen, hittestress tegen te gaan, licht of zelfs voedsel te produceren en reclame te maken,” licht Van Dommele toe. “Er is in Nederland ongeveer 2,6 miljard vierkante meter bebouwd oppervlak die je op deze manier van waarde kunt voorzien. In de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht gaan we samen met industrie, kennisinstellingen en onderwijs meerdere toepassingen ontwikkelen.” Volgens Van Dommele duurt het in steden vijf tot zeven jaar om de investering terug te verdienen.
Rein Meester, directeur duurzaamheid van de gemeente Dordrecht en initiatiefnemer van de Duurzaamheidsfabriek, waar ook les wordt gegeven, is in zijn nopjes met de gevel. “Studenten in technische beroepen kunnen nieuwe prototypes helpen ontwerpen en bijdragen aan de transitie naar duurzame energie.” Lonend is de 4 D-gevel dus ook, betoogt Van Dommele. “Het is een letterlijk op meerdere fronten verdienend oppervlak. De gebruiker verdient aan zonnestroom, zuivert lucht, vangt regenwater af en draagt bij aan vermindering van het klimaatprobleem.” Daarnaast zijn er meer conventionele toepassingen. Reclameteksten brengen geld in het laatje en wie genoeg heeft van bijvoorbeeld de stalen façade van zijn kantoorpand, schaft een cassette aan waarin een vlak is gereserveerd voor met een print van fraai gekleurde baksteen. Desgewenst brengt Cablean het systeem aan op het dak, tegen hekwerken of op geluidsschermen langs snelwegen.