Overig

Geslaagde Drechtsteden BUSINESS | Beurs

660

Begin dit jaar vatte de directie en redactie van Drechtsteden BUSINESS het plan op om een zakenbeurs te organiseren. “Wij profileren ons niet voor niets als hét communicatieplatform van de regio,” zegt directeur Hendrik Jan van der Rhee. “En daartoe behoort ook een beurs die zich richt op onze doelgroepen: bedrijven, organisaties en overheden uit de regio en omgeving.”

Na veel voorbereidende gesprekken is in juni daadwerkelijk gestart met de organisatie. Uitgever Bas den Otter van Drechtsteden BUSINESS: “Als locatie hebben we voor de Biesboschhal gekozen. Scheepswerf De Biesbosch sloot haar poorten in 2000. Er zijn daar een kleine 900 schepen gebouwd. De hal roept dus gevoelens op van noeste arbeid en daarom hebben wij voor deze voormalige machinefabriek gekozen om de beurs te houden.” Al snel was er een comité van aanbeveling samengesteld met de leden Bert Blase, burgemeester van de gemeente Alblasserdam, Ad Boom, directeur van Rabobank Drechtsteden, Gerard Deen, directeur van Deen Shipping BV, Teun Muller als voorzitter van Werkgevers Drechtsteden en Theo Schut van de Kamer van Koophandel Rotterdam en Kring Drechtstreek. Hendrik Jan van der Rhee: “Het comité heeft ons, zeker in de beginfase, voorzien van raad en daad bij de aanpak van de organisatie.” De zakenbeurs moest anders dan anders zijn met een vernieuwend totaalconcept. Geen stands in alle soorten en maten, maar een eenduidig concept voor elke beursdeelnemer. Beursdeelnemers konden voor een tarief ‘ruimte’ reserveren inclusief opbouw, inrichting, catering en een artikel in het beursboek. De plannen werden enthousiast ontvangen bij ondernemend Drechtsteden, maar evenzeer was er sprake van de nodige sceptisch. ‘Laat het eerst maar even zien’ was een veelgehoorde opmerking. Bas den Otter: “Wij zijn echter full speed doorgegaan, want er was zeker sprake van de nodige animo om deel te nemen aan de beurs. Wij faciliteerden de beursdeelnemers in feite bij het organiseren van hun eigen netwerkbijeenkomst. Bij ondernemen en besturen draait het om persoonlijk contact en door het open karakter van de beurs konden alle deelnemers en bezoekers in een informele sfeer contacten leggen en zaken doen.”

Op 31 oktober en 1 november was het zover. De Biesboschhal in Dordrecht was ingericht als een sfeervolle beursvloer waar het thema ‘groei door netwerken’ volledig tot zijn recht kwam. Op beide dagen was er een interessant en evenzeer informeel programma met seminars, entertainment, de uitreiking van de MVO-award Fairtrade gemeente Dordrecht, modepresentaties door Smit Mode en dergelijke. Ondernemend en bestuurlijk Drechtsteden wist – zeker overdag – de Biesboschhal te vinden. Vanaf het moment dat de deuren open gingen, stroomden de bezoekers binnen. Op de eerste beursdag nam wethouder Jasper Mos van gemeente Dordrecht om kwart voor vijf de officiële openingshandeling voor zijn rekening. Hij roemde het initiatief en hij drukte met name de ondernemers op het hart toch vooral elkaar te versterken in de Drechtsteden. Hendrik Jan van der Rhee was tevreden over het verloop van de eerste dag: “Er zijn iets meer dan 600 bezoekers geweest, vooral ’s middags was het druk maar in de avond viel de belangstelling wel wat tegen. Maar al met al was het een prima beursdag.”

De tweede beursdag gaf hetzelfde beeld als de eerste dag. Vooral overdag was het druk. Op deze dag stond onder meer de uitreiking van de MVO-award Faritrade gemeente Dordrecht op het programma. A&P BV uit Zwijndrecht werd uitgeroepen tot de winnaar van de drie genomineerden: Nedcoat Alblasserdam, Opnieuw & Co. en A&P BV. De MVO-award is een prijs voor ondernemingen uit de Drechtsteden die succesvol zijn op maatschappelijk, ecologisch en economisch terrein. Andere programmaonderdelen waren verschillende seminars en bedrijfspresentaties die goed werden bezocht. Als prijs bij de quiz van het Nederlands Facilitair Inkoop en Advies Bureau werd elke beursdag een maatkostuum uitgereikt aan degene die het beste de quizvragen wist te beantwoorden. Bij VMB Besturingstechniek BV konden de bezoekers sjoelen tegen een robot. En dat was geen gemakkelijke opgave.

De presentatie tijdens de beurs was in handen van Ivo Franklin, een doorgewinterde moderator die op beide dagen het programma presenteerde en de beursdeelnemers in het zonnetje wist te zetten. De muzikale omlijsting was in handen van Three/Third, drie zussen uit Dordrecht die zowel vocaal als instrumentaal de beursbezoekers wisten te onderhouden. Ook harpiste Minou den Hals wist met haar uiteenlopende repertoire het publiek te boeien. En toen was de beurs bijna afgelopen, zo rond kwart over negen op de tweede beursdag was het druk rond het horecaplein. Met nog een kwartier te gaan viel echter het licht uit. Totale duisternis in de hal die niet meer zo snel te verhelpen was. Een bijzonder einde van een bijzondere beurs. “Wij zijn tevreden over wat er is neergezet. Wij gaan de komende weken zowel intern als met beursdeelnemers evalueren. Eén belangrijke beslissing is al genomen: volgend jaar komt er wat ons betreft een vervolg op de Drechtsteden BUSINESS beurs,” aldus Hendrik Jan van der Rhee.