Dienstverlening

Support Casper voor een effectieve en betaalbare behandeling bij alvleesklierkanker

1175
Man in witte jas

Van alle vormen van kanker zal alvleesklierkanker naar verwachting binnen een paar jaar doodsoorzaak nummer twee worden. Iedere dag krijgen acht mensen de diagnose medegedeeld waar een adequate behandeling niet voorhanden is. Gelukkig is een multidisciplinair onderzoeksteam onverstoorbaar bezig met baanbrekend onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Oncologisch chirurg Prof. dr. Casper van Eijck, specialist alvleesklierkanker van het Erasmus MC is verbonden aan dit onderzoek dat in opdracht van de “Stichting Overleven met Alvleesklierkanker” wordt uitgevoerd. We spreken met Van Eijck in zijn kantoor in het Erasmus MC in Rotterdam over dit onderzoek evenals het belang van een betaalbare be-handeling van deze ernstige vorm van kanker.

Van Eijck, geboren en getogen Rotterdammer, vertelt als eerste meer over de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. “De initiatiefnemers van de Stichting zijn nabestaanden van patiënten met alvleesklierkanker. Zij hebben zelf meegemaakt wat alvleesklierkanker doet met patiënten en hun omgeving. Ook hebben zij zelf ervaren hoe ontzettend weinig ertegen te doen is. Slechts zeven procent van de gediagnosticeerde patiënten blijft langdurig leven. De Stichting is dan ook opgericht om nieuwe innovatieve behandelmethoden mogelijk te maken. Dit doen zij door de ziekte meer bekendheid te geven en om zodoende zoveel mogelijk geld in te zamelen. Van één van die vele initiatieven van de Stichting ben ik het gezicht namelijk ‘Support Casper’, een campagne om viro-immunotherapie mogelijk te maken.”

Viro-immunotherapie

Met de campagne ‘Support Casper’ wordt ingezet op het financieren van een therapie waarbij eigen gezonde immuuncellen worden geactiveerd en ingezet tegen de kwaadaardige tumorcellen met behulp van virussen. Van Eijck: “Er zijn diverse nieuwe en innovatieve manieren ontwikkelt waaronder de immunotherapie. Het is een manier om onze aangeboren en aangeleerde immuunreacties wakker te maken en te activeren, zodat vroege kankergroei door de gezonde cellen uit de weg worden geruimd of in bedwang kan worden gehouden.” Daarnaast is volgens Van Eijck het gebruik van virussen een veelbelovende nieuwe techniek. “Virussen worden selectief ingebracht bij de patiënt om alleen de kankercellen te infecteren en daarmee de omliggende gezonde cellen te sparen. Om de virussen effectiever te maken kunnen ze in het laboratorium zodanig aangepast worden dat ze zelfs specifieke soorten tumorcellen kunnen aanvallen. Het verder verbeteren van de virussen in combinatie met im-munotherapie moet uiteindelijk een oplossing kunnen bieden voor alvleesklierkankerpatiënten. Het zijn methodes waarin niet langer de ziekte centraal wordt gesteld maar de kracht van de patiënt en zijn vermogen om het eigen lichaam in te zetten tegen de kwaadaardige tumor. De eerste proeven zien er veelbelovend uit.”

Support Casper

Op dit moment sterven de meeste patiënten binnen een half jaar na de diagnose. Dit moet volgens Van Eijck zo snel mogelijk stoppen. Om een ver-schil in behandeling van patiënten te kunnen realiseren zijn donaties van fondsen, stichtingen, bedrijven en particulieren volgens hem van levensbelang. “Doneren kan in de vorm van een gift maar bedrijfs-sponsoring is eveneens mogelijk. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld supporter worden door ‘Support Casper’ als goed doel te verbinden aan een evenement. Tevens is het mogelijk om één van de onderzoek stappen te sponsoren. Bedrijven kunnen dan actief participeren in een deelproject van het onderzoek en worden iedere drie maanden bijgepraat in het laboratorium. Bedrijven zijn dan echt onderdeel van het project,” aldus Van Eijck.

Betaalbare behandeling

De Stichting omarmt de filosofie van ‘fair medicine’. Van Eijck legt dit uit: “Wij willen vermijden dat bij productie van een werkzaam virus de producten onbetaalbaar worden. Een eigen productiefaciliteit is dan ook noodzakelijk, zonder tussenkomst van de farmaceutische industrie. Wij kunnen vervolgens in die productiefaciliteit zelf onze virussen maken waardoor de behandeling niet alleen effectief zal zijn maar ook betaalbaar. Vroeger had je onbehandelbare ziektes en tegenwoordig heb je onbetaalbare ziektes. De farmaceutische industrie wil graag nu reeds al gebruik maken van onze kennis maar wij hebben daar geen enkele interesse in omdat wij echt van mening zijn dat wanneer we het onder-zoek en productie in eigen beheer ontwikkelen de behandeling hierdoor betaalbaar blijft.”

Rotterdams initiatief

‘Support Casper’ is een Rotterdams initiatief. Van Eijck geeft aan dat dit ‘Rotterdamse’ blijkt uit het feit dat er daadwerkelijk ‘de schouders eronder worden gezet’. “Onder de campagne ‘Support Casper’ worden er zoveel activiteiten georganiseerd. Er zijn zoveel betrokken mensen die zich inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor innovatieve wetenschappelijke onderzoeken. Het is echt een teameffort en binnen vijf jaar hopen we grote stappen gezet te hebben,” besluit Van Eijck.