Exclusief interview met Europarlementariër Caroline Nagtegaal
VVD- Europarlementariër Caroline Nagtegaal – van Doorn zet zich in Europa sinds 2017 in voor transport over land, op zee en in de lucht vanuit de commissies Transport en Toerisme. In een exclusief interview vertelt de Rotterdamse over haar (politieke) carrière en haar werk in Brussel en gaat het over het vestigingsklimaat in de regio en over topvrouwen.
Zou je wat meer over jezelf kunnen vertellen?
“Tijdens mijn studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heb ik mij aangesloten bij de VVD. Zowel de dynamiek van het bedrijfsleven als politiek spraken mij aan. Na mijn studie ben ik bij KPMG gaan werken, een baan in het bedrijfsleven met opdrachten in de publieke sector. Een ultieme combinatie. Toen ik in opdracht bij het Havenbedrijf Rotterdam mocht meewerken aan de totstandkoming van de Tweede Maasvlakte heb ik mijn hart verloren aan de Rotterdamse haven. Dat was de reden dat ik het aanbod om voor het Havenbedrijf Rotterdam te werken met beide handen heb aangepakt. Ik werd policy Advisor European Affairs voor de Tweede Maasvlakte en begaf ik me daarmee op het Europese speelveld. Zo maakte ik al een beetje kennis met de Europese politiek.”
Hoe kwam je uiteindelijk toch in de politiek terecht?
“Mijn werkzaamheden en activiteiten binnen de VVD waren niet onopgemerkt gebleven. Toen de Europese verkiezingen zich in 2014 aandienden, werd ik gevraagd om voor de VVD op de lijst te staan. Helaas deden we het niet zo goed tijdens die verkiezingen. We kregen maar drie zetels en omdat ik op plek vijf stond viel ik buiten de boot. Vanwege mijn campagne met een slogan als ‘Brussel kan wel wat Rotterdam gebruiken’ kreeg ik veel voorkeursstemmen en belandde ik op de vierde plek. Maar daar eindigde op dat moment wel het politieke avontuur.
Ik kwam terecht bij Royal Schiphol Group waar ik eveneens lobbywerk op nationaal- en internationaal vlak mocht uitvoeren. Echter toen huidige minister Cora van Nieuwenhuizen mij belde of ik haar op wilde volgen in het Europees Parlement heb ik alles uit mijn handen laten vallen. Zij nam plaats in het kabinet van Rutte, zodat ik haar kon opvolgen in Brussel. Zo snel als ik kon heb ik mij de dossiers eigengemaakt. Voordat ik het wist was mijn eerste termijn voorbij.”
Je echtgenoot Jasper Nagtegaal heeft je geholpen om voor de volgende termijn zitting te nemen in het Europese parlement met een campagne met de slogan ‘Houd mijn vrouw in Brussel!’ Hoe heb je dat ervaren?
“Het was overweldigend. Met maar liefst 164.000 voorkeursstemmen mocht ik weer aan de slag in Brussel. Zelfs mensen die normaal gesproken nationaal niet op VVD stemmen hadden zoiets van: er zit daar iemand die mijn belangen snapt en de politiek dichterbij brengt. Veel stemmers houden van de Rotterdamse mentaliteit van aanpakken, je aan je afspraken houden en keihard knallen. Dat streef ik elke keer weer na. Ik probeer de Europese politiek dichterbij Nederland te brengen. Wie heeft er het afgelopen jaar niet gereisd door Europa of online in het buitenland besteld? Er is letterlijk geen Nederlander die geen producten gebruikt die een verband hebben met onze transportsector. Daarnaast mag ik me inzetten voor een stabiele en veilige munt en het houden aan de begrotingsafspraken. Als Italië bijvoorbeeld een begrotingstekort heeft, kan het niet zo zijn dat de Nederlandse belastingbetaler daar de zure vruchten van plukt.”
Eén van de thema’s van dit magazine is het vestigingsklimaat, wat vind je van het vestigingsklimaat in de Rotterdamse regio?
“Het is een ongelooflijk aantrekkelijk gebied. Vanwege de ligging en de verbindingen, maar ook vanwege de samenwerking met het onderwijs, het culturele, culinaire aanbod en de natuur. Redenen waarom steeds meer mensen er willen wonen en waarom de Rotterdamse regio steeds meer bedrijven aantrekt.
Wat we echter niet moeten vergeten is om op lokaal, nationaal en Europees niveau maximaal te blijven investeren. Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van regelgeving. Het moet ook een gebied blijven waar mensen kunnen blijven ondernemen. We moeten oppassen dat we onszelf niet op slot zetten. Uiteraard is verduurzaming belangrijk en moeten we ons houden aan het klimaatverdrag van Parijs. Echter moeten we er niet op een andere manier mee omgaan dan andere landen. Op het moment dat wetgeving een belemmering is voor bedrijven, hebben we veel concurrentienadeel vanuit andere landen.”
Waarom heb je in het Bestuur Topvrouwen Rotterdam Drechtsteden van de Award Topvrouwen 2020 plaatsgenomen? Krijgen vrouwen in het bedrijfsleven nog onvoldoende kansen?
“Kansen zijn er absoluut, je moet ze alleen wel grijpen op het juiste moment. Soms is het nodig om een zetje te krijgen. De Award Topvrouwen 2020 zie ik als een soort stimulans. Ik geloof vooral meer in een stimulerende rol dan in een dwingende rol en vind dan ook niet dat een vrouwenquotum de oplossing is. Vrouwen hebben zelf ook een rol om zichzelf op de juiste manier te positioneren en de juiste keuzes te maken. Ben je bereid om bepaalde stappen te nemen, te reizen en niet van negen tot vijf te werken?
Inmiddels zijn er al veel goede rolmodellen voor jonge, ambitieuze vrouwen. De revolutie heeft al plaatsgevonden en we zijn al ongelooflijk ver met elkaar. Met het event kan ik een steentje bijdragen en kunnen we de positieve kanten benadrukken. Een mooie manier om te laten zien welke dames deze regio leuker en beter maken.“