Overig

All in the family: Familiebedrijven geanalyseerd in masterclass

565

Op dinsdag 1 juli organiseerde Rotterdams LEF de masterclass All in The family – de kracht van familiebedrijven en wat elke ondernemer hier van kan leren-

Voorafgaand aan de jaarlijkse Rijnmond Business BOB barbecue bij Van der Valk Hotel Ridderkerk bezochten zo’n 80 ondernemers deze bijeenkomst met Rob en Freek van der Valk als ‘hoofdact’.

Mede-initiatiefnemer van Rotterdams LEF, Mai Elmar, leidde de masterclass in met het schetsen van een kader. Aan de hand van voorbeelden stelde Elmar (Directeur van Cruise Port Rotterdam en Management Partnership International) onder meer of je met het starten van een eigen bedrijf ook meteen een familiebedrijf gestart bent.

Moderator Nathalie van Huët (Van Huët Communicatie, Public Relations en Public Affairs) leidde de masterclass en interviewde vader en zoon Van der Valk over het succesvolle hotel-restaurant & zalen in Ridderkerk. Hierbij aan bod kwamen (aangetrouwde) familie participatie, de aandacht voor innovatie, hun keuzes voor regionale leveranciers en de voordelen en valkuilen van de organisatiestructuur. Tot groot plezier van de toehoorders waren Rob en Freek van der Valk bijzonder openhartig en het kijkje in de keuken bij het bekende familiebedrijf leverde dan ook volop kennis en inspiratie op. Ook Wout van der Goot, zelfstandig adviseur op het terrein van bedrijfsopvolging en –overdracht, werd geïnterviewd. Specialist Van der Goot ging dieper in op de -meestal om emotionele redenen- complexe overdracht van familiebedrijven en hij concludeerde dat familiebedrijven met recht ankerpunten in de Nederlandse economie genoemd mogen worden.

De interviews werden gevolgd door drie korte presentaties met elk een andere invalshoek.

Samuel Schampers, adviseur bij DRV Corporate Finance, toonde in een helder betoog de financiële aspecten bij familiebedrijven. Roderick Rischen, advocaat en partner bij Rischen en Nijhuis advocaten liet in een ludieke presentatie, waarbij zijn eigen familie als voorbeeld gesteld werd, zien ‘hoe recht recht is in een familiebedrijf: “In onze familie was mijn vader de zakelijk directeur en mijn moeder nam HRM voor haar rekening.” En tot slot gaf Catharina Bieringa, regiomanager bij VNO-NCW Rotterdam en zelf ‘opgegroeid’ in een familiebedrijf, de facts en figures van de vertegenwoordiging van familiebedrijven bij VNO-NCW. Tevens aan de orde kwam de groeiende aanwezigheid en rol van de vrouwelijke ondernemer daarbij”. Na de pauze verschenen alle sprekers en geïnterviewden nogmaals op het podium en ontstond een levendige paneldiscussie met veel vragen uit de zaal.

Ondernemer uitgever Kees van ’t Zelfde sloot de masterclass af, waarna het gezelschap verplaatste naar het met zon overgoten tuinterras van Van der Valk Hotel Ridderkerk. Hier genoten uiteindelijk ruim 250 ondernemers, bestuurders en managers uit groot Rotterdam -volop netwerkend- van een uitgebreide culinaire barbecue. Een succesvolle start van de zomer!