Iets afraffelen komt niet voor in het woordenboek van Helga van Leur. Bij alles wat ze doet gaat een grondige voorbereiding vooraf en zorgt ze voor een perfecte uitvoering. Zo ook wat dit interview betreft. Persoonlijk contact gaat boven contact via allerlei social media kanalen. Het onderwerp is duurzaamheid, Ze raakt er niet over uitgepraat, al zegt ze wel: “Ik luister liever dan ik praat, want daar leer ik meer van.”
Duurzaamheid loopt als een rode draad door het leven van Helga van Leur, al noemde men het in haar jeugdjaren nog geen duurzaamheid. “Ik ben er mee opgegroeid. Het was een onbewust deel van mijn opvoeding, a way of life. Mijn moeder was altijd al bezig met de toekomst vanuit de people, planet, profit gedachte. Niet dat ze een activiste was, maar met een oorlog en enkele oliecrises nog vers in het geheugen, wilde ze dit toekomstige generaties besparen. Ze wilde ons een mooie toekomst bieden. Het belangrijkste wat ik van haar heb opgestoken is dat het altijd bij jezelf begint. Het leven is niet vanzelfsprekend, je moet er zelf iets van maken. Nadenken over wat je wilt en hoe je dit kunt realiseren, keuzes maken.”
Aardrijkskunde
Vanuit haar opvoeding is de weervrouw altijd bezig geweest met het bewust omgaan van wat de aarde te bieden heeft. Ook tijdens haar studiejaren kwam dit naar voren. Aardrijkskunde vond ze het leukste en meest interessante vak. Na HAVO en VWO koos ze voor de studie Bodem, Water, Atmosfeer aan de Universiteit Wageningen. Ze liep stage bij MeteoConsult en na haar studie is ze bij dit weerbedrijf in dienst getreden. Dat was de start van een glanzende carrière. “Bij MeteoConsult kwam ik er pas echt goed achter dat het maken van weerverwachtingen een uiterst boeiend beroep is, met ontzettend veel raakvlakken op andere terreinen. Zo ook met duurzaamheid. Dat raakt onze economie, het klimaat en vele andere facetten van ons leven en welzijn.” Een reden om een sabbatical te nemen om zich ook verder te bekwamen in andere richtingen. Zij volgde een NIMA A en B opleiding en toen haar werd verteld dat ze mediageniek was, volgde een screentest bij RTL5 voor het presenteren van de weersverwachtingen. Dat was in 1997 en sindsdien is er veel voor haar veranderd.
Verweven
In de jaren die volgden ging Helga als zelfstandige verder en werd een veel gevraagde spreker en dagvoorzitter. Zo is duurzaamheid een onderdeel geworden van haar drukke agenda. “Gemiddeld één keer per week geef ik lezingen over het weer, het klimaat, duurzaamheid en gedrag. Vooral gedrag is een belangrijk facet bij duurzaamheid. Vandaar ook dat ik mij nu verder aan het bekwamen ben in psychologie. Er valt veel te vertellen over de zekerheden en onzekerheden van verwachtingen, of het nu gaat om het weer, hypotheken, economie, inkomen of het klimaat. Alles is verweven met duurzaamheid. Wij verbruiken als mens nu al meer dan de aarde ons kan bieden. Ook onze (klein)kinderen hebben energie, voedsel, water en (schaarse) grondstoffen nodig. Daar kunnen en moeten we wat aan doen. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt, besef je dat zonder het inleveren van comfort het best wel gemakkelijk is om andere keuzes te maken die wel bijdragen aan een duurzame toekomst.”
Discussie
Als dagvoorzitter begeleidt ze bedrijven en hun relaties tijdens congressen en inspiratiebijeenkomsten over onder meer duurzaamheid. “Het is fantastisch om te zien hoe bedrijven daardoor weer een stapje verder kunnen zetten naar een duurzame toekomst. Vraagstukken zoals ‘wat versta jij onder duurzaamheid?’ en ‘welke maatregelen zou je kunnen toepassen in je bedrijf of organisatie’? geven dikwijls stof tot discussie en dat inspireert de deelnemers. Deze discussies bieden bedrijven een helpende hand om verder te komen op de duurzaamheidladder. Het hierbij betrekken van klanten, fabrikanten, leveranciers en personeel biedt zelfs winst op de lange termijn.”
Mindset
Ook voor de komende generaties moet deze aarde nog steeds leuk, leefbaar en betaalbaar zijn. “Dat lijkt een utopie,” zegt ze hierover, “maar het is noodzakelijk om zonder stress te kunnen leven en je kinderen een mooie toekomst te kunnen garanderen. Dát vooral wil ik altijd mijn toehoorders meegeven.” Even zo goed een flinke uitdaging. Hoe krijg je mensen zover dat ze erover gaan nadenken en ernaar gaan handelen? Hoe kun je een positieve mindset creëren voor dit soms nog beladen thema? Helga van Leur met stelligheid: “Eigenlijk is het simpel als wij met z’n allen het volgende uitgangspunt zouden hanteren: ‘ik kan jou helpen en jij mij’. Delen, wederkerigheid en noem al die mooie woorden maar. Het gaat erom prettig en zonder zorgen te kunnen leven. Respect voor een ander, respect voor de aarde. Het draait dus gewoon om respect. En nog wat, duurzaamheid is niet per definitie duur. Het is bewustwording van de consequenties op de langere termijn. Daar hoop ik mijn steentje aan bij te dragen.”