Om het jaar publiceert MKB Nederland een ranglijst van vriendelijkste gemeenten. Capelle aan den IJssel bezet in Zuid-Holland momenteel de derde plek. “En het zou kunnen dat we gaan stijgen, want ondernemers hebben ons bij de nieuwe peiling een nog hoger cijfer gegeven,” vertelt wethouder Eric Faassen.
De gemeente in beweging ondergaat op verschillende fronten interessante ontwikkelingen. De portefeuillehouder Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Economie en Decentralisaties vertelt erover.
Capelle aan den IJssel komt niet alleen goed uit de bus bij het onderzoek van MKB Nederland, maar scoort ook op andere gebieden. Zo werd de gemeente vorig jaar door stichting Entente Florale uitgeroepen tot groenste stad van Nederland en hebben ondernemers op CapelleXL de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar het beste bedrijventerrein van Nederland te zijn. Dat laatste komt niet uit de lucht vallen. “Er zijn daar de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt, met name sinds de invoering van de Bedrijven Investeringszone. Onlangs is er gestemd voor een nieuwe BIZ voor de periode 2016-2020. Ruim driekwart van de ondernemers bleek voorstander te zijn. Dat verbaast mij niet, want de gezamenlijke investeringen om de kwaliteit van het Hoofdweggebied te verbeteren werpen zijn vruchten af.” Met een BIZ verdelen alle ondernemers de investeringskosten in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving, zoals onderhoud van buitenruimte, gladheidbestrijding en beveiliging. “Je ziet dat het navolging krijgt op andere bedrijventerreinen. Ondernemers weten elkaar en ons meer te vinden, omdat ze zien dat samenwerking echt loont. In Capelle-West verenigen ondernemers zich nu bijvoorbeeld ook een stuk meer dan voorheen.”
Meewerkende overheid zorgt voor enthousiaste ondernemers
Resultaatgericht denken: dat gebeurt in Capelle aan den IJssel volop. Of het nu gaat om uitbreiding van De Koperwiek [en de hele ontwikkeling van het centrumgebied] of de opmars van winkelcentrum De Terp: dankzij concrete plannen draagt het bij aan versterking van het woon- en werkklimaat. “De Terp was drie jaar geleden op sterven na dood. Steeds meer leegstand, minder aanloop en verschillende eigenaren zorgden voor een zorgelijke en gecompliceerde situatie. Die is omgedraaid in een situatie waarin De Terp onlangs een tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen behaalde en het winkelcentrum door MKB Rotterdam-Rijnmond is uitgeroepen tot de beste van de regio Rijnmond. Door te investeren en slim samen te werken is die omslag tot stand gekomen. Het opknappen van de parkeergarages zorgde bijvoorbeeld voor een enorme boost. Ondernemers werden enthousiaster, geloofden in hun zaak en het gebied en gaven met elkaar vol gas. Bij De Scholver hopen wij hetzelfde te zien ontstaan wanneer in de tweede helft van dit jaar achterstallig onderhoud wordt opgeknapt. Wanneer je als overheid laat zien dat je mee wil werken, het goede voorbeeld geeft en open staat voor goede suggesties, worden ondernemers enthousiast.”
Beste van twee werelden
Faassen ziet Capelle aan den IJssel als fijne uitvalsbasis voor ondernemers omdat de gemeente het beste van twee werelden samenbrengt. “Aan de ene kant profiteren inwoners van faciliteiten in Rotterdam, zoals het vliegveld en de haven. Aan de andere kant is Capelle aan den IJssel zelf natuurlijk een stuk kleinschaliger, waardoor contacten met het bestuur voor iedereen snel gelegd zijn. De lijnen zijn altijd kort.” Ook tussen ondernemers onderling worden drempels lager. “De ondernemersverenigingen in het gebied organiseren met enige regelmaat netwerkbijeenkomsten en uitjes. Toch kan het op dat gebied nog beter. Daarom is ook het nieuwe initiatief Rivium World in het leven geroepen. Een soort mystery land, waarbij ondernemers uit de hele gemeente worden uitgedaagd om iets op Rivium te doen.” Voor de leegstand op het bedrijventerrein sluit Faassen zijn ogen niet, maar hij ligt er ook niet wakker van. “Er was een tijd dat de leegstand met 6 tot 7 procent per jaar toenam, maar nu is er stagnatie. Er zijn weer leads, maar wel voornamelijk van kleinere bedrijven. Die nemen minder meters af, maar ruimtes zijn daardoor wel voor een deel gevuld.”
Partnergemeente Jiashan
En wellicht weten Chinese instanties binnen afzienbare tijd de weg naar Rivium te vinden. Sinds kort zijn er namelijk nauwe banden tussen Capelle aan den IJssel en Jiashan. De burgemeester van de gemeente met 800.000 inwoners kwam enkele maanden geleden naar Capelle om te kijken of Capelse ondernemers interesse hebben in een nieuw bedrijvenpark in zijn stad, het Sino-Dutch Park. Dit bedrijventerrein is volledig op Nederlandse leest geschoeid. Onder meer Heineken heeft er een fabriek, maar er is ook veel ruimte voor het MKB. Omgedraaid reisde Faassen ook al met een delegatie af naar Azië om de mogelijkheden te bekijken voor bedrijven uit Jiashan om zich in Capelle aan den IJssel te vestigen. “Niet alleen onze gemeente, maar de gehele Metropoolregio Rotterdam Den Haag kan er van profiteren. Jiashan ligt naast Shanghai. Die stad heeft de ambitie om de vijfde modestad ter wereld te worden. In dat kader willen zij in Nederland ook een ruimte huren om hun producten te tonen. Rotterdam is daar waarschijnlijk meer voor geschikt dan Capelle aan den IJssel, dus dan koppelen wij die partijen aan elkaar. We gunnen elkaar iets. Als het regent in Rotterdam, druppelt het hier.” Toen Jiashan een Nederlandse partnergemeente zocht, ging de race tussen Wassenaar en Capelle aan den IJssel. “Ik weet niet precies wat de doorslag gaf, maar wel dat Chinezen een goed woonklimaat rondom bedrijven belangrijk vinden en veel waarde hechten aan korte lijnen met de overheid.” En laat Capelle aan den IJssel daar nu net goed op scoren.