Overig

Anouk van Eekelen nieuwe wethouder in Papendrecht

905

Anouk van Eekelen (38) is sinds 29 augustus jl. wethouder Financiën, Economie en Centrumontwikkelingen van de gemeente Papendrecht en bestuurder Economische Profilering en Acquisitie van de Drechtsteden.

Haar eerste officiële daad zit er ook al op. Op zaterdag 10 september opende zij het Marktplein in Papendrecht met het Festival De Markt Op. “Dat was een fantastisch feest.” Een kennismaking met de goedlachse afgestudeerde bestuurskundige.

Politiek loopt als een rode draad door haar leven, zo begint de nieuwe wethouder. In huize Van Eekelen in Bergen op Zoom was vader Jan een fervent CDA’er. Dochter Anouk werd op haar zestiende lid van de VVD en JOVD. “We hadden leuke politieke discussies thuis,” zo zegt ze. In Leiden ging ze bestuurkunde studeren. Na haar studie werd ze persoonlijk medewerker van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Een leuke baan, maar toch ging het kriebelen. “Ik zag daar mensen die in de politiek werkzaam waren en daar ook altijd bleven werken. Van medewerker, naar beleidsmedewerker en als het meezit naar Kamerlid. Dat trok mij niet, ik wilde weleens een normale baan meemaken.” Zo startte zij twaalf jaar geleden haar eigen bedrijf Life Events. Daarin was zij trainer, adviseur en veelgevraagd deskundige op het gebied van etiquette, persoonlijke presentatie en zakelijke omgangsvormen.

Drukke agenda

In 2009 ging Anouk in Wassenaar wonen. Daar woont ze nog met haar man en twee jonge kinderen. “Voorlopig blijft dat ook zo. Over anderhalf jaar komen er weer verkiezingen aan. Dat is een mooi moment om een keuze te maken om wel of niet te verhuizen. Je weet het in de politiek immers nooit,” zegt ze lachend. In Wassenaar was Anouk al actief met economische vraagstukken. Daar was zij, naast fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, ook actief als voorzitter van de adviescommissie Economisch Vestigingsklimaat in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en lid van de VNG commissie raadsleden & griffiers. Nu ze in Papendrecht is begonnen heeft ze de activiteiten voor haar bedrijf stopgezet. Dat is niet meer te combineren met de drukke agenda die zij in het vooruitzicht heeft in Papendrecht en de Drechtsteden.

Team

Na twaalf jaar als zelfstandige gewerkt te hebben, kijkt Anouk vooral uit om weer in een team te opereren. “Op 29 augustus werd ik geïnstalleerd in Papendrecht, op 6 september in het Drechtstedenbestuur en de andere ochtend zat ik in het vliegtuig naar Hamburg in gezelschap van een aantal burgemeesters en vertegenwoordigers uit het regionale bedrijfsleven. Daar presenteerden wij tijdens de grootste maritieme beurs in Europa de regionale investeringsgids met DEAL! Drecht Cities Promotion & Investments Agency als trekker. Een bijzonder inspirerende trip, waarin wij de samenwerking in de Drechtsteden uitstekend voor het voetlicht konden brengen.”

Plannen

Er liggen genoeg uitdagingen op het bordje van de kersverse wethouder. “Heerlijk,” zegt ze hierover. “Ik ben gewend om hard te werken en veel dingen tegelijk te doen. Het is nu even  pittig, maar als de kennismakingsweken voorbij zijn, kan ik hier lekker aan de slag. Dit is een mooie en uitdagende baan die past bij mijn achtergrond en ambities. Papendrecht is een actieve gemeente waarbij de bewoners een grote betrokkenheid tonen. Er zijn de afgelopen jaren veel grote projecten gerealiseerd en het is nog niet afgelopen. Zo is de verbouwing van het gemeentehuis nog in volle gang en zijn er plannen voor een nieuw onderkomen naast het gemeentehuis  voor de bibliotheek, de volksuniversiteit en horeca.”

Afwisseling

Het prettige van haar nieuwe baan vindt ze de afwisseling. Dan weer gaat het over Papendrecht en dan weer over de regio. “De regio kent een specifieke sterke economie dankzij het water. Dat is een enorme plus voor de maritieme maakindustrie en dit moeten we koesteren en benutten. Uiteraard moeten de bedrijven dit doen, wij als overheid kunnen faciliteren. Een goede wisselwerking levert de regio veel op.”

Economic Board

De aanstaande oprichting van de Economic Board zou daar wel eens een enorme impuls aan kunnen geven. “Op 4 oktober komt het voorstel hiervoor in de Drechtraad,” vertelt Anouk hierover. “De Economic Board zal bestaan uit vertegenwoordigers namens  bedrijven, onderwijs en overheid. Met hun kennis, expertise en netwerken leveren zij een bijdrage aan de ontwikkeling van de regionale economie. Er is al een beoogd voorzitter, die de vrijheid krijgt om de doelstellingen van de Board te verwezenlijken. Bij het regionaal bedrijfsleven en onderwijs bestaat veel enthousiasme om hiermee nu samen met ons aan de slag te gaan. Op diverse plekken in Nederland werkt dit al uitstekend.”

Gemeenschappelijk doel

Er ligt dus werk genoeg te wachten. De ambitieuze wethouder. “Ik zit nu nog in een sneltrein die van hot naar her gaat, maar ik geniet met volle teugen dankzij een uniek werkterrein met zes, binnenkort zeven gemeenten die samen de Drechtsteden vormen. Te vergelijken met een stad van  300.000 inwoners. Elke gemeente heeft zo zijn eigen besognes, maar uiteindelijk hebben wij één gemeenschappelijk doel: dat het goed gaat in de regio. Een plek om fijn te wonen en te werken. Daar hebben wij allemaal het meeste baat bij. Ik zal best nog wel wat hobbels tegenkomen, want zo leuk als mijn kinderen het hier veronderstellen is het natuurlijk niet altijd. Zij waren bij de opening van het Marktplein en het festival, waarop zij vroegen: “Wow, is  hier altijd feest?”