Overig

Bedrijfspand GKB Staal & Machines

791

Dit bedrijfspand is het eerste in Nederland dat onder de nieuwe, aangescherpte voorwaarden van BREEAM-NL 2014 en begeleid door JW Bouwmanagement, het hoogste certificeringsniveau Outstanding heeft behaald. Het GKB-pand heeft een score van 88.3 procent op de BREEAM-schaal. Hiermee voldoet het gebouw aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving.

Het pand is honderd procent energieneutraal. Het gebouw beschikt niet over een gasaansluiting en ook stroom wordt helemaal autonoom opgewekt. Het merendeel van de energie wordt geleverd door zonnepanelen. Die leveren genoeg stroom om het gebouw ’s winters ook te verwarmen. Daarnaast wordt aardwarmte gebruikt om met vloerverwarming en –koeling de binnentemperatuur te reguleren.

Om energieneutraal te kunnen opereren, gaat het pand zuinig om met alle warmte die wordt gegenereerd. Warmte wordt, zoveel mogelijk, opgeslagen en hergebruikt. Daarvoor zijn speciale materialen gebruikt, waaronder PCM, ook wel bekend als faseovergangsmateriaal, om warmte op te slaan.

Airconditioning heeft het gebouw niet nodig. ’s Zomers wordt de warmte onder meer buiten gehouden door een speciale, witte kunststof dakbedekking. Binnen in het gebouw is bovendien gebruik gemaakt van muurbedekkingen van mos en een grote plantenwand om het binnenklimaat aangenaam en gezond te houden.

De waterhuishouding van een gebouw is een belangrijk aandachtspunt bij BREEAM-certificering. Het GKB-bedrijfspand slaat zoveel mogelijk regenwater op in bassins. Dat wordt vervolgens gebruikt als ‘grijs water’ om onder meer toiletten mee te spoelen.

Ook de tuin rondom het bedrijfspand is nadrukkelijk onderdeel van de duurzaamheidsambities die het nieuwe bedrijfspand in zich draagt. Ook die buitenruimte heeft een duurzaamheidscertificaat meegekregen, het NL-Greenlabel certificaat niveau A.

Om het verstorende effect van de bebouwing op de waterhuishouding te neutraliseren, is onder de parkeerplaats een regenwaterreservoir aangebracht. Het regenwater dat op het parkeerterrein valt, wordt daar opgevangen en vertraagd teruggegeven aan het oppervlaktewater. Zo voldoet het gebouw en haar omgeving ook aan de strengste BREEAM-eisen voor milieu-impact.