Overig

Betoncentrale voor regionale aannemers en bouwers

660

De veertig meter hoge silo’s van HCM Cement zijn al van veraf te zien op het haven- en industrieterrein Moerdijk. HCM staat voor Hollandse Cement Maatschappij (H.C.M.) BV. Sinds kort is op het bedrijfsterrein van HCM Cement ook een betoncentrale van Van der Kamp BV gevestigd.

In het kantoor aan het water heerst een ogenschijnlijk rustige sfeer. Bedrijfsdirecteur Bart Neppelenbroek en bedrijfsleider Marc van den Ing hebben hier wel een verklaring voor. Neppelenbroek: “De op- en overslag en verdere verwerking van de cementsoorten doen we hier met vier personen. Alles is geautomatiseerd, zo is laden en lossen van vervoer over water en over de weg 24 uur per dag mogelijk. We kunnen ons werk dus met een klein team uitvoeren. Een kenmerk van ons concern is sowieso de platte organisatie met korte lijnen. Door de multi-inzetbaarheid van onze medewerkers is dat hier in Moerdijk ook van toepassing.” HCM Cement is onderdeel van het in Zwolle gevestigde Van der Kamp-concern. Dit familiebedrijf is al vijf generaties lang actief als scheepvaartbedrijf en in bouwmaterialen. Vandaag de dag omvatten de activiteiten binnen dit concern onder meer een baggerbedrijf en betoncentrales. HCM Cement vestigde zich in 1995 op Moerdijk als nieuw onderdeel van het Van der Kamp concern.

Neppelenbroek: “Wij zijn een concern met diverse vestigingen in Nederland. Ons werkgebied bevat naast Nederland ook de ons omringende landen. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn onze bedrijfsactiviteiten uitgebreid met betonmortelcentrales die ontstaan zijn uit eigen zand- en grindwinning.” Op dit moment heeft Van der Kamp betoncentrales in Amersfoort, Zaandam, Zwolle en sinds kort ook in Moerdijk. Betonmortel is een belangrijk bouwelement. Het wordt ingezet in allerhande soorten toepassingen zoals in constructiebeton, vloeistofdicht beton, onderwaterbeton, beton met kunststof- of staalvezel en zo meer. De cementsoorten van HCM Cement vinden ook hun weg naar de eigen betoncentrales.

Betoncentrale
In augustus van dit jaar is de betoncentrale in dienst gegaan. Neppelenbroek: “Daar wil ik het vooral over hebben, omdat we met de betoncentrale een belangrijke toevoeging bieden aan onze bedrijfsactiviteiten. De betoncentrale staat al zo’n tien jaar op ons terrein, ongeveer een jaar geleden hebben we besloten de centrale weer productiegereed te maken. Twee collega’s hebben hem zodanig opgeknapt en gereviseerd dat de betoncentrale weer volledig operationeel is. Nu kunnen wij volop gecertificeerde betonmortel leveren.” In Nederland staan 200 betoncentrales is de schatting van Neppelenbroek. Betonmortel is in diverse sterkte- en milieuklassen leverbaar. Zonder beton zou de wereld er totaal anders uitzien. Zo wordt het toegepast bij de bouw van viaducten, kantoren, huizen, wegen enzovoort. Van der Kamp kan voor alle toepassingen beton leveren.

Regio
Met de betoncentrale richt Van der Kamp zich op de regio. “Met cement bedienen wij vooral betonproducenten in Nederland en daarbuiten. Betonmortel wordt daarentegen door vrijwel elk aannemings- en bouwbedrijf gebruikt. De grotere aannemers weten wel dat wij er zijn, daarom richten we ons op regionale en lokale aannemers. Aan ons de taak om hen er van te overtuigen dat zij het beste bij ons hun betonmortel kunnen afnemen.” Van der Kamp hecht aan een goede relatie met klanten die gebaseerd is op kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Daarom heeft het bedrijf ervoor gekozen de aanvragen voor beton niet alleen geautomatiseerd te laten verlopen. “Klanten kunnen ons gewoon bellen, mailen of faxen als ze beton nodig hebben. Als zij dat een dag van te voren doen, zorgt onze transportleider ervoor dat wij de voor de toepassing vereiste betonmortel op de afgesproken tijd en op de afgesproken plek afleveren. De transportleider kent zijn klanten en de lokale en regionale omstandigheden. Dat is prettig werken.” Tijdens de rondleiding over het terrein laat bedrijfsleider Marc van den Ing zien dat er zowel bij HCM Cement als bij Van der Kamp BV zeer efficiënt wordt gewerkt. “Wij streven continu naar kwaliteit- en efficiency- verbetering. Al onze betoncentrales voldoen aan alle benodigde eisen en onze betontechnologen bewaken de kwaliteit in de laboratoria die bij de betoncentrales zijn gesitueerd.” Van der Kamp beschikt daarbij over een modern wagenpark met betonmixers en betonmixerpompen. De geleverde betonmortel is hiermee op eenvoudige wijze op de juiste plaats in het bouwwerk te krijgen. Met een capaciteit van meer dan 50 m3 per uur kan een pompmixer het beton voor ieder stort in korte tijd verwerken. Door de lengte van de giek komt een groot deel van de bouwplaats binnen bereik.

Het Van der Kamp-concern is dus sinds kort met twee bedrijven gevestigd op het haven- en industrieterrein. Neppelenbroek: “Met HCM Cement bedienen wij een andere –internationale- markt dan met de Van der Kamp BV betoncentrale. Met onze klantgerichte aanpak waarmee we bij relaties in andere regio’s bekend staan, willen wij ons ook in Moerdijk onderscheiden.” HCM Cement hanteert de slogan ‘Ik ben het beste gewend’, dat gevoel wil Neppelenbroek ook de aannemers in de regio Moerdijk meegeven.