De Belastingdienst verwacht dat u snel in actie komt als u te veel of te weinig btw hebt afgedragen. Het moet voortaan keurig volgens de richtlijnen, anders riskeert u een vergrijpboete.
Als ondernemer hebt u te maken met verschillende soorten belastingen. De omzetbelasting is hier een bekend voorbeeld van. Afhankelijk van diverse factoren doet u per maand, kwartaal of jaar aangifte voor de omzetbelasting. Onlangs heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de manier waarop fouten in de aangifte omzetbelasting moeten worden hersteld.
Suppletie
Tot 1 januari 2012 was het mogelijk om een fout in een eerdere btw-aangifte te herstellen via een brief. Deze correctie wordt ook wel aangeduid als een suppletie. Indien op basis van zo’n suppletie een aanvullende btw-afdracht verschuldigd was, kon de Belastingdienst daarover een verzuimboete opleggen van maximaal 5% of € 4.920. Bij kleine correcties werd vaak geen boete opgelegd.
Regeling aangescherpt
Vanaf 1 januari 2012 is de regeling voor het indienen van een suppletie aangescherpt. Er geldt voortaan een wettelijke verplichting op het indienen van een suppletie. Indien u de afgelopen vijf jaar teveel of te weinig btw heeft aangegeven, bent u verplicht dit te melden aan de Belastingdienst. Op het moment dat u niet voldoet aan deze actieve meldplicht kan de Belastingdienst een aanvullende vergrijpboete opleggen. Deze boete kan oplopen tot 100% over het door u verschuldigde bedrag.
De nieuwe boete kan worden opgelegd als de correctie wordt gedaan nadat de inspecteur zelf al bekend is geworden met de onjuiste aangifte. Zolang u de verbetering uit eigen beweging indient, geldt alleen het bestaande boeteregime.
Hoe geeft u de btw-correcties door?
Ondernemers kunnen een suppletie indienen door in te loggen op hun persoonlijke domein. Het ingevulde formulier wordt, op dezelfde wijze als een btw-aangifte, elektronisch naar de Belastingdienst verstuurd.
Via formulier
Daarnaast kunt u voor uw suppletie het formulier gebruiken dat de Belastingdienst voor dit doel heeft ontwikkeld. Als u de suppletie niet via het persoonlijk domein instuurt, is het gebruik van dit formulier verplicht. Het formulier is te downloaden op de website van de belastingdienst. U kunt vervolgens het ingevulde formulier per post naar de Belastingdienst sturen. Het retouradres is in de kop van het formulier opgenomen. Ook het gebruik van dit retouradres is verplicht omdat de suppleties centraal worden verwerkt.
Kleine correcties bij btw-aangifte
Om de administratieve lasten te beperken, geldt vanaf 2012 ook een kleine versoepeling in de regels omtrent suppletieaangifte. Kleine correcties (dat zijn correcties tot per saldo € 1.000 te betalen of te ontvangen) kunt u ook verwerken in de eerstvolgende btw-aangifte. U hoeft dan geen gebruik te maken van het verplichte suppletieformulier. De kleine correcties moeten worden verwerkt in de juiste rubrieken van de aangifte. U ontvangt van deze correcties geen naheffingsaanslag of afzonderlijke teruggaafbeschikking.
Voorkomen is beter dan genezen
Door de nieuwe informatieverplichting bent u dus verplicht zelf de foutieve btw-aangifte te verbeteren. Verbeter dus tijdig en voorkom boetes!
DRV Accountants & Adviseurs heeft elf vestigingen in Zuidwest Nederland, waarvan vier in Zuid-Holland: Rotterdam, Hellevoetsluis, Oud-Beijerland en Sliedrecht.
– Ad Verdoorn